Det gäller att ta en dag i taget.

Jag sitter i vardagsrummet och är tacksam för att jag äntligen har tid att blogga. De senaste dagarna har jag läst hundratals texter. Hundratals. Det är faktiskt ingen överdrift och faktum är att jag då jag inte har jobbat har prioriterat att sova. Det har känts förnuftigt på något vis. Just nu är jag - trots att jag egentligen inte vill ropa hej förrän jag kommit över bäcken - skitnöjd mina prestationer. Jag känner att jag arbetar utgående från mina styrkor och att också den här monsterperioden närmar sig sitt slut. Ännu återstår en lång och hektiskt vecka, men jag tror att det kommer gå vägen. Det gäller bara att ta en dag i taget.

För att fira mina stundande framgångar tänker jag skriva ett till inlägg (läs det på söndag) och vänta på de arbetsrelaterade motgångarna, som i och med min hybris garanterat kommer som ett brev på posten. De är säkert redan på väg. Återstår att se hur länge en får vänta.

25.11.2018 kl. 00:02

Hurdant är ett meningsfullt liv?

Vad behöver du för att känna att en dag innehåller annat meningsfullt än jobb och plikter? Idag kom jag hem, slängde mig i soffan och åt för mycket medan vi kollade på en serie som var ny någon gång på nittiotalet och till slut somnade. Jag har också läst lite och nu ska jag strax gå ut på promenad. Jag är inte säker på att min kväll osar mening.

Jag kan ibland känna mig lite misslyckad eller uppleva att jag borde vilja mera för att jag sällan åstadkommer annat än ungefär just det jag åstadkommit idag och dessutom känner mig ganska nöjd med det. Andra verkar orka och vilja göra så mycket mera. Träffa människor, se och uppleva saker. Göra sådant som samhället omkring anser vara meningsfullt. 

Jag gör inte det. Jag lever vardag och det är olika nyanser av grått med tillfälliga färgklickar, inte spänning men trygghet och rutin och känsla av mening. Det är det jag behöver för att må bra.

Ändå händer det ibland när flödet med texter och bilder på sociala medier sköljer över mig att jag undrar om jag borde göra mera. Finns det ett projekt JAG som jag bara inte fattar att förverkliga.

Vad behöver du för att känna att du lever ett meningsfullt liv och hur ser ett sådant liv ut?

20.11.2018 kl. 21:50

Om källkritik.

Källkritik handlar om att försäkra sig om att information - särskilt sådan en gärna vill tro på - faktiskt är pålitlig. Det här är något jag regelbundet talar om med mina studerande. Jag tycker det är av yttersta vikt att de lär sig förhålla sig kritiskt till det oändliga flöde av artiklar och videor som ständigt sköljer över dem. För källkritik är en överlevnadsstrategi, något som hjälper en klara av vardagen.

Igår lyckades jag inte leva som jag lär. Helsingin sanomat publicerade en artikel om en studie som på basen av HS rubricering avslöjar att skolornas "nya" undervisningsmetoder utgör ett tydligt hot mot inlärningen (här skriver Svenska Yle om samma sak). Speciellt skadligt är det enligt artikeln att utsätta barn och unga för digitalisering och fenomenbaserad inlärning. Ett elevcentrerat arbetssätt är inte heller bra. Så står det i den text som Helsingin sanomat publicerade och jag delade trots att jag inte helt och hållet omfattade kritiken och dessutom hela tiden kände att det var något som inte kunde stämma. Artikeln handlade ju trots allt om en undersökning som kritiserar de onda utbildningspolitikerna och tjänstemännen och då måste allt som står i den trots mina dubier vara sant tyckte jag, men tji fick jag.

Bara någon timme senare läste jag en annan text som satt fingret på det jag tyckte att inte stämde. HS-artikeln låter påskina att forskningsresultaten gör gällande att det skulle finnas ett samband mellan digitalisering, fenomen- och elevbaserad undervisning och de försämrade resultaten i Pisa-mätningarna. Vidare får en som läsare intrycket att detta samband skulle synas i resultaten i de Pisa-mätningar som genomfördes mellan år 2012 och 2015 och det är här kritiken mot det "nya" blir problematisk. Det "nya" infördes och eller standardiserades i och med den nya läroplan som stegvis togs i bruk åren 2014-2016. Allra sist infördes den på högstadierna och det här innebär att de nior som deltog i Pisa år 2015 inte omfattats av de reformer som enligt artikeln i HS utgör ett hot mot inlärningen. Det är alltså i princip omöjligt att utgående från det material som tydligen använts dra sådana slutsatser som antyds i nyhetsrapporteringen. Tendetiöst är bara förnamnet.

Det fanns också annat i artikeln som jag glatt förbisåg tack vare en rågad skottkärra bekräftelsebias. Att det i artikeln berättades om lärare som gett sina elever uppgifter som får pedagogerna att framstå som fullständigt inkompetenta borde antagligen ha fått mig att haja till. Jag borde atntagligen ha reagerat på att ingen av dem som kom till tals i texten verkade ha en uppfattning om vad fenomenbaserad inlärning är eller hur en arbetar elevcentrerat, men det gjorde jag inte. Istället var jag skadeglad och njöt av insikten att de dumma beslutsfattarna bevisligen hade fattat dumma beslut. Det betraktar jag som ett personligt misslyckande, för på grund av att jag bara sådär accepterade allt jag läste tog det mig länge att ställa de frågor som hade hjälpt mig förstå: på vad beror de svagare resultaten? Vad innebär de på riktigt? Och är det inte inte ett lite för bekvämt sammanträffande att de här resultaten offentliggörs i en tid då väldigt många verkar vilja få säga att just de tycker att allehanda reformer minsann är skit?

Som pedagog vet jag att det sällan är fel på metoden, men att genomförandet kan halta. Fenomenbaserat- och elevcentrerat lärande förutsätter tydliga uppgifter, strikta ramar och ständig övervakning och handledning. Elever och studerande som arbetar på det här sättet behöver ha tillgång till lärare oftare än växande grupper och krympande budgetar  möjliggör. På riktigt är det här skon klämmer tror jag och det hade jag förstått genast om jag bara lyckats förhålla mig kritiskt till den information jag fick ta del av. 

Men, nu gick det inte så. Jag valde att tro på allt jag läste istället och helt ärligt kan jag tycka att det är lite intressant att jag kan lyckas misslyckas när det gäller något så fundamentalt och självklart som källkritik. Inte minst med tanke på att det är fråga om en färdighet jag förväntas kunna lära ut och att den källa jag glömmer kritisera behandlar ett ämne jag faktiskt vet en hel del om.

 

19.11.2018 kl. 16:43

Kärlek liksom.

Jag slöläser Johannes Ekholms Kärlek liksom och märker att jag fascineras av boken, njuter av läsningen. Ärligt talat är jag lite förvånad, på ett precis lika ärligt sätt som jag alltid är när jag läser böcker som känns sådär överhajpade och som låter lite bättre än de rimligtvis kan vara. Jag säger inte att det här är det bästa jag läst på länge, men det är något jag fastnar för. Kanske är det samtidsskildringen, problematiserandet av mansrollen eller det starka metaperspektivet som tilltalar mig. Jag vet inte så noga, men får väl erkänna att jag känner igen mig i mycket och njuter mera än jag hade trott och det är ju alltid positivt när något överträffar ens förväntningar.

Egentligen ville jag läsa boken för att kunna använda den på en kurs, men det blev inte av. Åtminstone inte i år. Tiden räckte inte till och jag tänker att det kanske är lika så bra. För nu kan jag läsa för läsandets skull, utan att tänka på jobb och prestationer samtidigt som jag vet att jag nästa år kan damma av romanen och använda den som ett exempel på ett relativt nytt sätt att berätta.

Jag slöläser, njuter och presterar i smyg. Vinner då jag inte ens försöker. Det är inte helt fel.

16.11.2018 kl. 23:54

Vissa dagar minns jag bättre än andra.

Alla dagar påminner mig om varför just jag vill vara just lärare. Vissa dagar minns jag bättre än andra. Sådana dagar är tempot lite lägre, det finns plats för diskussion och mina fantastiska studerande lyckas på minna mig om något jag helhjärtat tror på: att dagens ungdom har oändlig potential. När jag hör dem tala om saker som aldrig var ämnen när jag var ung, när de visar hur mycket de kan om gröna värderingar, medmänsklighet och jämställdhetstänk tänker jag att de här människorna kan bygga ett samhälle som kommer bli just så bra som de förtjänar. För oss som är lite äldre återstår att ge verktyg, bereda väg och lyssna.

Jag tror jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen: dagens ungdom kan rädda världen. Vårt ansvar som vuxna är att se till att det finns något kvar att rädda den dag de har makt nog att fatta viktiga beslut och påverka.

Idag var en dag som påminde mig om varför just jag vill vara just lärare.

16.11.2018 kl. 00:11

En framgångshistoria utan like.

Idag har jag hunnit med allt jag hade bestämt mig för att jag skulle ha tid för. Jag har jobbat på buss trots att det är trångt och någon kroppsdel alltid är i vägen. Jag har druckit kaffe. Jag har läst alla de texter som absolut måste läsas till och med imorgon och jag har dessutom klarat av att umgås lite med människor i min närhet. På det hela taget har dagen alltså varit en sällan skådad succé. Ville bara säga det.

Har ni haft en bra dag?

14.11.2018 kl. 23:26

Om det fina med min arbetsgemenskap.

Idag påmindes jag om att det finns en stor styrka i vår arbetsgemenskap. I snart ett halvt år har jag och några kolleger jobbat för att komma igång med ett projekt vars syfte är att stärka våra studerandes skolspråk. Den här måndagen var dagen då resten av kollegiet skulle involveras på allvar. Vi hade jobbat och förberett och var säkert alla lite nervösa och oroliga, för hur skulle vi kunna kräva eller få förvänta oss att resten av dem vi jobbar med skulle förstå att något måste göras. Alla lärare kämpar med sitt, alla har utmaningar som måste övervinnas och jag vet av erfarenhet att det ingalunda behöver vara lätt att engagera sig ens då en förstår att det verkligen behövs.

Det var en oerhörd lättnad att märka att våra kolleger tycker att detta med språket är något vi behöver ta i tu med. Folk var glada, jobbade flitigt och hade en massa fina idéer. Just idag, precis som alla andra dagar, kände jag att det finns nåd i att få jobba med just de människor jag gör.

Nu är vårt projekt på gång på allvar. Måtte i vi ro det i hamn.

12.11.2018 kl. 23:56

Lite rikare idag än igår.

Jag har fått vara med om mycket fint idag. Tidigt på morgonen åkte jag till Grankulla där jag tillsammans med mitt kollegium och lärare från alla håll i landet skulle fortbildas. Temat var utvärdering och föreläsaren som arrangörerna hade bokat talade om saker som jag hade tänkt men inte nödvändigtvis lyckats klä i ord.

Det var skönt att märka att jag har tänkt helt rätt och är på god väg med mycket, trots att det säkert finns mängder jag ännu behöver utveckla. Att det faktiskt kändes som en belöning att få jobba just den här lördagen är väl ungefär det bästa tänkbara omdömet jag kan ge om evenemanget.

På väg hem talade jag med M som undrade om vi inte borde gå på koncert i vår hemförsamling. Det tyckte jag inte lät alldeles dumt och efter en snabb hundpromenad styrde vi stegen mot Matteus församling.

Evenemanget Colors in the dark som handlade om psykisk hälsa var en fantastisk upplevelse. Arrangörerna hade samlat ihop en bunt intressanta artister och ställde dessutom upp med en kör som (om jag förstått rätt) grundats enkom för kvällens tillställning. Syftet med koncerten var att väcka uppmärksamhet och samla in pengar för välgörenhet och jag får väl erkänna att jag som inte i vanliga fall blir särskilt rörd av musik, blev lite tårögd av alla fina framträdanden.

Det bästa var ändå, tycker jag, att evenemanget var så välbesökt. Mängden folk som vällde in i salen var så stor att utrymmet nästan blev för litet. Det har jag nästan aldrig upplevt i en kyrka, kan jag berätta för den som eventuellt undrar.

Nu laddar jag upp för läggdags. Jag känner mig ganska harmonisk, tacksam och två fina upplevelser rikare.

Hur var din lördag?

11.11.2018 kl. 00:07

Om häftiga helgplaner.

Jag räknade nyss mängden inlägg i november. Det var snabbt gjort. Jag har skrivit en text. En ynka text. Det tycker jag är tragiskt. Visserligen har det funnit mängder av jobb att jobba och vagnslass med liv att leva, men ändå. Ett ynka inlägg känns ganska patetiskt.

Samtidigt säger det väl något om min vardag just nu. En vardag som till och med för mig som älskar det alldagliga i skrivande stund känns ganska intensiv.

Jag märker att jag saknar bloggandet. Det är ändå det skrivandet jag vanligtvis alltid brukar se till att hinna med. När jag prioriterar bort bloggen vet jag att jag lever ett liv med extra allt och är på gränsen för vasd jag mäktar med. Ändå känns det mesta okej. Mer än okej faktiskt.

Imorgon får jag göra en hel arbetsdag med intressanta kolleger från olika håll i landet. Vi ska fortbildas i Grankulla och det känns inte helt dumt. Det kanske bästa är ändå att jag får lämna bilen hemma och utnyttja helt vanlig kollektivtrafik. Det är lyx för en som åker två timmar privatbil så gott som varje dag kan jag berätta.

Hur tänker du förgylla din lördag?

09.11.2018 kl. 22:57

Vad kallas det när...?

Vad kallas det när din hund sticker nosen i diarré i precis samma stund som du tänker att din morgon förlöpt ovanligt smidigt?

Är det ödet eller livets perversa sensmoral?

07.11.2018 kl. 10:28

Terror på bussen.

Ibland sker fruktansvärda och oförklarliga saker. Enskilda människor tar rätten i sina egna händer och signalerar med hela sitt väsen och agerande att deras behov väger tyngre än alla andras. Att andras välfärd när som helst kan offras för ändamålen helgar medlen och allt det där, ni vet.

Idag har jag varit med om något hemskt. Jag åkte buss från Helsingfors till Borgå och på den - till min stora glädje - fullsatta bussen var det någon jävel som tyckte det var lämpligt och helt rimligt att lacka naglarna. Så medan bussen sakta men säkert gled ut ur Helsingfors lade sig en en skärande stank över hela busskabinen. Det blev svårt att andas, ögonen tårades och huvudet började värka. Mitt i allt detta satt stackas jag: svor, bet ihop och försökte jobba.

Nu är det ju nagellack inte precis terrorism, men heller ingen rimlig syssla på morgonpendeln tycker jag, som framförallt om morgnarna kan vara sjukligt känslig för diverse stickande lukter. Hinner en inte lacka hemma kan en låta bli, så enkelt är det. Andra ska inte behöva lida.

Dessutom kan starka stanker utlösa värre reaktioner än lätt illamående och irritation varför till exempel läkare undviker (starka?) parfymer har jag förstått. Att utsätta andra för diverse lukter är alltså inte bara egoistiskt och idiotiskt, utan även ansvarslöst och i värsta fall farligt, så det är bäst att låta bli. Bara så ni vet.

Vad tycker du det är okej att syssla med på en fullsatt buss?

29.10.2018 kl. 10:36

De bortglömda böckernas gravkammare.

Inatt tar jag med stort vemod avsked av de bortglömdaböckernas gravkammare. Carlos Ruiz Zafóns bokserie har varit en ständig följeslagare och litterär höjdpunkt genom hela mitt vuxna liv. Hans berättelser hör till dem som fått mig att önska att också jag en dag ska lära mig och våga skriva. Det känns lite tomt just nu. Som om jag avslutat ett kapitel och inte helt vet hur jag ska gå vidare. Vad ska jag läsa nu?

27.10.2018 kl. 01:16

Ett snabbt hej före läggdags.

Jag jobbar med att ändra min inställning till jobbet. Försöker påminna mig om att det också finns ett liv som förtjänar att levas. Försöker hitta ett tempo som känns som mitt eget. Jag påminner mig om att det finns ett liv som förtjänar att levas, nätter som behöver sovas och att promenader med hundarna och kvällar med M är saker som ger ork och fokus. Jag försöker hitta tillbaka till en inställning jag hade tidigare, till en tro på rutin och förmåga och kapacitet och en övertygelse om att allt nog kommer ordna sig. Jag tänker att jag tänkte rätt på den tiden då jag hade flera gränser, då allt inte handlade om att prestera. Inget är så dramatiskt som det kanske låter eller tidvis känns för faktum är att jag både kan och orkar och rent av njuter och är mer effektiv om jag inte hela tiden försöker vara perfekt.

Vad är det ens, att hela tiden prestera på maxad nivå. En illusion och en omöjlighet. Ett fullkomligt relativt koncept. Allt jag kan idag kan vara hälften av det jag kan imorgon och tvärtom. Gäller alltså att ha en fingertoppskänsla för dagsformen och vara snäll med sig själv. Att lita på att allt går bättre om en bara minns och orkar vila.

Att sådant funderar jag på just nu, mest hela tiden. Bara så ni vet.

26.10.2018 kl. 00:49

Hinna jobba, sova och leva.

Höstlovet var nyttigt. I och för sig var det svårt att inte tänka på jobb hela tiden, men jag känner att jag tänkte konstruktivt. Jag tänkte mycket och analyserade mitt sätt att arbeta och konstaterade att jag inte kommer orka om jag fortsätter som jag gjort hittills. Jag har hela hösten prioriterat jobbet och prestationerna och inser nu att jag har tänkt fel. Det kan inte vara meningen att slita dygnet runt och jag fattar ju att jag inte gör någon nytta om jag bränner ut mig. Någonstans mellan torsdag och fredag bestämde jag mig därför för att tänka om och skapa ramar som tillåter mig ta hand om mig själv och mitt välmående. Tror att både jag och mina studerande vinner på det i längden. Målet är att hinna jobba, sova och leva.

Jag tror det kommer bli bra och hoppas att min nya inställning ska hjälpa mig ställa rimligare krav på de ungdomar jag jobbar med. De måste ju också orka, tänker jag.

24.10.2018 kl. 00:28

Vad jag tänker på just nu.

Klockan är 17.15, 25, 30. Jag sitter på bussen från Borgå till Helsingfors. Har sällskap av ett stycke busschauför och en ynka medpassagerare. Det är glest i leden. Jag sitter längst bak i busen och hädar genom att fråga mig hur många mänskor som borde välja buss för att planeten skulle vinna på att de lämnar bilarna hemma. Något säger mig att tre personer i ett gigantiskt vrålåk inte räcker. Vad tror du?

22.10.2018 kl. 17:14

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina