Det stora genombrottet.

Hela hösten har jag jobbat med att göra min undervisning mera interaktiv. Det stora målet är att skapa tillfällen där de studerande kan lära sig tillsammans, genom samarbete. Att de ska skapa kunskap tillsamman. Kollaboration är nyckelordet och vägen till det ganska snårig.

För att hitta fram till det magiska samarbetet körde jag i föregående period i en av mina kurser med fasta smågrupper. Tanken var att bygga upp undervisningen kring arbete i grupperna och den vägen uppmuntra till och skapa förutsättningar för kollaborativt lärande. Det var ett intressant experiment och resultaten var lovande, men det var något som skavde. Något som inte riktigt fungerade. En kollega som testade ett motsvarande koncept hade samma känningar och lyckades dessutom sätta fingret på en viktig smärtpunkt: vi nådde alltför sällan fram verkliga kollaborationen.

Samtalet med kollegan bekräftade det jag misstänkt under stora delar av kursen: för att möjliggöra ett sådant arbetssätt där studerande på riktigt samarbetar för sitt lärande och verkligen lär sig tillsammans måste jag tänka om i fråga om hur jag formulerar och bygger upp mina uppgifter. Det här var insikt nummer ett.

Insikt nummer två föddes av misstag då jag av någon anledning* påmindes om hur jag på en föreläsning jag tog del av för några veckor sedan i Tammerfors fick höra om hur en kan hjälpa studerande planera sitt arbete på förhand och vips var genombrottet där. Jag kan nu stolt meddela att jag i teorin vet precis hur jag ska revolutionera min undervisning. Hur det ska gå till i praktiken tänker jag tänka ut imorgon. Den här hjärnan orkar inte längre utan sömn. För närvarande nöjer jag mig med att vara så ivrig att jag nästan spricker.

*Minns inte längre vilken.

 

 

Publicerad 11.12.2017 kl. 22:21

Det som är viktigt på riktigt.

Jar har gått omkring och varit stingslig och arg hela dagen och nu plötsligt då jag började jobba är det dåliga humöret som bortblåst. Tror i och för sig inte det är för att mitt jobb är så mycket bättre än allt annat i mitt liv. Gillar nog arbetet, men misstänker det faktum att jag lyckades dra tummen ur hade större effekt på humöret.

Så är ju inte jobbet det finaste eller viktigaste heller, bara jätteviktigt. Ensam ger det varken mening eller mål. Ville säga det så ingen tror något annat.

Nu ska jag njuta av kaffe, lektionsplanering och det faktum att måndagen snart är här. Det kommer bli en sjukt bra vecka hörni. Agendan är fullspäckad med guld, diamanter och kalas*!

*Egentligen oveller, källkritik och uppsatser, men tycker det metaforiska uttrycket bättre beskriver mina känslor och gör veckan större rättvisa.

Publicerad 10.12.2017 kl. 22:21

Karriärlistan.

Vet ni vad? Jag tror jag aldrig har fyllt i en blogglista i mitt liv. Hög tid nu alltså. Hittade karriärlistan på Liisas blogg (tror den har sitt ursprung någonstans på Sevendays) och tänkte att karriär är ju något jag aldrig egentligen tänkt på så kanske dags att börja nu. Håll i hattarna.

Jag jobbar som... 

moddalärare.

Karriär i jobbet för mig betyder...

inget? Kanske närmast möjligheten att jobba med det jag gillar och att få utvecklas i arbetet. Fast egentligen ogillar jg ordet karriär. Varje gång jag yttrar det tänker jag att det är ett sådant som bara självupptagna människor använder och vad säger det om mig att jag tar det i min mun.

Tre saker jag kan göra, för att nå mina mål är:

Varför tre? Varför inte en ellet tio? Jag tycker det här är en jobbig fråga eftersom mina mål varierar. Har kanske tre övergripande i alla fall: att alltid vara på ungdomarnas sida, att alltid kunna förklara varför jag gör vissa saker i arbetet och att alltid sträva efter att bli bättre. För att uppnå dessa måste jag komma ihåg att ständigt ifrågasätta mina motiv och hela tiden aktivt jobba för att identifiera brister och lära mig mera. Blev det tre saker?

Det här är mitt nästa mål i karriären:

Jag är både lärare och dessutom lektor. På gymnasiet. I drömämnet. Det finns typ inga fler steg på karriärstegen om jag inte väljer att satsa på att en dag bli rektor. Och det vet jag inte om jag kommer göra. Ett lektorat var alltid målet med stort M. Det jag strävade efter

Så nästa mål? Att bli bättre på att hjälpa mina studerande bli bättre. Det fina med mit yrke är att en aldrig blir fullärd eller ens nästan färdig. Det kommer alltid finnas luckor att fylla.

Här ser jag mig själv om ett år:

På samma ställe där jag är idag. Låter det oambitiöst? Jag lovar att det inte är det. Så länge jag har jobbat har jag siktat på en arbetsplats som erbjuder tillräcklig kontinuitet och tillräckligt många undervisningstimmar för att jag på riktigt ska kunna utvecklas i mitt arbete. Just nu är jag på ett sådant ställe. Tänker njuta av varje stund.


Tre saker jag lärt mig under mitt arbetsliv:

  1. Att jag kan lära mig vad som helst.
  2. Att ställa upp om jag kan.
  3. Att kräva mera av mig själv än dem omkring mig.

En person jag ser upp till, karriärsmässigt:

Jag har inga förebilder är min spontana reaktion, men det stämmer inte. Bara svårt att peka ut en enda person då det finns så många jag på olika sätt ser upp till. Vill ändå slå ett slag för några ädre kolleger jag haft nöjet att jobba med. Kan intyga att det är sjukt inspirerande att arbeta med folk som kan mera än en själv och som trots tiotals år på branschen fortfarande brinner för att ständigt utvecklas och lära sig nytt. Om jag bara får vill jag bli sådan när jag är stor.

Mitt drömjobb:

Moddalärare. Lever drömmen liksom.


Som anställd är jag den här typen:

Flitig, engagerad och ständigt försenad.

Vill ju gärna vara en som ställer upp, är diplomatisk, som ifrågasätter på ett konstruktivt sätt, som hittar kompromisser och vägar framåt, som stöder och inspirerar och är en tillgång för ett helt kollegium.

Om jag ens är något av det där jag listat har jag svårt att ta ställning till. Är ju knappast objektiv. Kan i och för sig intyga att det händer att jag ibland är sen, det övriga borde ni fråga mina kolleger (nuvarande och tidigare) om. De vet säkert bättre än jag.


Som chef är jag den här typen:

Svårt att säga. Har bara en gång i mitt liv fått vara något som liknar chef. Jag ville vara rättvis och leda genom att visa exempel, jobba minst lika hårt som alla andra, ta ansvar för misslyckanden (alltså också om felet inte var mitt för det var det ändå i grunden) och se till att de andra hade arbetsro och fick göra sitt jobb i lugn och ro. Tror jag lyckades hyfsat, men var nog så ivrig att jag närmast verkade som en kontrollfreak som ville vara med på allt och inte gav de andra en chans att ta det ansvar de fick betalt för att ta. Helt ärligt tror jag jag skulle följa samma principer i mitt ledarskap om jag någonsin fick chansen att jobba som chef igen, men kanske att jag skulle försöka vara tydligare med att jag litar på dem jag är chef för och den vägen verkligen skapa arbetsro.


Ett mål jag uppnått i min karriär:

Nå, jag lyckades knipa ett lektorat. Det hade jag nog alltid jobbat för. På vägen blev det ett år på ett lågstadium, några på högstadium och ganska många på vuxengymnasium. Njöt av varje dag nästan och då jag inte njöt så lärde jag mig åtminstone. Är rätt nöjd med den väg jag valt att gå.

Så här jobbar jag aktivt för att lyckas på jobbet:

Alltså inte för att låta som en sjävgod kliché, men jag jobbar häcken av mig och vägrar låta mig själv vara nöjd eftersom det alltid finns något en kan göra bättre. Faktiskt så är jag ständigt på jakt efter brister.

Som motvikt till den ständiga självkritiken bjuder jobbet regelbundet på magiska ögonblick då studerande vågar, lyckas, imponerar och överträffar sig själva. Det är stunder en lever länge på, som bidrar till att hålla självförtroendet intakt och som  bekräftar att en är på rätt väg, vilket inte är helt oviktigt då yrket är ett sådant att en aldrig kommer nå hela vägen fram till målet.

Publicerad 09.12.2017 kl. 22:30

Torsdagsmys.

Jag gjorde en jättearbetsdag idag. Började hemma klockan tidigt och avslutade på jobbet klockan sent. Planerade, förberedde och korrigerade. Strök saker på to do-listan och kände mig effektiv. På vägen hem bestämde jag mig för att jag gjort mig förtjänt av en belöning: en lugn och oavbruten timme tillsammans med Johanna Holmströms Själarnas Ö, som för övrig på basen av de första cirka hundra sidorna verkar vara en av de bästa böcker jag läst i år och på många år före det.

Jag ställde siktet på skyhög mysfaktor och många lästa sidor och slängde mig i enlighet med den planen efter inmundigad middag i sängen tillsammans med boken och en kopp kaffe. Vaknade efter ett tag osäker på vad eller om jag överhuvudtaget läst och satte därmed tonen för en läsupplevelse som skulle komma att vara så avslappnande att den främst präglades av ofrivilliga tupplurar. På en och en halv timme lyckades jag läsa tjugo sidor - vissa av sidorna lästes ganska grundligt - och somna ungefär lika många gånger.

Nu tänker jag avsluta dagen med att läsa tio sidor till. Undrar just hur länge det kommer att ta.

 

Publicerad 07.12.2017 kl. 23:35

Firar värdigt (och med god arbetsmoral).

Jag firar självständighet genom att planera kurser. Den nya perioden börjar imorgon och det gäller att vara förberedd. Medan jag jobbar blir jag varse mina arbetsmetoder. Ett element i en kurs får mig att tänka på ett annat i en annan. Jag associerar, öppnar nya flikar i webbläsarfönster, skapar nya dokument, klottar ner anteckningar och känner att jag har flyt.

Jag är en som gör många saker på en gång. Någonstans tror och hoppas jag på att det här är ett tecken på att jag börjar ha ganska bra koll på läroplaner, metoder, uppgifter och arbetssätt, men i ett ärligare hörn av mitt medvetande inser jag att en viktig orsak är att jag är rädd för att glömma något som känns intressant eller inspirerande om jag inte genast skriver upp det.

Att associera fritt och göra mycket på en gång fungerar bäst för mig. Det inför ett kreativt och spontant element i arbetsprocessen och det har visat sig att mycket av det bästa jag hittar på i undervisningsväg föds i stunder då jag bejakar dessa infall och impulser.

Jag vet inte om jag kan säga att jag jobbar mer effektivt när jag låter mig själv planera många saker på en gång, men jag kan lova att jag jobbar bättre. Inget element i mitt undervisningsämne är isolerat från ett annat och de flesta har kopplingar till så gott som allt som överhuvudtaget sker i en skola. Varför skulle jag begränsa mig?

Hur tänker förresten du som läser kring arbete och arbetsmetoder? När, var och hur jobbar du bäst och finns det en skillnad mellan att jobba bra och att jobba effektivt?

Publicerad 06.12.2017 kl. 12:46

Glad självständighet, liksom.

Fin dag idag. Jag har fått vara med och fira självständighet på jobbet. Det vill bli så att vi uppmärksammar dagar som den imorgon lite i förväg i skolorna. Vi får ju inte vara på jobb den dag det kalasas som mest. För mig som gillar vardag är avbrottet ovälkommet. Ändå njöt jag av dagen och festligheterna. Säkert främst för att arrangemangen var ett samarbete mellan en stor grupp lärare och studerande och för att det kändes så fantastiskt att se de unga mäkta med allt och lite till så fort vi gav dem chansen. Att jag som med åren utvecklat starkaste tänkbara aversioner mot allehanda nationalistiska yttringar* trivdes säger mycket om hur lyckad dagen var.

Skönt i alla fall att det är 6.12 imorgon. Det betyder att vi snart kan avsluta firandet av det hundraåriga Finland och ett temaår som var uttjatat långt innan det inleddes. Ikväll innan jag somnar tänker jag tänka med tacksamhet på att jag får bo i ett land som ändå när allt kommer omkring är relativt bra och på att det (förhoppningsvis) bara är en dag kvar av det mest hysteriska självständighetsvurmandet.

Säger väl mest om mig det, att jag inte känner mig hemma i att fira, men för mig är vardagen störst. Hoppas ni som tycker annorlunda än jag har kul vad ni än gör på onsdag. Jag sjäv väntar med tacksamhet på att få återvända till jobbet och mitt vanliga liv på torsdag.

*Som till exempel firandet av ett lands självständighet, för nog är det ju en nationalistisk yttring, eller?

Publicerad 05.12.2017 kl. 23:43

Tips efterlyses!

Bästa läsare, jag behöver er hjälp. Det är nämligen så att jag har lyssnat klart ALLA ljudböcker jag äger och förfallit till att tröstlyssna på Silmarillion. Det fungerar i och för sig helt bra så här i decembermörkret, men är från förr jättebekant med Tolkien och sugen på något nytt. 

Jag hör gärna berättelser på finska, svenska, engelska och tyska. Har ni några tips? Vilka är ljudböckerna jag absolut inte får missa?

 

Publicerad 04.12.2017 kl. 21:30

Söndagsstämningar.

Hurdana brukar era söndagar vara? Mina har av hävd varit fyllda av ångest och en ständigt gnagande känsla som vill påminna om att det här inte är en dag då det gäller att leva i nuet för det är viktigt att tvångsmässigt tänka på ogjort arbete och blicka framåt mot måndagen istället.

Med åren har söndagarna blivit bättre. Idag har jag till exempel varit arg i bara högst en dryg timme och har hunnit med tidningen, duellen, serier med M, femton uppsatser, lite planering och promenad i Sibbo Storskog med Freja istället.

Just nu sitter jag och funderar på en diktverkstad jag och kollegan ska leda under skolans självständighetsjippo på tisdag. Kör med arbetsrubriken Rimma som Runeberg, skriv som Södergran. Det här kommer bli stort.

Publicerad 03.12.2017 kl. 23:32

Fantastisk fredag.

Det har varit provvecka hela den här veckan. Det är ett intressant koncept, något jag inte är bekant med från tidigare skolor. Ger det fyra muffins av fem möjliga. Skönt med en vecka med relativt stora mängder luft i schemat och tid att planera och korrigera.

På jobbet var den här fredagen ett enda långt och produktivt möte. Fast egentligen många små. Lärde mig mycket och hade kul.

Just nu sitter jag i soffan med hundarna. Har hunnit simma, promenera, bada bastu, läsa några uppsatser och umgås med M sedan jag slutade arbeta. Det är inte helt fel.

Hur har din dag varit*?

*Eller hur hoppas du den blir om du läser först på lördag.

Publicerad 01.12.2017 kl. 23:48

Fina dagar som den här.

Idag har jag bara gjort saker jag aldrig gjort förut. Först hade jag en arbetsdag på extra bekvämt avstånd i Kampen. Det var debattävling och jag var på plats och handledde våra studerande som klarade sig superbt. Guldkant genast på förmiddagen med andra ord. Firade genom att promenera från Kampen till Fiskehamnen och konstaterade att byggnaderna var större och utsikten var en lite annan än den är när jag ibland lunchtid vandrar genom Borgå på jakt efter något annat än skolmat.

På kvällen åkte jag och M hem till en vän på teprövning. Det var en spännande och lärorik upplevelse. Mest imponerad var jag av en ett te med extremt rökig smak som fick mig att tänka på sommar och bastu och rökugnar.

Nu då jag sitter här och skriver har jag precis kommit in från en lång promenad med Freja, varvar ner lite och förbereder mig på att fylla diskmaskinen. Det är en kamp, varje kväll. Det sista hindret mellan mig och sängen och vila.

Känner det är dags att bestiga diskberget nu, så att jag kan gå och lägga mig sedan. Idag är en av de där dagarna då en får ligga under sängen och vara tacksam i väntan sömn.

Publicerad 30.11.2017 kl. 23:33

Dags att tiga och begrunda.

Idag blir det inget egentligt inlägg. Ska använda tiden till att läsa och begrunda och inte ta plats. Kan formulera tankar imorgon. Återkommer.
Publicerad 29.11.2017 kl. 14:28

Om skolor och sexuella trakasserier.

Apropå mansrollen: vittnesmålen om de trakasserier som skett på Övis  - en skola jag alltid uppfattat som ganska progressiv i frågor som berör jämställdhet* - och det faktum att de utförts av såväl elever som lärare vittnar om hur mycket vi ännu behöver göra i fråga som skola och jämställdhet.

Vill vi förändring måste vi börja med lärarna för de ser inte,  sedan behöver vi ta itu med pojkarna för de förstår inte - varken sin roll, att det finns gränser eller att de har ansvar - och när vi är klara med pojkarna är det dags att göra något åt hela skolan för den förmår inte. Medan vi gör allt detta ska vi komma ihåg att tala med flickorna som många gånger verkar tro eller utåt vilja visa att det de utsätts för är normalt, för de behöver inte stå ut.

Jag tror inte Övis är ett specialfall på något sätt. Jag är övertygad om att övergrepp av olika slag förekommer överallt. Skulle förvåna mig om det inte är så. Min erfarenhet säger mig nämligen att skolan som institution varken lokalt, regionalt eller nationellt är bra på att diskutera genus och jämställdhet. Att vi antingen gör det på fel sätt eller för lite eller inte alls. Att vi inte vill se eller klarar av att ta på allvar.

Under de år jag jobbat som lärare har jag hört kolleger skratta åt jämställdhetsplaner och håna jämställdhetskonsulter. Jag har fått ta del av diskussioner som avslöjat att könsroller verkligen inte anses vara något värt att problematisera och att pojkar nu en gång för alla är på ett visst sätt och flickor på ett helt annat. Jag har tagit del av sådant som säger mig att vi har en lång väg att gå.

Jag tror med andra ord inte det är läge för alla oss som inte råkar vara Övis och figurera i dagspressen idag att brösta oss. Vi är också en del av strukturen och problemet, har egen skit vi måste ta itu med och vada igenom. Lyckligtvis är läget inte hopplöst.

I alla skolor jag arbetat har jag mött elever och lärare som visar stor medvetenhet i fråga om jämstäldhet och kön, som ifrågasätter och problematiserar, tar diskussioner, motiverar och förklarar och aldrig någonsin går med på att se kön som förklaring, begränsing eller undanflykt. Det är bra.

Vi är på rätt väg. Om det skvallrar handlingskraftiga studerande vid Övis i Vasa och lärarstuderande som efterlyser mera genustänk i lärarutbildningen. Vi är på väg, men det finns mycket att göra och vi måste skynda. Nuläget duger inte. Det är alldeles uppenbart.

 

 

*De människor jag är bekant med som gått i skolan hör i medeltal till de mest medvetna  jag överhuvudtaget känner till på den här fronten.

 

 

Edit kl. 16.51: plötsligt och föga förvånande är det en massa arga röster under artikeln jag länkade till som inte förstår varför pojkarna lämnats utanför #övistoo för också pojkar trakasseras. Och ja, visst trakasseras pojkar men a) de flickor och unga kvinnor som vittnar om att de utsatts för trakasserier av sina manliga medstuderande kanske inte behöver öppna upp kampanjen för förövarna och b) det är pojkar och män som ska fixa mansrollen så varför inte börja här, till exempel genom att sluta skyffla över ansvaret för att fixa problemen på andra och själv dra tummen ur. Skulle vara ett bra första steg, eller hur?

Publicerad 28.11.2017 kl. 14:30

Saker våra hundar äter.

Har förstått att en del hundar är kräsna i fråga om mat. Vi har inte det problemet. De äter allt. Senast briljerade Tyra med att sluka en påse skit. Bokstavligen. Ovan en fiilisbild från veterinärjouren kl. 0.45 natten mellan måndag och tisdag.

Publicerad 28.11.2017 kl. 05:56

Varför vi måste fixa mansrollen.

Vet ni varför vi måste fixa mansrollen? För att män skulle må och göra så jävla mycket mindre skit om de inte tilläts växa upp i ett trångt hörn av en rutten struktur. Manlighetsnormen bidrar till allt från pojkar som inte kan läsa, till män som inte kan hålla sina fingrar i styr. Därför.

Jag klarar inte av förklara det tydligare än så. Var tycker du vi borde börja?

 

P.S. Det var meningen att det skulle bli ett längre inlägg om mansrollen idag. Det blev det inte på grund av trött hjärna. Eftersom jag ändå gärna funderar på och skriver om temat tänkte jag be dig som läser om hjälp: vad vill du läsa om manlighet och mansrollen? Är jättetacksam för frågot och förslag.

Publicerad 27.11.2017 kl. 23:10

Om hur jag blev intresserad av den där mansrollen.

När jag jobbade med min gradu läste jag en massa forskningsrapporter som belyste hur människor som invandrat till Sverige hade klarat av att anpassa sig till sitt nya samhälle. Rapporterna var skrivna på olika årtionden, var både översikter och inriktade på specifika tidsperioder och handlade om människor med rötter i allt från Finland till Mellanöstern. Så gott som alla sade samma sak: kvinnorna klarade sig bättre än männen. I det nya samhället kunde kvinnorna ta plats, medan männen hade svårt att hävda sig.

I en rapport läste jag att männen i allmänhet hade så svårt eftersom mansrollen inte uppdaterats och hållit jämna steg med den utveckling som präglat kvinnorollen. Denna skilnad blev särskilt påtaglig hos invandrade män eftersom de patriarkala strukturerna i det land de lämnat ofta var mer intakta än i det nya hemlandet.

Jag minns att jag efter att jag läste det där om könsroller som var i otakt började fundera på om inte samma var sant för människor med rötter i ett och samma samhälle. Plötsligt kom jag ihåg att de av mina kompisar som identifierade sig som flickor redan på högstadiet fått samlas i tjejgrupper och att de erbjudits möjlighet att problematisera och diskutera vad det innebar att vara kvinna. De hade fått höra att de kan och får göra vad de vill och att deras kön inte är och inte får vara en begränsing eller ett hinder. Något liknande hade aldrig erbjudits oss som ansåg oss vara pojkar. Och det var det här som väckte mitt intresse för mansrollen och i förlängningen för feminism. 

Så här är det: jag tror vi aldrig kommer att lyckas skapa ett jämställt samhälle om inte vi som identifierar oss som män först ser oss själva i spegeln och går till botten med mansrollen och framförallt dess destruktiva potential. Vi behöver inventera och revidera, utveckla och uppdatera. Skala bort det som begränsar och förgiftar och föra in sådant som möjliggör och luckrar upp. 

Jag tänker så här: vi mår alla bra av att inte få höra att vi inte kan eller ska för att vi är [valfritt kön]. Ska vi hålla fast vid begrepp som manlighet eller kvinnlighet* - vilket jag inte är övertygad om att vi ska - måste vi åtminstone se till att de inte åtföljs av associationer som fungerar som tvångströjor som tvingar in oss i trånga fack och begränsande former. Och här tror jag det är dags för oss som identifierar oss som män att ta lite ansvar.

Ni kanske vill höra en liten sanning? När jag talar med pojkar om vad det innebär att vara man är det väldigt få killar som kan berätta hurdan en man får vara, medan de brukar ha stenkoll på allt det som är förbjudet (att visa flera än två känslor, gilla sådant som kan anses vara kvinnligt och så, ni vet). Jag kan på basen av min begränsade erfarenhet bara gissa att det jag sett är representativt för en mycket större grupp än den jag själv kommit i kontakt med. Det skvallrar om att något är riktigt ruttet med mansrollen.

Dags alltså för oss som definierar oss själva som män att dra tummen ur och kavla upp ärmarna. Utöver att inse våra privilegier och att vara villiga avstå eller dela med oss av dem är nämligen ett reviderande och uppluckrande av alla de normer som definierar vad det är att vara man det bästa vi kan göra för jämställdheten. Tycker inte du?

*Ska vi, vad tycker du?

Publicerad 26.11.2017 kl. 22:47

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer