Galan 2016 - vem bryr sig?

19.10.2016 kl. 17:02

Nå jag, tydligen.

(Och det är ingen ny grej: x, x.)

Nu kommer ni säkert att tycka att jag låter både inskränkt och enfaldig, kanske lite elak, men jag kan inte för mitt liv förstå charmen med galan*. Det kan bero på att jag är en sur gammal gubbe, men hur jag än vrider och vänder på det så begriper jag inte vad det fina, speciella, fantastiska är.

Naturligtvis förstår jag dem som vill gå på fest, vill mingla, lära känna folk och knyta lite kontakter. Det skulle jag säkert också älska om jag var en sådan som tyckte om att syssla med sådant. Vilket jag inte är, vilket i sin tur är trist för mig. Men hej, party on och live and let live.

Det jag däremot inte alls begriper och det som följaktligen gör det svårt för mig att se charmen är det där med nomineringar och priser. Hela det tjohejet får den finlandssvenska bloggvärlden, som den ser ut sedd genom min referensram, att i mina ögon framstå som både inåtvärmande och unken.

Jag är jätteledsen, men jag undrar om det på riktigt finns tillräckligt många väldigt bra och väldigt proffsiga bloggar i svenskfinland för att fylla alla femton kategorier med trovärdiga kandidater? Jag kommer spontant på en handfull (och kanske några till)  bloggare som vecka ut och vecka in håller en sådan nivå att de kunde vara värda ett pris (och nej, jag är inte en av dem) och deras bloggar faller till råga på allt in i sådana kategorier att de nätt och jämnt skulle gå att nominera om någon skulle få för sig att göra det.

Och klarar vi av att vara objektiva? Vi som inom en väldigt liten minoritet inom en minoritet ska dela ut priser åt varandra. Jag tvivlar på det.

Och vad är grejen med alla inlägg som dyker upp i också mitt nyhetsflöde, i vilka olika bloggare så där apropå ingenting konstaterar att nu har ju kategorierna för galan 2016 publicerats och inte för att de bryr sig men det är ju lite intressant och om någon nu mot förmodan skulle vilja så skulle det ju vara jättekiva att bli nominerad, för att inte tala om alla mycket mindre diskreta inviter. Jag har uppriktigt svårt att förhålla mig till det här, inte minst på grund av kontrasten mellan den bloggvärld som den senaste tiden nästan uteslutande fokuserat utmattning och utbrändhet och nu plötsligt istället sätter ribbor, siktar prestationer och formligen trånar efter nomineringar och bekräftelse.

Och hur jag än tänker och funderar och undrar så kommer jag hela tiden fram till samma sak: att jag inte uppfattar galan som ett trovärdigt forum och här finns säkert en lång kedja av orsak och verkan som tar avstamp i det att jag inte känner igen mig i den finlandssvenska bloggvärlden så som den framstår på basen av evenemanget och nomineringarna och utmynnar i en känsla av att hela kalaset är en samling av likasinnade människor som tävlar i mängden ryggdunkningar och utdelade komplimanger.

Och naturligtvis är det inte så på riktigt och naturligtvis finns felet uteslutande hos mig, för vems annans kan felet vara om jag inte känner att jag hör hemma i gänget. Vilket jag ju inte vill göra ens, så var är egentligen problemet kan en ju bara undra.

Kanske i att den finlandssvenska bloggvärlden - trots en tydlig utveckling sedan i fjol - fortfarande på basen av nomineringskategorierna främst består av yta.

Så galan 2016 - vem bryr sig?

Inte väl jag i alla fall.

Och helt ärligt, visst säger det här inlägget mer om mig än om er/dem som är iviriga och ser framemot galan?

Ps. Är det någon annan som tycker det var mer än lite skenheligt av mig att dissa alla dem som tigger om nomineringar, och samtidigt själv skriva ett inlägg om galan och naturligtvis uttryckligen i hopp om dbåde reaktioner och diskussion. Tänkte väl det.

*Ett slags bloggevenemang i svenskfinland, för er som kanske inte har koll.

Kommentarer (2)
Haha, nå sura typer vill man ju inte ha på gala. ;)
Ärligt. Vad har det för skillnad.
Jag var på gala 2010, för att komma ut och luftas lite. Träffa lite ansiktsbekanta från the interweb man lärt känna skriftligt genom åren. Det var kul, men åka runt i landet för detta har jag nog inte ork med, då var det här i min hemstad, enkelt och bra.
För att få okända att träffas behövs ett tema. Nu råkar det ju vara bloggare som samlas, då är väl bloggala rätt logiskt, eller hur?! För att få program och skapa lite förväntning och liv i bloggosfären är då nomineringar och diplom nåt kul, extra. Och visst känns det ju säkert roligt att få bekräftat att man faktiskt gjort rätt bra ifrån sig på den fronten. Någon som aktivt skriver, verkligen jobbar med sin blogg, varför ska vi inte ge hen lite creds?

Äh, lös lite hattomkretsen och stäng skärmen en tid framöver. ;)

Eller strunta i det hela, som jag. :)
Melli19.10.16 kl. 18:36
Jag är nog inte det minsta upprörd, även om jag kan förstå att någon kan få det intrycket. Jag tycker bara det är extremt intressant att följa med och försöka förstå varför människor hetsar upp sig över ett fenomen jag inte alls förstår mig på. Och jsg förstår ju varför folk vill gå, det säger jag ju. Bara att jag inte fattar priserna, men din förklaring låter logisk.
19.10.16 20:25
Det är nog som du säger, en tävling mellan ankor som röstar på andra ankor i en ankdamm.
Howdy22.10.16 kl. 19:20
Det är ibland svårt för mig att se det på något annat sätt. Samtidigt - och det menar jag är viktigt - är det mitt perspektiv, min referensram, mina erfarenheter och mina associationer som får mig att se evenemanget i det ljuset.
22.10.16 22:28

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina