Veckans viktiga.

På tisdag morgon fick en sömndrucken och svamlig jag snacka skolspråk på radio. Det var inte helt dumt för av allt det jag fått jobba med det här läsåret känns det här kanske allra viktigast. Det känns ganska mycket: som att jag får vara med och göra något meningsfullt, skapa något viktigt och bygga skola för framtiden. Det allra finaste är att Skolspråkslyftet är något vi gör för våra studerande, för att de ska få tillgång till det språk som är ett verktyg för livet och en central mänsklig rättighet.

Sedan första dagen i min skola har jag känt att jag landat rätt. Sällan har jag känt det så starkt som jag gör det just nu. Och det är inte lite ska ni veta.

Läs artikeln här eller genom att klicka på bilden.

15.05.2019 kl. 00:11

Hjärnor som andas och tankar som luftas.

Det senaste dryga dygnet har jag tågat mellan Helsingfors och Nykarleby. Mellan varven har jag tankat teorier om språkstärkande studietekniker och lärt mig mer än mängder av lärare, studerande och skolledare vid ett fantastiskt och inspirerande gymnasium.

Min hjärna har andats och mina tankar luftats och snart landar jag hemma full av förtröstan och jävlaranamma. Det är så mycket som bekräftats och så många infallsvinklar som öppnats att jag nästan känner att morgondagens lektioner inte kan börja tidigt nog.

Tur ändå att få ha första lektionen tycker jag.

08.05.2019 kl. 21:08

En lugn stund.

På bilden lagar jag och Freja mat tidigare idag. Vi värmer fiskpinnar och Freja vakar med stor nit och noggranhet över de frusna fiskstyckena och verkar hoppas på att ett av dem ska bryta sig ut ur ugnen och flyta rakt in i hennes mun. Något sådant hände naturligtvis inte men det var en lugn stund jag och vår äldre hund hade där i köket.

Just nu är också en lugn stund. Jag pausar från korrekturarbetet och skriver för att varva ner och samla tankar. Idag har jag funderat en hel del på mitt förhållande till mitt jobb och den arbetsbörda som ständigt verkar öka, läst en insändare och en rapport om mängden timmar en moddalärare efter jobbet knegar på hemma och förundrats över att det finns så många människor som verkar tycka att lärare inte kan bli utbrända under läsåren eftersom semestrarna är så långa (kan berätta att det för många lärare jag känner verkar ha gått alldeles utmärkt att göra det).

Om arbetsbördan tror jag att jag har sagt att jag förra året räknade ut att jag i medeltal jobbade lite merr än 50 timmar per vecka i 38 veckor. Det motsvarar 50 arbetsveckor för en med en arbetstid på 38 timmar per vecka, så för egen del tycker jag det långa sommarlovet känns helt rimligt. Jag har redan en lista med en massa saker jag ska plugga för att vara bättre än någonsin förr nästa läsår.

Insändaren jag läste handlar bland annat om den ökade arbetsbördan och rapporten om en undersökning som kommit fram till att moddalärare i de finskspråkiga skolorna använt i snitt 73 timmar på att korrigera studentprov den här våren och det om mängden examinande var ca 40. För min del var antalet examinander närmare 60 än 50 så det blev en del merarbete.

Nu tänker jag ändå inte gnälla om arbetsbördan. Det har jag gjort så det räcker. Mitt jobb innebär mycket arbete och då jag inte har arbetstid finns heller ingen övertid och det får jag helt enkelt leva med. Visserligen suger det att vara tvungen att välja mellan att göra ett bra jobb och att överleva, men det är det som förutsätts ibland och då får jag helt enkelt välja att överleva och ta med konsekvenserna. Jag vet att jag gör så gott jag kan nämligen, och tänker inte ha dåligt samvete om jag inte klarar av mer än jag klarar av.

Skrev jag i något tidigare tinlägg om att jag har tänkt tänka om gällande jobbet, att jag ska utgå från mina styrkor och att jag ska vara närvarande i klassrummet? Jag tror jag gjorde det. Jag har börjat med lite med omtänkandet och omvärderandet och det tänker jag fortsätta med, för de perspektiv den verksamheten öppnar fyller mig med iver och glädje.

Glad blir jag också då jag tänker på att min arbetsgivare verkar ta den orimliga arbetsbördan på allvar. Jag hoppas mina kollegor runt om i landet har lika bra tur som vi, för som det är nu ser jag framemot våren, slutspurten och nästa läsår med tillförsikt. Och det beror på att jag vet att jag har mera tid för återhämtning från och med nästa höst.

Nu ska jag fortsätta korrigera uppsatser. Ha det bra!

04.05.2019 kl. 23:06

Rolfs scen.

Läste precis för hur mångte gången som helst Jonas Hassen Khemiris pjäs Fem gånger Gud som vi ska behandla på lektionen imorgon. Nu oroar jag mig för att mina studerande ska tro jag valt pjäsen bara för att en av karaktärerna heter och dricker samma sak som jag hela tiden gör. Och visst är sammanträffandet coolt, det förnekar jag inte. Ganska festligt och nästan för bra för att vara sant.

03.05.2019 kl. 00:39

Anteckning.

Idag på jobbet var jag så pigg att jag spontant bröt ut i tungotal och metaspråk. Det var fascinerande samtidigt som jag ständigt oroade mig för att mina studerande eventuellt skulle tycka att mitt beteende var konstigt. För helt ärligt: inte är det helt normalt att samtidigt som man formar ord och meningar kommentera det svammel som rinner ur ens mun. Eller, är det kanske det i alla fall?
30.04.2019 kl. 00:04

Game of Thrones.

Ikväll har vi sett två avsnitt Game of Thrones precis som vi gjorde igår. Också på måndag och tisdag kollade vi på serien, men då begränsade vi vår mediekonsumtion till ett avsnitt per dag.

Varken jag eller M har sett serien tidigare. Vi gjorde ett försök för några år sedan, men fastnade inte riktigt för intrigen. Nu har vi bestämt oss för att det är dags att se hela härligheten och jag får väl medge att jag inte tycker den är alls dålig. Den är underhållande, men jag vet inte om jag gillar mängden våld och antalet barbystade kvinnor. Jag förstår liksom inte vad de två elementen bidrar med. Är de nödvändiga med tanke på helheten?

Lyckligt vis finns Jon Snow och min favoritkaraktär Arya Stark och Boromir som säkert snart kommer att dö. Allt det känns mäktigt och tryggt på något vis.

Har du kollat på Game of Thrones. Gillar du serien?

25.04.2019 kl. 23:51

Tisdagshybris och onsdagsutmattning.

Okej, det blev lite hybris igår då jag skröt om hur mycket jag vilat och prokrstinerat under påsklovet. Sådant förlåter inte ödet. Idag hämnades universum genom att påtvinga mig utmattning och total förvirring. Jag var bland vid ett tillfälle riktigt vilse i min lektionsplanering, men överlevde med hjälp av studerande som var mer generösa och förstående än jag egentligen hade förtjänat. Dessutom hann jag se soluppgången innan jag åkte till jobbet, så helt bortkastad var dagen inte.

24.04.2019 kl. 23:10

Påskens största bragd.

Igår hade jag jättesvårt att komma igång med att jobba. Lite tråkigt med tanke på att jag typ hela påsklovet bara suttit och rullat mina professionella tummar utan att vare sig prestera eller prokrastinera. Jag tycker ändå jag och M visade prov på stor företagsamhet och entreprenörskap i äkta läroplansanda då vi motade hotet från det virtuella uppsatsberget som tornade upp sig i min dator genom att skapa konto på den streamingtjänst som visar hela Game of Thrones. Samtidigt försäkrade vi oss om att jag knappast kommer hinna med alltför mycket hemmajobbande den närmaste tiden.

Att lämna en större del av jobbet på jobbet (eller åtminstone ogjort om kvällarna) tycker jag egentligen att kanske är helt okej, för det kan faktiskt hjälpa mig jobba bättre och kanske också effektivare. Under påsken då jag tvingade mig själv att inte läsa mina studerandes texter hände det plötsligt att jag nådde insikter och hittade lösningar som jag varken visste att jag behövde eller saknade. För att jag valde att inte arbeta under ledigheten vet jag nu hur jag vill jobba nästa läsår. Jag har identifierat brister, svagheter och ett och annat svek mot mina egna ideal. Den tid jag använt till att inte jobba har lärt mig något om hur jag kan jobba smartare och vad jag kan göra bättre. Det är inte alls dumt.

Dumt är det inte heller att jag med hjälp av Game of Thrones lättare kan prokrastinera mera. Om den serien kan leda till sådana mentala stillestånd som föder nyttiga insikter vinner alla. Inte minst jag som blir en större tillgång både hemma och på jobbet och dessutom vinner sinnesro på kuppen.

Jag känner att min plan är felfri och att inget alls kan gå fel.

23.04.2019 kl. 23:26

Långfredagsläget.

Långfredagen har för mig inneburit långpromenad med hundarna. Vi har trivts i naturen på Degerö, räknat villor och hittat en mer än lovligt rostig cykel bland ruinerna på Kronberget och inspekterat det område som för fyra år sedan när vi flyttade till den här stadsdelen bara var gropar och grus och konstaterat att där nu finns hus. Jag har haft en ganska bra dag med andra ord.

Hur firar du påsk?

19.04.2019 kl. 22:25

De renaste glädjeämnena.

Ett av de renaste glädjeämnena i mitt yrke är den dagliga kontakten med studerande. Den här veckan då studentexamen och korrekturhelvetet krympt till små fläckar någonstans i utkanten av backspegeln har jag äntligen känt att jag åter får och hinner vara närvarande i klassrummet. Varje dag har jag haft en plan och någonstans har jag hela tiden haft koll även om jag inte i alltid och i varje undervisningssituation har kommit ihåg att jag faktiskt vet vad jag sysslar med. Tidvis har det varit kaotiskt, hela tiden roligt och jag känner att det finns en vardag jag äntligen har fått landa i.
18.04.2019 kl. 21:25

Vet ni vad jag menar?

Skön kväll idag. Jag gjorde en lång promenad med hundarna och påmindes om att jag ju faktiskt är ganska mörkrädd. Vackra vårkvällar är fantastiska, men helhetsintrycket lider om en ser mördare bakom varje buske. Vet ni vad jag menar?

18.04.2019 kl. 00:03

Tisdag.

Jobb, hundar och Harry Potter. På kvällen lite fotboll på TV. Visst är det en ynnest att få ha en alldeles vanlig dag?
17.04.2019 kl. 00:02

Ganska harmonisk och hyfsat megazen.

Veckoslutet kom och gick medan vi egentligen bara existerade utan att prestera något. Det var det första veckoslutet på evigheter då jag inte jobbade och det första då jag småningom åter började att känna att det här kommer gå, att arbetsbördan inte kommer knäcka mig.

Vi hann med så mycket fint under helgen, jag, M och hundarna. Långa promenader, soffhäng och avkoppling, vilket nog behövdes för raden osannolika prestationer som kantat min vardag de senaste veckorna skvallrar om att det blivit ganska många långa dagar och korta nätter på sistone.

Just nu är jag ändå ganska harmonisk och hyfsat megazen.

15.04.2019 kl. 23:35

Dagens viktiga fråga.

Ikväll har jag följt med ishockey och riksdagsval och konstaterat att såväl resultatet i vm-finalen som det i riksdagsvalet väcker frågor som sannolikt aldrig kommer besvaras. Eftersom Finland ändå spelade fint och det rasistiska partiet just nu inte verkar bli störst finns visst fog för lättnad, bortdömda mål och sannslöst framgångsrika regeringsklåparpartier till trots.

Det som ändå gör mig konfunderad ikväll är prisutdelargubben som efter vm-finalen tillsynes med våld kramade om de finska landslagsspelarna. Kvinnorna verkade verkligen inte vara med på noterna men fick trots det uthärda var sin omfamning. Varken de manliga funktionärerna eller amerikanerna utsattes för samma behandling, vilket jag tyckte var lite märkligt (men säkert trevligt för dem som slapp bli ofrivilligt bamsekramade).

Reagerade någon annan på kramgubben?

15.04.2019 kl. 00:21

Vet du redan vem du ska rösta på?

Ikväll har vi fyllt i valkompasser och jagat och hittat lämpliga kandidater. Jag har för egen del hittat ett parti jag tror på och en kandidat jag tycker är värd min röst. Inte heller i detta val röstar jag svenskt, men jag röstar för utbildning, klimat och jämställdhet.

Om du ännu undrar vem du ska rösta på vill jag ge dig ett gott råd: stöd varken rasister, nazister eller nuvarande regeringspartier. De bryr sig inte om att bygga bättre samhälle.

Och eftersom du undrar: för mig handlar det här valet om miljö och om utbildning. Den regering vi haft de senaste fyra åren har med all önskad tydlighet visat att de partier som ingått i den helt och hållet saknar insyn i och kunskap om utbildningsfrågor. Ett av partierna har dessutom suttit och hyvlat resurser sedan 2007, samtidigt som det varit med och klubbat igenom nya läroplaner som förutsätter ökad finansiering för att fungera och därför är samlingspartiet definitivt inte värd någon röst.

Jag tänker rösta imorgon. Min röst går åt ett parti och en kandidat som prioriterar miljö- och utbildningsfrågor och dessutom lovar jobba för jämställdhet och en mer rättvis fördelning av våra gemensamma röster. Du behöver naturligtvis inte göra som jag, men jag tycker du gör klokt i att rösta på annat än rasister, nazister och nuvarande regeringspartier.

Vet du redan vem du ska rösta på?

13.04.2019 kl. 20:31

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar