Saker föräldrar bör veta om skola och mobbning.

14.08.2016 kl. 18:10

Jag antar att de flesta vet ungefär vad mobbning är för något, så ska inte fokusera allt för mycket på just det i det här inlägget. Istället tänkte jag kolla lite på elevers rättigheter och skolors skyldigheter i fråga om mobbning. Föreskrifterna är rätt entydiga.

I både den nya och den gamla läroplanen står att varje elev har rätt till en trygg lärmiljö. I praktiken innebär det här att skolan har en skyldighet att garantera varje enskild elevs trygghet under skoldagen. Detta kan i sin tur innebära en mångfald saker, men bör även betyda att ingen elev ska behöva gå omkring och vara rädd för att bli utsatt för mobbning och trakasserier.

Just i fråga om mobbning har skolan vissa entydiga skyldigheter och det är dessa det är viktigt att föräldrar känner till.

Det här säger läroplanen om skolans ansvar i fråga om mobbning.

1. Skolan har en skyldighet att skydda samtliga elever mot mobbning.

2. Det här innebär att skolan måste ingripa då mobbning uppdagas.

3. För att detta ska lyckas förutsätts varje skola ha en handlingsplan, det vill säga en plan för hur skolan arbetar för att skydda elever mot mobbning och för att göra slut på den mobbning som förekommer trots förebyggande åtgärder.

Vad innebär det här för dig som förälder?

Först och främst betyder det som står i läroplanen att skolan måste ställa upp och hjälpa till om ditt barn blir mobbat. Det finns inga ursäkter eller bortförklaringar. Ditt barn har rätt till en trygg vardag.

Det betyder också att skolan måste ha en färdig plan för hur de går till väga ifall ett barn blir mobbat. Du har rätt att ha tillgång till denna plan. Samma gäller ditt barn.

Kräv att få se planen om ditt barn blir mobbat, kräv att se den trots att ditt barn inte blir mobbat, men kräv att se den. Det är bra att du känner till processen både för att du då känner till ditt barns rättigheter och för att det gör det lättare för dig att stöda ditt barn ifall det skulle gå så illa att hen utsätts för mobbning.

Och sist men inte minst: blir ditt barn mobbat och skolan ingriper - kräv uppföljning. Nöj dig inte med ett par sporadiska uppföljningsträffar, förutsätt kontinuitet och att skolan verkligen försäkrar sig om att mobbningen upphör.

Läs också om varför det är svårt att motarbete mobbning och vad skolan måste göra för att motarbeta mobbning.

Ps. De flesta skolor torde ha en plan för hur de tar i tu med mobbning. Däremot verkar skolor på basen av en snabb googling inte vara jättebra på att ladda upp planerna på sina hemsidor. Det lönar sig att till exempel på ett föräldramöte redan långt innan den behövs fråga efter handlingsplanen.

 

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina