Veckans mörkaste dag.

06.12.2016 kl. 14:23

Jag är så fruktansvärt besviken jut nu. Har precis tagit del av dagens överlägset sämsta nyhet: att Finland fortfrande placerar sig bland de fem bästa länderna i Pisa-mätningen. Detta trots att resultaten för de finska elevernas del fortfarande rasar och att ojämlikheten mellan de finska skolorna fortsätter att öka.

I åratal har jag enträget hoppats på, bönat och bett att Finland äntligen ska rasa i Pisa-rankingen. Att det sätt på vilket regering efter regering konsekvent våldfört sig på vårt skolsystem, vår världsbästa grundskola, äntligen ska ge avkastning och på ett påtagligt sätt synas i statistiken. Men icke.

Istället landar Finland på en respektabel placering som  om vi nöjer oss med att betrakta bara ytan ger vid hand att vi inte har något att oroa oss för och att inga åtgärder krävs. Om vi däremot bemödar oss att ens snegla under ytan kommer vi snart att märka att läget är snudd på katastrofalt.

Resultaten i Pisa-undersökningen talar sitt klara språk och på basen av det jag läst talar de om följande saker:

  1. Klyftorna mellan pojkar och flickor ökar. Samtidigt som flickorna klarar sig allt bättre går det allt sämre för pojkarna och risken för att allt fler av dem faller mellan fogarna i eller helt landar utanför systemet redan under och senast strax efter grundskolan blir bara större och större. Det här är sjukt illa, för vet ni vad? Det finns inget riktigt bra system för att fånga upp de här killarna efter grundskolan. Faktiskt så borde grundskolan vara det där systemet! Men vi väljer att spara, fortsättningsvis.

    Naturligtvis gäller samma för de flickor som inte klarar sig, även om det just nu är pojkarna som är sämst i det här sammanhanget.
     
  2. Klyftorna mellan regionerna blir allt större. Överlag klarar sig städerna bättre och huvudstadsreginonen bäst. I praktiken betyder detta att vi genom att inte satsa på grundskolan minskar och minimerar möjligheterna till social rörlighet. Samtidigt undergräver vi en av grundskolans främsta mål och förtjänster: förmågan att ge alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund ens relativt jämlika möjligheter att klara sig i livet. Som det är nu väljer vi aktivt att inte överbygga klyftorna mellan samhällsklasserna för att i stället befästa och bekräfta de strukturer som gör att fattigdom, rikedom och bildningsnivå går i arv. Och vem gynnar det i det långa loppet?

Jag tycker utvecklingen är minst sagt oroväckande. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de senaste resultaten inte säger något om hur de nedskärningar som gjorts och görs nu kommer att påverka de barn som drabbas hårdast av dem. De resultat som publicerats idag talar om hur våra femtonåringar påverkats av nedskärningarna de senaste tio åren. De säger väldigt lite om hur katastrofala följderna blir för de barn vars hela tid i grundskolan kommer att präglas och fläckas av den katastrofala och skandalösa utbildningspolitik den nuvarande regeringen gör sig skyldig till.

Men hej, vi blev åtminstone femte. Ännu har vi råd att spara. Jag har fullt förtroende för att regeringen Sipilä kommer att göra just det.

Att grattis bara Finland. Vi som levt under dina första hundra år får vara tacksamma för att ha upplevt din blomstringstid.

De kommande generationerna får klara sig själv.

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina