Om ord som lämnar spår.

Jag minns första gången en lärare någonsin kommenterade en av mina texter. På någon av de första moddakurserna hade vi en ung lärare som läste det jag skrev och fann det för lämpligt att med ett par rader tycka till om det jag skrivit.

Jag minns inte exakt vad hon skrev, kanske att jag hade ett vackert språk eller att jag uttryckte mig fint. Kontentan i omdömet var hur som helst att jag kunde skriva. Jag minns att det var en stor överraskning för mig. Katastrofala diktamensresultat och skrivhäften sprängfyllda med rött klott hade under mina tidiga skolår övertygat mig om motsatsen.

När jag inledde mina studier vid gymnasiet visste jag att jag inte kunde skriva. Efter den ena kommentaren visste jag något annat. Plötsligt hade jag ett verktyg, en styrka, något att bidra med. Det fanns något jag behärskade och kunde bli bättre på. Det fyllde mig med en vilja att försöka, prova mig fram och mer än någonting annat; att skriva.

Så jag försökte. Experimenterade. Testade mig fram. Först i ämnet som snabbt utvecklades till min första akademiska kärlek, men snart också på andra fronter. Sakta började jag göra mera för mina betyg. Utvecklingen gick långsamt, men ett frö var sått och den livskraft som satt i det var en som skulle visa sig bära.

Jag tänker ibland på den ena kommentaren, på alla dörrar den öppnade. Hur den visade mig en värld jag tidigare knappt hade anat.

Utan de vänliga orden hade jag knappast vågat satsa på moddan. Jag hade knappast vågat visa att jag gillade ämnet eller svara på utmaningen då vi ett tag senare fick en ny lärare som också kommenterade och i sina kommentarer ställde krav och visade att jag kunde bli bättre.

Idag tänker jag på den där första kommentaren, på de två sporrande lärarna och på hur mitt liv hade sett utt om inte jag hade fått träffa dem.

Kanske hade jag valt en annan bana, saknat mod att välja den väg som var allra mest min. Det är fullt möjligt att jag hade valt bort språket och mina drömmar och blivit tvungen att leva ett liv som varit mycket fattigare än det jag får leva idag.

Idag tänker jag på den där första kommentaren, på den enorma makt ord kan ha över våra liv. Och jag tänker på vilket ansvar jag har valt att ta på mig.

På jobbet finns en oändlig mängd uppsatser som bara väntar på mina kommentarer. Må jag välja mina ord väl.

 

10.09.2018 kl. 23:59

Föräldramötet.

Jag har alltid varit nervös när jag träffar studerandes föräldrar. Det känns så stort på något vis. Plötsligt står en där i ett rum fullt av människor som litar på att en gör sitt bästa för att just deras barn ska få ut det mesta av de studier som ska öppna dörrar till följande viktiga stadium i livet. Känslan av ansvar är påtaglig.

Jag var med om mitt första föräldramöte som grupphandledare på gymnasiet idag. Och jag var nervös. Jag hamnade i en roll jag varken är bekant eller ännu helt och hållet bekväm med. Kände att jag borde prestera och leverera, men visste inte riktigt hur jag skulle göra. 

Efteråt tänkte jag att jag måtte ha verkat precis så vilsen som jag kände mig och att det antagligen var en bra upplevelse. Kanske att jag fick smaka på mina studerandes perspektiv en liten stund när jag tvingades ut ur min bekvämlighetszon. Kanske att jag tvingades växa.

Jag hoppas det. Och att jag ingav ens ett und av förtroende och ens lite lyckades förmedla en känsla av att jag är en som det är lätt att närma sig. Jag hoppas det.

07.09.2018 kl. 00:30

Om dagar jag lever för.

Som lärare lever jag för dagar som den här. Dagar av spontana samtal, av nyfikna nervösa målmedvetna ambitösa frågor. Dagar då berg av uppsatser förvandlas till oändliga upptäcktsresor som blottar unga människor inre världar och oupptäckta osinliga potential.

Det finns dagar då jag älskar mitt jobb mer hängivet, mer villkorslöst än vanligt. Att jag förunnas sådana dagar mitt i denna vecka av oändliga timmar och sena kvällar känns som en ynnest och än välsingnelse större än jag förtjänar.

Det finns något mäktigt i att jag får göra just det jag gör dagarna i ända. Tro mig. Jag talar sanning mitt i natten.

05.09.2018 kl. 23:31

Behåll mina pengar, höj mina skatter istället.

För lite över tre år sedan fattade jag ett beslut som jag inte har ångrat en sekund. Jag hade i ett par omgångar sökt jobb som modersmålslärare i huvudstadsregionen och insåg att alla dörrar på min boningsort verkade vara stängda. Kvar fanns jag och en utbildning jag ville få utnyttja och plötsligt fanns ett ledigt jobb i Lovisa. Jag sökte och fick det och den erfarenheten öppnade dörrar. Ett par år senare kallade ett lektorat i Borgå. Nu har jag jobbat i Östra Nyland i tre år. Det har blivit en hel del pendlande, men jag trivs.

Den största orsaken och den avgörande skillnaden är tryggheten. Det hade jag egentligen inte tänkt på innan jag idag läste en artikel om de nedskärningar som kommer drabba utbildningssektorn i Helsingfors. Under de år jag jobbade i Helsingfors var jag hela tiden medveten om ständigt krympande resurser. Jag såg lärare och skolgångsbiträden sparas bort, jag arbetade i en skola som hade en assistentresurs på två timmar per vecka per nästan hundra elever och jag jobbade på en linje vars existens regelbundet hotades. Efter att jag bytte region har jag aldrig upplevt något liknande. Att det alltid verkar finnas resurser, även om dessa är knappa är en av de saker som aldrig upphör att överraska mig.

Idag läser jag alltså om att Helsingfors stad ska spara bort elva miljoner euro utbildning, samtidigt som man har råd att sänka kommunalskatten. Elva miljoner. Det är en sjuk summa och känns som ett vansinnigt beslut i en stad som enligt Yle gör vinst.

Behåll mina pengar, höj mina skatter istället vill jag skrika åt staden som medvetet går in för att öka gruppstorlekar och försämra förutsättningar för lärare och elever. Behåll mina pengar, gör något nyttigt istället tänker jag samtidigt som jag konstaterar att drömmen om att en dag jobba i min hemstad känns allt mer avlägsen.

Behåll mina pengar, tänk lite långsiktigt istället. Barn och unga är mer än en utgiftspost och deras framtid och lärarnas hälsa är ingenting vi har råd att spara bort.

Behåll mina pengar.

Skapa något bestående istället.

 

*Och de fantastiska kollegerna, men på den fronten har jag varit lyckligt lottad var jag än jobbat. 

04.09.2018 kl. 22:10

Om mobbning och unga under lupp.

Idag tänker jag på mobbning, på sju pojkar i Kotka och på ett läge som varit så trängt att en av dem sett sig nödgad fylla sin mun med hästkastanjer och läckande batterier. Jag tänker på killen som togs in på sjukhus, på ungdomar som polisföhörs, vittnen och misstänkta förövare som bedyrar att offret ljuger och på polisen som säger att fallet inte kommer utredas som ett brott.

Jag har jobbat med att utreda mobbning (1,2,3). Jag har sett unga som mått riktigt dåligt för att de av sina medmänniskor tvingats utstå påhopp som ingen borde behöva utstå. Jag har sett folk blåneka och gråta av sorg och ilska, men jag har aldrig stött på ett fall som det i Kotka.

När jag läser vad polisen säger om fallet och utredningen, att de förhört de fyra som anklagats och de två vittnen som sett på, att alla nekat och att det för myndigheterna räcker för att lägga ner förundersökningen ringer alla mina varningsklockor. Det förfarande som beskrivs är som ett typexempel på tandlös mobbningsutredning. Fråga de antagna förövarna, kolla med medlöparna och nöj dig med de svar du får. Strunta i att alla som inte ingriper möjliggör. Placera skulden hos offret. Det är något som säger mig att poliserna inte har full koll när det gäller mobbning.

Jag inte säga att några fel begåtts i Kotka. Jag saknar den insyn som krävs för att kunna uttala mig om det specifika fallet. Men, myndighetskommunikationen fascinerar mig. Å ena sidan får allmänheten veta väldigt lite, å andra sidan får vi ta del av två motsatta men onödigt tvärsäkra uttalanden med bara en veckas mellanrum. Vi får veta om utsatta och anklagade men utöver det egentligen ingenting

Vi kanske borde veta ännu mindre. Då jag tänker på de inblandade ungdomarna tänker jag att artiklar som stämplar ett gäng unga som förövare och en enskild ung människa som lögnare kanske inte skulle behöva vara delar av den offentliga diskussionen. Åtminstone inte just nu*. Jag har svårt att föreställa mig att någon alls har något att vinna på det, faktiskt.

Det jag däremot kan föreställa mig är att det är något som inte stämmer. Det inträffade betyder något och jag hoppas de som kan drar rätt slutsatser på basen av det. Jag hoppas och räknar med att alla inblandade pojkar får det stöd de behöver och litar på att skolan med sitt längre perspektiv kommer se till att allt till slut blir bra.

För alla unga förtjänar en trygg vardag och ingen ska behöva vara räd för att gå till skolan.

 

*Fast nu deltar jag ju själv och är således ganska skenhelig.

04.09.2018 kl. 00:26

Just nu lever jag ett liv som är helt och hållet mitt.

Läsåret är lite mera än två veckor gammalt och jag märker att jag mår bra, bättre än under semestern om det nu ens är möjligt. Jag har gått och blivit kär i vardagen igen. I rytmen, rutinen, kaoset som ändå är mitt. Jag känner en viss tacksamhet varje morgon när jag åker till jobbet, en förväntan. Mina dagar rymmer så många fina möten, med kolleger, ungdomar, texter. Jag känner att jag lär mig, blir bättre, att jag utvecklas när jag får stångas med utmaningar och problem som vid första anblicken kan verka olösliga.

Jag gör långa dagar just nu. Jag gjort timmar för en hel arbetsvecka redan och jag har en hel dag kvar, men jag klagar inte. Har valt att sitta långa eftermiddagar och ibland kvällar i arbetsrummet på skolan istället för det jag har hemma. Det fungerar. Jag fungerar, också bättre i det sammanhang som är det viktigaste.

Jag är mer närvarande om kvällarna nu. Landar harmoniskt i soffan och orkar umgås med M utan att hela tiden snegla på klockan och tänka på allt arbete som ännu måste göras. Jag har inte bråttom hela tiden och jag sover om nätterna, vilar mera än jag gjort på många, många år. Njuter så länge det varar.

Den här veckan har texterna börjat rinna in. Hittills har jag lyckats undvika att jobba hemma, men jag vet att dagen är nära då det inte längre går. Det bekymrar mig lite, men jag är inte skräckslagen. Också det maniska utvärderings- och bedömningsarbetet har sin charm.

Just nu lever jag ett liv som känns helt och hållet rätt.

30.08.2018 kl. 22:55

Klockan är onsdag och det är dags att gå hem.

Hurdan min dag var idag? Nå, jag avslutade min sista lektion genom att konstatera att klockan har blivit onsdag och att det är dags att gå hem. De studerande var jättekonfunderade. Vi alla skrattade åt mig. 

När jag skickade hem den sista gruppen var klockan fem före fyra. Själv stannade jag kvar på jobbet och var produktiv tills klockan närmade sig, blev och överskred åtta. Jag mäktade med mycket och gav mig miljoner duktighetspoäng. Nu sitter jag hemma och känner mig nöjd och mallig.

Att sådan var min dag idag.

 

P.S. Hade ju nog värre hjärnsläpp den gången jag talade om berättelsens utlösning.

29.08.2018 kl. 22:18

En dos vardagssexism, varsågoda.

Vi har köpt en ny soffa. Den levererades medan jag var på jobbet. M var hemma och satte genast igång med att packa upp och plocka ihop. Det var inga stora mängder byggande som krävdes, men så mycket att det hade vari bra med instruktioner av något slag. Några sådana ingick ändå inte i leveransen.

M som i regel klarar av att bygga vad som helst, försökte först utan instruktioner, men märkte efter ett tag att det inte gick. Alltså ringde hon affären och bad om hjälp. Han som svarade bistod med upplysningar om att han minsann hade monterat mängder av dylika möbler i sina dar och att det absolut inte var svårt. När skrytet inte besvarade fråga om hur en skulle göra för att bygga kom gubben med en osedvanligt konstruktiv lösning: han frågade M om hon inte råkade ha en man i närheten som kunde visa henne hur man skulle göra.

Jag måste erkänna att jag blev lite ställd när hon berättade om samtalet. Den enda mansidentifierade M med något slags regelbundenhet har i sin närhet är jag och alla som känner mig kan intyga att det i en dylik situation inte är lika med särskilt mycket. Hon är den som bygger, jag är den som hjälper till.

Lyckligtvis har M inte fastnat i samma könsroller som möbelgubben aldrig tycks ha lämnat. Istället för att bli uppgiven blev hon arg och fick till slut den hjälp hon behövde. Det var bra.

Mindre bra är att det här på intet sätt är en enskild incident. Det händer rätt ofta att folk i diverse byggaffärer talar åt mig även om det är M som ställer frågorna. Det hände hela tiden, i varje butik när vi renoverade för ett år sedan. Det händer ofta när vi tillsammans går för att köpa verktyg eller annan utrustning hon behöver och det känns besvärligt för oss båda.

Har ni någon gång råkat ut för något liknande?

28.08.2018 kl. 06:39

Om livshantering och inlärningsstrategier.

Ibland funderar jag på om mina livshanteringsstrategier har en hämmande effekt på mina medmänniskor. Jag gör det särskilt ofta då jag är med om diverse fortbildningar och föreläsningar med anknytning till jobbet. Det är inte så att jag har något emot att få lyssna, men de strategier jag tillämpar för att maximera nyttan av dylika tillställningar är inte alla gånger sådana som dränker min omgivning i positivitet.

När det gäller pedagogik och didaktik har jag vanligtvis en ganska klar uppfattning om vad jag behöver. Det här leder till att jag behandlar föreläsningar som jag behandlar böcker. Jag lyssnar efter det som känns relevant och zonar ut då föreläsaren behandlar ämnen som skulle ingå i de kapitel jag skulle skumma igenom eller bläddra förbi om de ingick i en bok om ämnet. Dessutom sitter jag och ifrågasätter och kritiserar, bryter ner och sållar fram det jag behöver. Det övriga är bara en ljudmatta, ett bakgrundssus som filtreras bort medan jag koncentrerar mig på annat.

När jag studerade pedagogik och utsattes för ett otal substansfattiga föreläsningar lärde jag mig att jobba med annat då det som sades var bekant eller alltför irrelevant. Den vanan lever kvar. Det märkte jag senast idag då vi på jobbet gästades av en svensk föreläsare med stor sakkunskap om sådant vi i som jobbar i den finska skolan verkligen behöver lära oss mera om.

På hemvägen tänkte jag att jag nog måtte ha verkat mindre engagerad och intresserad än jag verkligen var. Jag var som vanligt snabbare på att hitta brister än förtjänster, men trots det sprudlade jag av idéer. Dessutom fick jag svar på några frågor som jag inte ens helt och hållet visste om att jag hade.

Just nu sitter jag i soffan och ser många möjligheter. Föreläsningen var varken substansfattig eller ointressant. Snarare lämnade den mig inspirerad. Det finns en lucka i mitt sätt att jobba som jag tror jag kan fylla med något av det jag lärde mig idag. Lyckas det kan jag stöda mina studerande och hjälpa dem utvecklas till bättre och mer självsäkra skribenter och det är inte helt lite. I grund och botten är det ju precis det hela mitt jobb handlar om.

27.08.2018 kl. 22:09

En scen ur min arbetsdag.

 

Jag steg just upp från min stol i arbetsrummet, gick in i lärarrummet, såg en påslagen bryggare och lät mig förföras av den rykande pannan med flytande svart guld. När jag sedan någon sekund senare stod i köket och fyllde min stora gula kopp med hett dagsfärskt kaffe, tänkte jag att det nog antagligen inte var en längtan efter koffein som fick mig att lämna den bekväma stolen vid skrivbordet. Vad som orsakade det ursprungliga uppbrottet hade jag däremot inte långre någon aning om.

23.08.2018 kl. 10:40

Vissa dagar undrar jag...

Vissa dagar undrar jag vad mina studerande ser när de ser mig. På lektionerna känner jag mig som ett kaotiskt yrväder och känner att min oändliga tankspriddhet får mig att verka mer oorganiserad än jag egentligen är. För i själva verket brukar jag ha full koll, förbereda mig noga, men det händer ibland när jag haft lite för många lektioner under en lite för hektisk dag att min hjärna börjar leka assosiationsleken med de ämnen jag vill ta upp och leder mig på omvägar som åtminstone jag tror att tidvis gör det svårt för vissa att skönja målet.

Mitt mål är att hjälpa och stöda. Jag vill alla mina studerande väl. Jag undrar ibland om jag lyckas förmedla det, att jag faktiskt bryr mig.

Vem ser mina studerande när de utsätts för mina lektioner? Ser de någon som gärna är engagerad i deras inlärning, som vill att de ska lyckas? Ser de någon som är lätt att närma sig och som verkligen förstår att skolan och livet ibland kan bli för mycket? Ser de en som ser också dem som känne sig osynliga? Det undrar jag ibland.

Om svaret på ens en del av mina frågor är ja, vågar jag tro att jag gör något rätt.

23.08.2018 kl. 00:14

Jag reagerar, men jag förvånas inte.

Idag på jobbet talar jag om källkritik med mina studerande. När jag kommer hem halkar jag på en tweet av den sannfinländska politikern och låtsasläraren Laura Huhtasaari. Hon frågar sig hur det kommer sig att ett gäng demonstranter under årsdagen för terrordådet i Åbo skanderat antinazistiska slagord istället för att ropa ut sitt hat mot terroristerna. På ett inte särskilt elegant sätt väljer Huhtasaari att förbise det faktum att nordiska motståndsrörelsen samtidigt ordnade en nazistisk demonstration och att bilder på töntar med viftande naziarmar cirkulerar i diverse medier. Jag reagerar, men jag förvånas inte.

Huhtasaari är så genomskinlig. Hennes mål är knappast att problematisera, utan snarare att fiska röster bland dem som ser nazister som något helt rimligt och fosterländskt, men uppfattar dem som står för öppenhet och medmänsklighet som ett hot mot det finska samhället.

Jag märker att det är många som har reagerat på Huhtasaaris utspel. Ett flertal sakliga röster upplyser henne om den vidriga grupperingens vidriga demonstration och framhåller att det är ganska naturligt att folk reagerar då skalliga män med löjliga flaggor försöker kapa en minnesdag och använda den för att främja sina egna äckliga syften.

Många andra menar att motdemonstranterna - de som inte vill se nazister marschera på våra gator - vanhelgar minnet av alla de människor som mördades av en enskild galning en hemsk dag för ett år sedan. Nazisterna motsätter sig terrorism, säger de, medan de som demonstrerar mot nazister enligt dem försvarar allt det som är ont i samhället. Jag reagerar, men jag förvånas inte.

Lite skrämmande kan jag ändå tycka att det är med den historielöshet som Huhtasaaris anhängare ger uttryck för. Deras oförmåga till källkritik gör mig både mörkrädd och mållös. Många av dem som kommenterar verkar på fullt allvar tro att nordiska motståndsrörelsen bara vil hedra offren, att de inte har några baktankar och att det inte är något konstigt med att de valt att koncentrera sitt heilande till Åbo under just den dag då staden minns de medborgare den förlorat. Jag reagerar, men jag förvånas inte.

Lite orolig är jag i alla fall. Någonstans har vi misslyckats om mängder av finska medborgare tycker att galna nazister är ett mindre problem än ofarliga flyktingar. Något har vi förlorat om det enda som förenar för många är hatet mot dem som är annorlunda.

Jag reagerar, men jag förvånas inte.

21.08.2018 kl. 23:08

Min motstridiga måndag.

Har ni dagar då ni känner att ni saknar ett visst flyt? Dagar då ni trots att ni har stenkoll på vad ni vill göra inte hittar rätt känsloläge för att leverera på den nivå ni skulle vilja? Jag har sådana dagar ibland. Dagar då rätt känsloläge inte vill infinna sig och till och med det nästintill perfekt planerade bara blir halvbra, ljummet och oinspirerande. Sådana dagar är ganska besvärliga om en råkar jobba som lärare.

Vanligtvis infinner den rätta känslan senast när jag kliver in i klassrummet. När de studerande har hittat sina platser och jag har inlett lektionen brukar jag glida in i ett tillstånd av lugn närvaro. När jag undervisar är jag helt fokuserad på det jag gör, det finns bara där och då och den känslan älskar jag.

Men, sedan finns det dagar då jag känner att något fattas, att jag inte är så inspirerad eller intresserad som jag egentligen borde vara. Dagar då jag märker att det gäller att bita ihop och forcera.

Idag var en sådan dag. Jag kände det redan på vägen till jobbet, visste att idag blir svår. Den känslan plågade mig genom den första lektionen, men efter det hände något underbart. Vi fick problem med tekniken. Varken jag eller mina studerande kom åt de digitala hjälpmedel jag hade tänkt använda i undervisningen och jag blev tvungen att tänka om.

Visste ni att en egentligen inte behöver så hemskt mycket för att åstadkomma en helt skaplig lektion. Några utskrifter, anteckningsmaterial och en penna av något slag att skriva på tavlan med räcker mer än väl.

Det var en ganska skön upplevelse att för första gången på länge få leverera en mer eller mindre analog lektion. Det kändes skönt att påminnas om att det som utgör kärnan i själva undervisningsverksamheten egentligen har förändrats väldigt lite, trots den myckenhet av tekniska hjälpmedel vi fått fylla klassrummen med de senaste åren. Att möjliggöra dialog, möten, upptäckter och insikter är fortsättningsvis det viktigaste. Det är bara medlen som växlar och utvecklas.

När allt kommer omkring blev min måndag en riktigt bra arbetsdag.

20.08.2018 kl. 22:46

Rapport från ett veckoslut som gått.

Det är märkligt hur mycket en kan behöva helg efter en första arbetsvecka. Det härliga kaoset när alla studerande äntligen anländer suger musten ur en och på fredagen känns det i regel skönt att landa i soffan och bara vara. Min fredagkväll var med andra ord allt annat än spännande.

Vildare blev det på lördagen då jag evakuerade mig och hundarna för att möjliggöra M:s Ikeasnickrande. I vår familj är det jag som i regel har hand om maten och köket, medan hon bygger och fixar. Jag packade alltså hundarna i bilen och åkte österut till Nordsjö, gick omkring på stränderna och i skogen och konstaterade att hösten obönhörligen är på väg. Vackert så. Vi såg bland annat stavgångare, nakenbadare och en ensam fotograf.

Idag har vi ätit brunch med vänner, hängt hemma och försoffat oss. Jag har fått precis det veckoslut jag behövde och känner nu att det är hög tid för måndag och jobb.

Hurdan har din helg varit?

19.08.2018 kl. 23:48

Ett litet förtydligande.

Idag har jag funderat på om gårdagens inlägg kräver ett litet förtydligande. Jag undrar om man kan få intrycket att jag tycker det är grundskolan som är problemet, att det undervisningen på årskurs 1-9 som orsakar de problem många studerande tampas med på gymnasiet. Så är naturligtvis inte fallet, åtminstone inte i fråga om modersmålsämnet.

Det stora problemet är att gymnasiet i allmänhet och moddan i synnerhet verkar utvecklas i en helt annan riktning än gymnasiet. Studentprovet i modersmål och litteratur, spöket som styr undervisningen har gjorts svårare, mer krävande, mer akademiskt. Målet verkar vara att de studerande då de lämnar gymnasiet ska lära sig sådant som på min tid presenterades först universitetets kurs om akademiskt skrivande.

Den utveckling som sätter sin prägel på mitt undervisningsämne är helt i linje med den maniska ovilja att ge unga tid att utvecklas och upptäcka världen i egen takt som på senare år genomsyrat allt läroplansarbete och alla utbildningspolitiska beslut. De med makten verkar anse att det är för dyrt att låta unga mogna, att det är bättre att tvinga in i en form och in på en bana, än att ge tid att hitta rätt. Det kan jag tycka är fruktansvärt.

Unga kan mycket, mer än vi tror. Om vi ger dem ansvar och möjlighet att bevisa sitt kunnande kommer de att överträffa våra förväntningar gång på gång. Det här innebär ändå inte att vi kan tvinga fram utveckling. Vissa processer måste få ta tid.

Språkutvecklingen är en av dessa processer. Att det ibland eller rent av ofta är bättre att skynda långsamt märks tydligt i mitt undervisningsämne. Förmågan att utnyttja ett språk utvecklas i olika takt hos olika individer, och för en del tar det längre att forma sitt språk till ett verktyg som tillåter dem analysera, tolka och abstrahera. Att beslutsfattarna vägrar inse och acceptera detta är tragiskt. Och ytterst tråkigt för alla dem som tvingas känna att de inte kan, trots att de säkert skulle kunna om de bara fick lite mera tid på sig att lära sig.

Det är alltså inte grundskolan som är problemet. Problemet är att många unga inte har kapacitet att mogna och utvecklas i den takt gymnasiet signalerar att de borde göra. Problemet är alltså beslutsfattarna och en utbildningspolitik i vilken pedagogiska och utvecklingspsykologiska principer är av underordnad betydelse i förhållande till ekonomiska ideal. Det kan jag tycka är ganska tråkigt.

17.08.2018 kl. 00:29

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

20.03, 09:41Pauser. av Amadanda
29.01, 15:01Rapport från dagar som gått. av Språklärare
23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam