Om att fånga dagen.

Intresseklubben kan anteckna att jag faktiskt somnade på soffan igår*. Vaknade några minuter före fyra och kröp till sängen. Insåg att hunden inte följt med mig, tänkte inte en chans jag sover i en tom säng, vände om, kröp tillbaka till soffan, tog med mig hunden och låg slutligen under täcket lite efter fyra. Sedan sov jag längre än planerat och nu sitter jag här. Kan bara konstatera att det blir bråttom om jag vill hinna med allt det jag tänkt mig innan M kommer hem.

Disken och tvätten fixar jag lätt. Däremot vet jag inte hur jag ska prioritera i fråga om matlagning, klädvikning, lektionsplanering och att läsa minst tjugofem av de åttio uppsatser jag borde hinna kommentera och bedöma till olika dagar nästa vecka. Känner att jag kanske blir tvungen att slopa något.

Innan jag gör det tänker jag njuta av känslan av pigg utsövdhet genom frukost och tidning i sängen, så kan jag ta tag i diverse sysslor med en stegrad känsla av panik sedan. Gäller att prioritera rätt här tänker jag. Nu ska jag hursomhelst fånga dagen och spä på ångesten.

Ha det bra så länge! 

 

*Läs föregående inlägg för bakgrund.

Publicerad 09.09.2017 kl. 11:02

Ensam hemma.

Jag är ensam hemma i natt eftersom M är på arbetsresa. Det har inte hänt på länge. Räknade häromdagen att jag inte varit en natt hemma utan henne på åtminstone tre år. Lägenheten känns tom, jag har ingen att prata med, vet inte riktigt hur jag ska vara eller vad jag ska göra och helt ärligt känns det ganska ovant och ensamt. Lyckligtvis kommer hon redan imorgon. Har något att se framemot. Kan väl överdosera på dataspel, vaka för länge och somna till Netflix eller någon halvbra bok så länge.

Hur är det med er ikväll?

 

Publicerad 08.09.2017 kl. 23:30

Lever lärarlivet.

En av fördelarna med att M och jag båda jobbar som lärare är att vi kan turas om med att hämta hem influensor och andra säsongsbundna åkommor. Vår privilegierade ställning erbjuder oss möjligheten att spontant förgylla vår vardag med rinnande näsor och andra exotiska upplevelser. Ni får tro mig då jag säger att tråkiga stunder är något som aldrig förekommer hemma hos oss.

Ikväll firar vi höstens första rejäla förkylning. Vi gör det genom att koka en trolldryck som M lärt sig receptet till av sin mamma. Det är fråga om en huskur som skulle få muminmamman att blekna.

Drycken består av riven ingefära och upphettad svart läsk av den sort som säljs i flaskor med röda etiketter på. Smaken är lika utsökt som drycken är läskande och efter ett intag på bara ett par koppar kan patienten sätta sig bekvämt, njuta och låta colan och ingefäran lösa upp förstoppningen i till och med den mest täppta av näsor.

Vi har alltså lyxat till det lite ikväll. Vad har du sysslat med?

Publicerad 04.09.2017 kl. 20:55

Lektionsplaneringslimbot (eller oförmågan att dra tummen ur).

Ville bara meddela att klockan är 21.38 och att jag redan druckit en hel kopp kaffe och läst ett jätteintressant blogginlägg (läs det*), men att inspirationen att planera klart mina lektioner ännu inte har infunnit sig. Jag vet vad jag vill göra, men får inte tummen ur. Den sitter fast precis som jag själv. Är typ vilse på webben och hittar inte ut.

(HJÄLP?)

Tycker förövrigt att ni påriktigt ska läsa inlägget jag länkar till ovan. Det är en abiturient som berättar om hur det är att vara gymnasist år 2017. Här finns mycket som vi som tagit får examen tidigare har anledning att begrunda. När ni läst klart kan ni läsa detta inlägg där en lärare ger sin syn på samma fenomen. Ni kommer tycka de är de bästa inlägg ni läst idag. Jag lovar och svär!

*Gör det nu!

Publicerad 31.08.2017 kl. 21:38

Om gubbar och handdukar och lakan.

Jag läser tidiningen och noterar att jämställdhetsombudsmannen kräver att Finlayson ändrar sin marknadsföringskampanj, den som tar avstamp i löneskillnaden mellan kvinnor och män och utmynnar i en prissättning som utgår från kundens kön. Medan jag skummar genom artikeln tänker jag att det minsann inte tar länge för en bunt vita kränkta män att åstadkomma förändring och frågar mig hur länge det skulle ta för oss att överbygga lönegapet om dessa gubbar valde att fokusera på något riktigt och viktigt istället för att slösa tid och energi på totala oväsentligheter.

För gubbar har makt. Fortfarande har de alltför mycket av den varan och av någon underllig anledning verkar makten gå i arv från äldre gubbar till yngre som sedan fortsätter producera samma ojämlika maktstrukturer samtidigt som de säger att vårt samhälle minsann är ett jämställt ett. Tänk bara på regeringen Sipilä till exempel.

Tror inte ni att alla de gubbar som är totalt överrepresenterade i maktens korridorer och diverse ledande positioner ganska lätt kunde få till stånd lika löner för lika arbete om de bara ville? Om alla gubbar och alla vita kränkta män engagerade sig för jämställdhet i lönefrågan på samma sätt som de engagerade sig för att själva få rabatt på handdukar och lakan skulle lönegapet vara en lätt match. Det tror åtminstone jag.

Vad tror du?

 

 

Publicerad 31.08.2017 kl. 09:00

Vad jag läser just nu.

På bilden ser ni mig stunden jag inser hur hur svartvit jag är idag och hur väl min bok matchar min outfit. Notera gärna att till och med håret uttrycker förvånad förrvirring.

De som vet har redan märkt att jag inte är någon skönlitteraturens hipster, för har helt klart inte läst Yahya Hassan före han var cool eller ens då det begav sig. Han har däremot funnits på min läslista sedan jag hörde talas om honom för något år sedan och eftersom jag just nu har svårt att hinna läsa romaner, bestämde jag mig för att läsa honom istället.

Än så länge är jag inte helt såld. Hassans dikter tilltalar mig visserligen. Berättartekniken, det råa språket och de makabra scenerna fascinerar och det finns något som får mig att osökt associera till Märta Tikkanen och en Århundradets kärlekssaga driven till sin spets, men det finns också något som skaver. Kanske är det en viss ojämnhet som spökar i bakgrunden, eller också något slags hemlig besvikelse för att boken trots allt inte verkar leva upp till all hype. Tänker läsa vidare trots det, för helt värdelös är luntan inte.

Vad läser du just nu?

Publicerad 30.08.2017 kl. 19:21

Om att göra tillräckligt.

När läsåret började bestämde jag mig för att det här skulle bli året då jag bokför min arbetstid. Det hade något med att mäta effektivitet och duktighet att göra. Hursomhelst: idag när jag var ute med hunden bestämde jag mig för att trots allt avstå från exercisen.

Att räkna timmar fungerar inte för mig. Det leder bara till att jag gör just det: räknar timmar och fokuserar på att jobba möjligast mycket istället för möjligast bra. Då inställer sig frågan: vad är det jag får betalt för?

Jag tycker om att jobba och gillar det jag gör. Jag har aldrig någonsin räknat timmar. Inte när jag vakat nätter och korrigerat studentprov, inte när alla kvällar gått åt till att läsa elevtexter och inte när varje söndag gått åt till att förbereda följande veckas lektioner.

Efter promenaden och den stora insikten tänker jag så här: om jag accepterar att jag har ett jobb som alltid följer mig hem och ibland förutsätter att jag jobbar nästan alla tider på dygnet, måste jag väl bannemig klara av att tillåta mig göra lite mindre de perioder då det inte finns fullt så mycket att göra.

Tänker att det är så det fungerar på andra arbetsplatser också. Knappast jobbar någon någonstans exakt åtta timmar exakt varje dag. Och knappast är all tid en tillbringar på jobbet effektiv arbetstid. Eller?

 

Publicerad 29.08.2017 kl. 17:45

Ett fint minne.

Nyss då jag var i färd med att planera ett undervisningspass om poesi slog det mig att vi ju under lärarpraktiken lyckades få till en ganska lyckad lektion om ämnet. Inspirerad av detta minne och det faktum att min hjärna för en gångs skull valde att vara på alerten då det gäller kavlade jag upp ärmarna och började bläddra i mitt arkiv. Det jag hittade var en lektionsplan med ett tydligt definierat mål. Ta en stund och njut av briljansen i citatet nedan:

Mål: att eleverna genom sina muntliga framföranden uppnår en djupare förståelse av poesins väsen. Uppgiften ska hjälpa eleverna till insikt om att poesi är roligt, att det muntliga framförandet är av betydelse för förståelsen av det budskap en dikt vill kommunicera och att lyriken som genre inte är något som är förbehållet en unken intellektuell elit. Med hjälp av uppgiften vill vi sänka den tröskel många elever måste ta sig över för att kunna ta åt sig och tolka poesi.

Jag är inte helt säker på vilket budskap den här arkivpärlan förmedlar. Det jag vet är att någonstans mellan raderna läser jag om trötthet och uppgivenhet inför allt det som kändes meningslöst. Jag minns lärarutbildningen - föreläsningarna och praktiken - som en period då jag ifrågasatte det mesta och då alltför mycket av det vi som blivande lärare utsattes för höll en alltför låg nivå*.

Jag minns också att jag tyckte det var idiotiskt att våra handledare krävde att vi skulle formulera mål för vår undervisning. Jag förstod inte poängen (vilket torde synas i det citerade stycket). Jag antar jag tyckte det räckte att vi själva visste vart vi var påväg.

Med facit på hand vet jag att jag åtminstone delvis tyckte fel. Att handledarna krävde att jag inför varje lektion definierade ett tydligt mål hjälpte mig fokusera och hitta både riktning och röd tråd i undervisningen. Idag inleder jag varje lektionsplan genom att för mig själv definiera tema och mål. När jag vet vart jag vill komma, är det lätt att bygga vidare.

Det kändes på många plan roligt att hitta den gamla lektionsplanen. Inte minst för att den påminner mig om att jag faktiskt lärde mig något nyttigt våren 2014. Det är en skön kontrast till det jag vanligtvis minns från lärarutbildningen: oändliga timmar av substanslösa föreläsningar och mängder av uppsattser som tog länge att skriva och lärde en ingenting.

*Vill påpeka att praktiken och övningslektionerna inte hörde till det som kändes meningslöst.

Publicerad 27.08.2017 kl. 22:20

Om motion.

Jag simmar nästan varje morgon nuförtiden. Det finns en simhall alldeles nära skolan, så jag brukar ta mig ett bad innan jag börjar jobba. Det är en bra rutin.

Ju mer jag jobbar och ju mer fokus arbetet kräver, desto viktigare märker jag att motionen blir. I bassängen rinner stress, nervositet och trötthet av en och det som blir kvar är ett slags samlad koncentration.

Det låter kanske som om jag tar i, men när jag rör på mig regelbundet blir jag en bättre människa.

På samma sätt som simningen hjälper mig orka genom dagen, hjälper promenaderna med hunden mig varva ner. Det är något med takten, i stegen och att rytmiskt röra på benen som gör att virrvarret av tankar bantas ner till en hanterlig massa som det är behagligt att möta.

Just nu står jag under ett träd i en hundpark och ser på när Freja vaktar en katt som lojt strövar förbi på andra sidan stängslet. Det regnar men både jag och hunden verkar njuta av stämningen och situationen.

Hur gör du för att samla dig och för att varva ner?

 

Publicerad 25.08.2017 kl. 17:57

Om att överplanera.

På bilden ser ni Freja som precis släckt sin törst med havsvatten. Vet inte vad det säger om henne, men knappast får hon beröm för att vara smart.

Idag har förövrigt varit en bra dag. Jag har hunnit simma, göra en lång promenad med hunden och se två avsnitt av ett program vi båda gillar tillsammans med M. Idag har varit en dag då det funnits tid. Det är skönt.

Jag har förresten kollat på mina lektionsplaner för veckan och kommit fram till att det finns en chans att jag tagit emot det nya jobbet med lite för stor iver. Planeringen skvallrar visserligen om en viss entusiasm, men att använda femton sidor och över fyratusen ord på att planera en veckas lektioner; är det normalt? Det är typ mer text än vad jag lyckades krysta ur mig för min kandidatavhandling. En mängd text som var ganska stor en gång i tiden med andra ord.

Nu kan jag ju i och för sig inte påstå att jag har någon aning om hur noggrant andra lärare planerar, så jag bara antar att jag gjort ganska mycket. Jag vet nämligen att jag brukar planera grundligt och att femton sidor trots det känns enormt. Kan väl vara att jag upptäckt orsaken till att det känts så svårt för mig att improvisera, vara spontan, och följa mina instinkter i klassrummet. Har ju inte precis lämnat plats för utsvävningar och sådant i planeringen.

Avslutningsvis vill jag gärna ställa ett par frågor till alla lärare som eventuellt läser den här bloggen: hur mycket planerar ni? Blir det många ord, sidor och timmar för er också?

Tacksam för svar.

Publicerad 23.08.2017 kl. 22:55

Rapport från ett nattligt Degerö.

Jag sitter ute med hunden och njuter av tystnaden. Har knegat på till strax före tolv och känner att det räcker för idag. Ska bli skönt med lite sömn. 

Kan för övrigt meddela att jag trivs jättebra på det nya jobbet och egentligen bara vill planera och undervisa hela tiden. Att ganska bra grejer på gång på just nu.

Bortsett från att jag inte alltid är så närvarande hemma och gärna skulle ha mera tid för både M och F då. På den fronten vill jag gärna skärpa mig. Litar på att det kommer ske snart.

 

Publicerad 22.08.2017 kl. 23:57

Dramaturgiskt snusk.

 

Låt mig förgylla er morgon med en berättelse från igår:

Klockan är 22.35 på torsdag. Jag sitter uppe och googlar frenetiskt. Genomgången av den dramaturgiska kurvan tidigare på dagen har varit en flopp och jag har bestämt mig för att hitta en version av modellen som mina studerande har mera nytta av. Efter ett tag hittar jag den på bilden ovan, klickar mig till hemsidan och stöter på ett ord som i det sammanhang det används i mina öron klingar lite säreget. Funderar en stund på att bra berättelser i och för sig kan vara upphetsande, men kanske inte på det sätt som ordet jag hittat verkar signalera. Drar moget slutsatsen att skribenten antagligen är ett pucko, fnissar ännu mer moget åt ordet utlösning och minns plötsligt att jag själv varit med om detta. Omvärderar snabbt min åsikt om skribenten. Det är uppenbart att allt är bildens fel och att den som ett dåligt inflytande på folk.

Publicerad 18.08.2017 kl. 00:49

Om digitaliseringen av studentprovet i modersmål och litteratur.

En intressant utmaning när en arbetar på gymnasienivå är arbetet med studentexamen. Just nu är den utmaningen i mitt ämne om möjligt mer spännande än någonsin. Studentprovet i modersmål och litteratur kommer att reformeras. Det ska bli digitalt och modernt och fint och fantastiskt. Hemskt mycket mer verkar ingen veta om det nya provet och det är där det blir riktigt fascinerande.

Kan ni gissa hur många gånger nervösa förstaklassister har frågat mig om det nya studentprovet? Kan ni föreställa er hur lugnande och trovärdig jag känt mig när jag sagt att ingen vet, men att det nog lär klarna tills de skriver? (tips: inte jätte).

Jag tänker ibland att det nog måste vara något slags bottennapp att det inte ett drygt år före det första digitala provet i modersmål finns några tydliga besked om hur provet kommer se ut. Någonstans finns också ett demokratiproblem, för den första kullen som skriver det digitala provet är tvungna att göra det stödda av lärare som gissar sig fram till hur provet eventuellt kan tänkas se ut. Trots att lärarnas gissningar baserar sig på kunskap och de bitar av information om det nya provet som sipprat ut är läget utmanande och åtminstone jag har svårt att se hur provet ska kunna ge en rättvis bild av den första kullens kunskaper, i synnerhet i framtiden då deras betyg ställs mot de kullars som skrivit provet efter dem.

Och apropå demokratiproblem: visste ni om att man på finskt håll som bäst utvecklar en webbplattform ägnad uteslutande åt det digitala studentprovet i modersmål och litteratur. Den blir som en virtuell träningsmiljö. Vet ni när motsvarande tjänst lanseras på svenska? Aldrig. Finns inga planer. Kommer inte att ske.

Borde säkert ringa Kulturfonden och be dem rädda svenskfinland igen. Eller, vad tror du?

Ps. Det finns en koppling mellan bilden och pedagogik. Någon som vet vilken den är?

 

 

Publicerad 17.08.2017 kl. 19:52

Hur gick det sen?

Jag överlevde första dagen med riktig undervisning. Kände mig inte det minsta nervös en enda gång, men var det uppenbarligen i alla fall. Jag hade tre lektioner och tre gånger lämnade jag lärarrummet utan föremål eller rekvisita som nödvändigtvis skulle behövas på lektionen. Sammanlagt blev det tre oplanerade resor upp för trapporna och två tjocka pappersbuntar och en tung väska som behövde släpas ner till klassrummet. Ja dessutom hade jag glömt att det var skolfoto och att också lärarna skulle fotograferas. Blev hämtad från lektionen av en kollega. Jag måtte ha gjort ett samlat intryck på de studerande.

Hursomhelst hade jag roligt. Efter en ganska stel och trevande början kom jag igång, kände mig mindre rostig och allt mera hemma i det nya klassrummet. Om jag njöt? Ja, det gjorde jag. Stundvis. Påmindes om varför det här jobbet och att arbeta med ungdomar är det bästa som finns*. Åkte hem med ett stort leende på läpparna.

Nu sitter jag hemma, dricker kaffe och är taggad. Det blir kul att få åka till jobbet imorgon igen. Innan jag kan göra det måste jag planera en lektion. Ska bara hämta M från jobbet och få igång hjärnan först. Småpotatis, men det känns jobbigt att tänka på att tänka. Måste säkert försöka samla mig lite först.

Det blir sjukt bra det här.

 

 

*Varning för lite subjektiv åsikt här. 

Publicerad 16.08.2017 kl. 19:20

Tisdagstankar.

 

Freja sitter på bordet och spanar ut genom fönstret medan jag jobbar. I motsats till mig verkar hon ha lätt att fokusera. En hare äter gräs på gården, där är någon med en cykel och långt borta skäller en hund. Allt det här har Freja koll på.

Just nu avundas jag henne lite. Min hjärna är en enda röra av planer, tankar som inte får plats, som saknar skärpa och tvinnas samman i en härva som tidvis verkar omöjlig att reda upp.

Jag ska introducera tre kurser imorgon. Mina första på det nya jobbet. Det är inget problem, alls. Jag har vana och rutin. Ändå överplanerar jag. Övertänker. Överanalyserar allt. Sådan är jag.

Lektionerna imorgon betyder mycket för mig. Jag har blivit vald bland många, jag känner mig privilegierad och jag vill visa att jag är värd förtroendet.

Jag har läst mina planer och vet att de håller. Det är bara det att jag vill göra ännu mera. Sätta hjul i rörelse. Sätta igång. Att se alla studerande idag och bli presenterad för dem gjorde noll för att dämpa den ivern. 

Återstår väl bara att vänta på morgondagen.

Publicerad 15.08.2017 kl. 21:18

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer