Galan 2016 - vem bryr sig?

Nå jag, tydligen.

(Och det är ingen ny grej: x, x.)

Nu kommer ni säkert att tycka att jag låter både inskränkt och enfaldig, kanske lite elak, men jag kan inte för mitt liv förstå charmen med galan*. Det kan bero på att jag är en sur gammal gubbe, men hur jag än vrider och vänder på det så begriper jag inte vad det fina, speciella, fantastiska är.

Naturligtvis förstår jag dem som vill gå på fest, vill mingla, lära känna folk och knyta lite kontakter. Det skulle jag säkert också älska om jag var en sådan som tyckte om att syssla med sådant. Vilket jag inte är, vilket i sin tur är trist för mig. Men hej, party on och live and let live.

Det jag däremot inte alls begriper och det som följaktligen gör det svårt för mig att se charmen är det där med nomineringar och priser. Hela det tjohejet får den finlandssvenska bloggvärlden, som den ser ut sedd genom min referensram, att i mina ögon framstå som både inåtvärmande och unken.

Jag är jätteledsen, men jag undrar om det på riktigt finns tillräckligt många väldigt bra och väldigt proffsiga bloggar i svenskfinland för att fylla alla femton kategorier med trovärdiga kandidater? Jag kommer spontant på en handfull (och kanske några till)  bloggare som vecka ut och vecka in håller en sådan nivå att de kunde vara värda ett pris (och nej, jag är inte en av dem) och deras bloggar faller till råga på allt in i sådana kategorier att de nätt och jämnt skulle gå att nominera om någon skulle få för sig att göra det.

Och klarar vi av att vara objektiva? Vi som inom en väldigt liten minoritet inom en minoritet ska dela ut priser åt varandra. Jag tvivlar på det.

Och vad är grejen med alla inlägg som dyker upp i också mitt nyhetsflöde, i vilka olika bloggare så där apropå ingenting konstaterar att nu har ju kategorierna för galan 2016 publicerats och inte för att de bryr sig men det är ju lite intressant och om någon nu mot förmodan skulle vilja så skulle det ju vara jättekiva att bli nominerad, för att inte tala om alla mycket mindre diskreta inviter. Jag har uppriktigt svårt att förhålla mig till det här, inte minst på grund av kontrasten mellan den bloggvärld som den senaste tiden nästan uteslutande fokuserat utmattning och utbrändhet och nu plötsligt istället sätter ribbor, siktar prestationer och formligen trånar efter nomineringar och bekräftelse.

Och hur jag än tänker och funderar och undrar så kommer jag hela tiden fram till samma sak: att jag inte uppfattar galan som ett trovärdigt forum och här finns säkert en lång kedja av orsak och verkan som tar avstamp i det att jag inte känner igen mig i den finlandssvenska bloggvärlden så som den framstår på basen av evenemanget och nomineringarna och utmynnar i en känsla av att hela kalaset är en samling av likasinnade människor som tävlar i mängden ryggdunkningar och utdelade komplimanger.

Och naturligtvis är det inte så på riktigt och naturligtvis finns felet uteslutande hos mig, för vems annans kan felet vara om jag inte känner att jag hör hemma i gänget. Vilket jag ju inte vill göra ens, så var är egentligen problemet kan en ju bara undra.

Kanske i att den finlandssvenska bloggvärlden - trots en tydlig utveckling sedan i fjol - fortfarande på basen av nomineringskategorierna främst består av yta.

Så galan 2016 - vem bryr sig?

Inte väl jag i alla fall.

Och helt ärligt, visst säger det här inlägget mer om mig än om er/dem som är iviriga och ser framemot galan?

Ps. Är det någon annan som tycker det var mer än lite skenheligt av mig att dissa alla dem som tigger om nomineringar, och samtidigt själv skriva ett inlägg om galan och naturligtvis uttryckligen i hopp om dbåde reaktioner och diskussion. Tänkte väl det.

*Ett slags bloggevenemang i svenskfinland, för er som kanske inte har koll.

Publicerad igår kl. 17:02

NOLO.

Inser att jag är för gammal för att använda uttryck som YOLO. Det bevisas bäst av det faktum att jag använder ett uttryck som är så hopplöst out*. Jag har noll koll. Känner att jag borde veta bättre.

*Se föregående inlägg.

Publicerad igår kl. 11:30

YOLO.

Jag stannade just på vägen till jobbet, bara för att ladda ner en ljudbok. YOLO?

 

Publicerad igår kl. 08:19

Ännu om pojkar och flickor och skolan.

Har nu läst flera trådar på facebook i vilka folk för den blinda massan "avslöjar" att det här med att införa jämstäldhetsplaner handlar om att smyga in ideologier i skolorna. Nå, no shit! Och va då smyga?

Att skolan på alla stadier ska jobba för jämställdhet, öppenhet och tolerans och att den ska lära eleverna att förstå och bejaka mångfald står i läroplanen. Det är verkligen ingen hemlighet eller något skolan gör i smyg.

Lika lite som det där med jämstäldhetsplaner är det. I ett demokratiskt samhälle skulle åtgärder som är ägnade att öka och stärka demokratin motarbeta sitt eget syfte om de utfördes i smyg. Det är väl ganska självklart, egentligen.

Publicerad igår kl. 07:36

Vad är det för fel på jämställdhetsplaner?

Nå inget alls!

Idag har det i nyheterna rapporterats om att alla grundskolor från och med årsskiftet ska ha jämställdhetsplaner och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Människor från lekmän till ministrar har sett sig nödgade att ta avstånd till planerna, som eventuellt på grund av missvisande rubricering och kommentatorernas okunskap, har antagits innebära ett förbud för pojkar att vara pojkar och flickor att vara flickor, ett försök att begränsa snarare än luckra upp (och naturligtvis är det så att folk missförstått rejält).

Som lärare tycker jag det hela känns ganska förvirrande. Dels är det här med jämställdhetsplaner ingen nyhet och dels är det självklart att en person som jobbar med ungdomar i sitt arbete måste bemöta alla jämlikt också annars i sitt vardagliga arbete sträva efter att främja jämställdhet. Ingen lärare med yrkesstolthet och ens ett uns av sjävaktning skulle göra sig skyldig till generaliseringar som att pojkar är bra på det ena medan flickor är duktiga på det andra. Och det är ju det här en jämställdhetsplan i hög grad handlar om. Att skapa ett system som hjälper lärare att fatta smarta beslut i sitt vardagliga arbete. Att öppna lärarnas ögon för de misstag de kanske gör. Att skapa möjligast bra förutsättningar för lärarna att inte omedvetet bekräfta stereotypa uppfattningar, att hjälpa dem tillsammans med eleverna ifrågasätta falska eller konstruerade orsak och verkan-samband mellan viss sorts begåvning och visst kön.

Och så handlar jämställdhetsplanerna om hur vi gör för att bejaka mångfald.

Det handlar inte om att stympa snoppar och sy fast snippor. Inte om att pojkar inte kan det ena för att de är pojkar, eller flickor det andra för att de är flickor. Det handlar om att öppna dörrar, slå sönder fack och krossa glastak, om att skapa möjligast jämlika förutsättningar för alla och att aldrig någonsin låta kön eller sexualitet vara en faktor som avgör om (vi tror att) någon kan eller inte kan klara av. Att alla skolor på alla stadier ska ha en jämställdhetsplan är en uteslutande bra grej. 

Så är det ju också bra att komma ihåg att det här med jämställdhetsplaner inte är någon ny grej. Det har gått flera år sedan beslutet fattades om att alla skolor skulle ha en egen plan. Snart är det deadline för grundskolorna. Och precis som med den nya läroplanen, innebär inte heller jämställdhetsplanerna något nytt och omvälvande. De är bara dokument i vilka skolorna får sätta ord på rådande god praxis och kanske får en chans att tänka lite vidare, i än mer jämställda banor.

Hurra!

Ps. Hur ser/såg jämställdhetsarbetet ut i era skolor? Syns/syntes det?

Publicerad 18.10.2016 kl. 22:03

Kaffepausfundering - vad är ens grejen med bloggalan?

Finns det andra som tycker bloggalan är fullkomligt ointressant, som inte riktigt fattar grejen? Jag kan ju inte vara ensam om det. Eller?

Det är inte meningen att sprida negativ energi, men fattar inte vad folk hetsar upp sig över. Kan någon hjälpa mig på traven?

Och låter jag aggressiv med så många frågeteckan?

Publicerad 18.10.2016 kl. 09:17

Och jag räcker till.

Idag har jag känt att jag räcker till. Det känns ganska bra att kunna säga så efter några onödigt stressiga veckor.

När Freja fick diarré fyra på natten och behövde gå ut räckte jag till. Det fanns nog av mig för att gå ut med hunden ännu en gång klockan sex, att sitta på möten, planera lektioner, undervisa och mötas lite mer. Jag tog inte ens slut av att laga mat för veckan och sätta igång med att planera lektioner och nu tänker jag planera klart och nöja mig med att duga och få njuta av att finnas till, för M kom just genom dörren och det finns prioriteter i mitt liv.

Det här är en bra dag.

Publicerad 17.10.2016 kl. 21:16

Vet ni vad som är fånigt?

Att regeringen har fått för sig att ungdomar som studerar på gymnasiet borde läsa kurser på högskolenivå för att sedan efter gymnasiet snabbare kunna ta sig in på högskolor och universitet. Och att de har mage att kalla den här hjärnprutten ett spetsprogram. På riktigt?

Har någon från regeringen någonsin talat med en genomsnittsgymnasist? Knappast, för hade de gjort det, hade de antagligen insett att ytterst få gymnasister besitter den akademiska mognad som krävs för att klara av kurser på universitetsnivå. Att de allra flesta redan i gymnasiet ofta eller åtminstone periodvis rör sig vid den absoluta gränsen för vad deras kapacitet räcker till. Att gymnasiet för de allra flesta är krävande nog som det är. Vilket ju faktiskt är och måste få vara helt okej.

En stor den av själva idén med gymnasiestudier är så vitt jag kan förstå att utveckla sådana kognitiva strategier och färdigheter som möjliggör fortsatta studier. Att lära sig tänka analytiskt och allt det där. Då låter det inte särskilt smart att introducera de fortsatta studierna redan i gymnasiet.

Nu är jag inte dum i huvudet. Åtminstone tror jag mig inte vara det. Jag fattar mer än väl att det finns studerande som kan gynnas av ett större samarbete mellan gymnasier och universitet, men då talar vi antagligen om några få, inte vagnlass.

Att regeringen gör univeristets- och högskolekurser för gymnasister till ett spetsprogram är därför inget annat än ett hån mot alla de tusentals ungdomar som redan kämpar för att orka med alla vanliga kurser, som sliter för att hinna med sina hemupgifter, som på sin första gymnasiedag förväntas veta vad de vill jobba med när de blir stora, som månader i förväg börjar läsa på studentexamen, som inte sover om nätterna för att de oroar sig för sina betyg, som ställer orimliga krav på sig själva, som alltid måste prestera högt eller nätt och jämnt klarar av att bli godkända och som kanske hur de än försöker inte klarar av att veta vad de vill göra med sina liv.

Och varför detta spetsprogram? För att regeringen tycker gymnasisterna snabbare måste komma in och ut på högskolor och universitet och sedan vidare ut i arbetslivet. Kosta vad det kosta vill för staten ska spara pengar.

Det är inte rimligt. Inte på något plan. Jag är faktiskt inte helt säker på att det här spetsprogrammet är särskilt rimligt ens med tanke på de gymnasister som skulle gynnas av det och klara studier på universitets eller högskolenivå. Behöver de stressen? Skulle de må bra?

Gymnasister är tillräckligt pressade som det är. Kanske att vi bara skulle ge dem tid att mogna istället för att hela tiden tvinga dem skynda på. Låta dem hitta på vad de vill göra i lugn och ro. Kanske först efter gymnasiet istället för genast i början. Kanske vi i ännu högre grad kunde satsa på att ge ungdomarna verktyg, studiehandledning, förutsättningar att hitta och välja rätt. Varför inte? 

Vad tycker ni om det?

 

 

Publicerad 16.10.2016 kl. 22:45

Om att känna sig trött och långsam (och bejaka båda tillstånden).

Jag har inte gjort något idag. Inget alls. Eller, jo visst, jag har läst tidningen. Det tog mig fem timmar, men då måste jag erkänna att jag tog en och annan tupplur på vägen.

Grejen är den att jag just nu är på väg ut ur en av årets mest intensiva arbetsperioder. I skrivande stund har det gått en månad sedan min senaste lediga dag. Det har varit möten, studentskrivningar, fortbildningar och arbetslördagar och allt måste naturligtvis som alltid på grund av någon obegriplig naturlag ske nästan exakt samtidigt.

Jag är på väg ut ur en av årets mest intensiva arbetsperioder. Egentligen borde jag jobba just nu, men jag mäktar inte. Jag borde jobba hela tiden, men det går inte. Jag försökte en stund igår kväll - eller är det kanske natt om klockan är 22.30?

Efter att ha prioriterat M och tagit mig tid att äta och kolla på serier med henne (vilket jag gör alltför sällan) prioriterade jag F i form av en lång promenad (vilket också sker alltför sällan) och först efter det satte jag mig vid köksbordet för att rätta uppsatser, trots att jag visste att jag borde ha gjort det tidigare. Fast i ärlighetens namn hade jag lust att skriva, både blogg och annat och efter moget övervägande valde jag att bejaka impulsen istället för att ge efter för pliktkänslan.

Att jag gjorde så var antagligen ganska smart, för jag känner att jag är ganska trött. Jag märker det på att jag betraktar vardagliga sysslor som prestationer, att tid för sambo och hund, för vila och hushållsarbete blir saker som stressar snarare än belönar, som får mig att känna mig otillräcklig snarare än hel. Då guldkanten börjar kännas som förpliktelse vet jag att det är dags att vila.

Det är alltid så här när jag trappar ner. Jag vet det. Varendaste en eviga gång som högt tempo byts ut mot normalt tempo går jag genom en period då allt i mitt liv känns jobbigt, då humöret svänger kraftigt och jag drömmer om att få rymma någonstans, låsa om mig och slänga bort nyckeln.

Varje gång överraskas jag av hur jobbigt allt (läs livet) känns. Det är konstigt, för vid det här laget borde jag vara bekant med hur det går, hur jag fungerar. Vilket jag ju på sätt och vis är. Jag förstår ju nu varför allt känns olustigt, jag vet att några välsovna nätter och en eller två lediga dagar hjälper. Att en del av att vara flitig och ansvarsfull är att också komma ihåg att ta det lugnt.

Det har jag gjort med besked idag och det tänker jag fortsätta med. Om vi går med på att det kaffe jag kokade i morse är mitt morgonkaffe, har jag fortfarande inte kommit längre än till just det, för när detta inlägg är publicerat tänker jag lägga mig i sängen, dricka min tredje kopp och läsa vidare i  en roman jag har på hälft.

Tillägg: inser plötsligt att det blev ett inlägg som ligger lite i tiden. Är det någon annan som ibland känner att det är svårt att hinna med både arbete och fritid, att det liksom är svårt att klara av att inte vara på jobb?

Publicerad 15.10.2016 kl. 13:56

Påverkar media/reklam/serier dina förväntningar på livet?

Mycket har hänt idag. Har bland annat lästa den här artikeln om filosofen Joel Backström och reflekterat över de senaste par veckornas hetaste debattämne i den finlandssvenska bloggvärlden. Tycker det Backström säger om reklam är intressant och trots att jag själv anser mig vara en som inte påverkas av marknadsföring och de idealiserade bilder av liv och verklighet jag möter i nyhetsflöden på sociala medier eller i mina favoritserier på TV och netflix, måste jag erkänna att jag ibland kan känna ett sting av besvikelse över att mitt liv inte är som jag förväntade mig på basen av de TV-serier jag växte upp med eller som jag ibland drömmer om att det kunde vara efter att jag läst en riktigt bra bok eller kollat på en av de där serierna jag tittar på för att fly en vardag som samtidigt är alltför trist, stressig och grå och det bästa liv jag överhuvudtaget kan tänka mig.

Och när jag tänker efter lite blir det ju uppebart att jag inte är immun. Den information jag tar del av formar mig och de förväntningar jag har på livet och gör dem ibland orealistiska och omöjliga att leva upp till. Och det här är ju så fruktansvärt dumt, för varje orealistisk förvänting gör det svårare att leva i stunden och njuta av nuet och livet när det är just liv och det här är kanske något som är bra att vara medveten om.

Tanken slår mig också att det kanske finns ett samband mellan de här orimliga förväntingarna och det faktum att så många, framförallt unga människor mår dåligt och är missnöjda med sina liv. Fast nu ljuger jag, för det är inte så att tanken slår mig just i den här stunden. Snarare kommer jag ihåg att det ju är så här det är och att vi ju i själva verket har vetat detta ganska länge redan. Men, det är här jag ser kopplingen till utmattningsdebatten i bloggvärlden.

Hur som helst, jag inser att jag i praktiken har skrivit ett inlägg som tillför väldigt lite till någonting alls. Åtminstone har jag erkänt att också jag påverkas av det informationsflöde jag utsätter mig för varje dag och att Friends verkligen har gett mig orealistiska förväntningar på livet.

Hur är det med dig, påverkas du?

Publicerad 14.10.2016 kl. 22:50

Fick rätt person Nobels litteraturpris?

Bob Dylan får nobelpriset i litteratur. Fatta. Jag är uppriktigt överraskad och ärligt talat också lite imponerad. Av akademien vill säga. Känns fräscht på något vis.

Och Dylan är ju värd priset, alla gånger. Åtminstone på basen av det pinsamt lilla jag vet.

Vad tycker ni?

Publicerad 13.10.2016 kl. 14:24

Ofattbart enastående fantastiskt.

I den kommun där jag jobbar har vi det senaste dryga halvåret haft lite oflyt beträffande vår fysiska skolbyggnad. I våras visade den sig vara i så dåligt skick att all undervisning inne i huset förbjöds och vi - alla lärare och elever - fick leva nomadliv och undervisa och lära oss på en massa olika adresser.

Efter höstlovet kommer vi få flytta in i baracker, ha hela skolan på ett och samma ställe. Redan det är ofattbart.

Vi ska också få en helt ny skola att jobba i. Den ska stå klar om bara några år. Det är också helt sjukt.

Men det bästa. Det bästa är ändå att vi - både personal och elever - ska få vara med och planera den nya skolan. Vi får berätta vad vi behöver och vill ha. Vi får påverka. Trots att jag förstår att slutresultatet kommer att vara en summa av prioriteringar och kompromisser, tycker jag den möjlighet till delaktighet vi erbjuds är både enastående och fantastisk. Och då har jag hållit inne med min svada om hur otroligt spännande och inspirerande jag tycker det hela är.

Publicerad 13.10.2016 kl. 07:00

Författarbesök.

Vi hade en livslevande författare på besök i skolan jag jobbar i tidigare idag. Det var sjukt bra och kul att följa med hur till och med elever som annars har svårt att orka igenom en hel lektion lyssnade andäktigt i 60 minuter. Svårt att säga varför det var så, kanske för att författaren verkligen kunde ta sin publik, eller för att författaren kom från den riktiga världen - den utanför skolan - och hennes budskap därför kändes äkta och relevant på ett annat sätt, eller kanske för att det här var en möjlighet för eleverna att få lära sig något ingen av oss lärare har förutsättningar att berätta om på ett trovärdigt sätt.

Hur som helst var det inte alls meningen att referera eller recensera besöket. Jag ville istället använda några rader till att berätta om mina bragder under besöket. Det var nämligen så att jag fick ta emot författaren. Fatta det. Jag. Mister small talk.

Jag har ju varken tillräcklig distans eller kapacitet för att objektivt kunna bedöma min prestation som välkomstkommité, men om ni tillåter mig ett subjektivt omdöme, tror jag vi rätt tryggt kan konstatera att jag klarade mig ungefär lika bra som en fisk på torrt land. Jag kippade efter andan, famlade efter ord, gjorde några obegripliga yttranden och kände hela tiden hur stämningen på grund av mina bristande sociala färdigheter blev mer och mer obekväm. Om jag skulle beskriva min smalltalkingprestation med tre adjektiv skulle dessa vara: stel, pinsam och onaturlig.

Det är egentligen jättesynd att jag är så dålig på smalltalk. Jag uppskattar stort att träffa nya människor, för att inte tala om hur mycket jag tycker om när människor ställer upp på tillställningar som den författaren ställde upp på idag. Jag skulle också gärna visa min uppskattning och skapa en välkomnande stämning, vilket är jättesvårt då jag själv typ går i lås och blir pinsam i just de situationer då jag borde vara precis tvärtom. Vet ni vad jag menar?

Publicerad 12.10.2016 kl. 13:40

Ett inlägg per dag.

Jag har en vansinnig idé om att hinna skriva ett inlägg varje dag. Det behöver ju i och för sig inte vara långt för att räknas, men helt tydligt finns det krav, för jag tycker jag borde skriva mer än jag gör i mitt föregående inlägg.

Det som är lite tråkigt är att jag inte vet om jag har så mycket att berätta om. Jag sitter ganska mycket i bil. Undervisar. Umgås. Försöker hinna och orka finnas till också hemma. Har ofta dåligt samvete för att jag inte riktigt räcker till. För att eleverna ofta får se min bästa sida, medan M får nöja sig med den i bästa fall nästbästa versionen. Den som ofta mest är stirrig och distraherad och har svårt att släppa jobbet och de berg av uppsatser som aldrig rättar sig själv.

Jag är alltså inte missnöjd med mitt liv. Inte alls. Jag gillar det. Gillar hela det. Men just den här hösten och just den här dagen är jag påfallande trött och oinspirerad. Inte en bästa version av mig själv. Tänker ändå att det gäller att gilla läget.

Publicerad 11.10.2016 kl. 22:45

Äppelmust.

Så här såg det förresten ut före mustandet. Jag och min mamma plockade ca 150 kg äpplen på söndag och förde dem till musteriet. På under ett dygn hade de förvandlats till 90 liter saft. Ganska kiva tycker jag!

Publicerad 11.10.2016 kl. 06:30

 

 

 

kuva (11)