Promenad bland spännande ruiner och sjöräddningsstationer* på Maskholmen.

05.02.2017 kl. 23:16

Promenerade i tre timmar idag igen. Den här gången besökte vi Maskholmen. Där finns en sjöräddningsstation och en massa ruiner, stenfötter och befästningar.

Stationens existens kände jag till sedan tidigare, men ruinerna var en överraskning. Har liksom aldrig vågat mig över sundet till holmen tidigare för att jag trott att de frivilliga sjöräddarna har ensamrätt till stället, en vanföreställning som jag ganska nyligen fick korrigerad.

Hursomhelst. Det var med stigande spänning och så gott som ingen förkunskap om stället jag traskade över till holmen. Där gick jag sedan omkring, gapade av förundran, babblade för mig själv (praktiskt med hund i det här sammanhanget, kanske folk tror jag pratar med den, vill ju inte verka konstig) och försökte bli klok på om ruinerna var efter en seriöst snofsig villa eller militären anno Sveaborg och typ krimkriget. Blev jättenyfiken och frågade till och med en främling. Militär sa han.

Väl hemma passade jag på att googla. Det visade sig att den okända mannen hade rätt. Så även jag. Holmen har rymt såväl ett försvarsbatteri (som inrättades under krimkriget) som en villa som åtminstone på basen av stenfoten har varit förbannat stor.

Dessvärre har jag inte hittat några bilder som med säkerhet visar hur villan och själva området såg ut under sina glansdagar. Jag vet alltså inte tillräckligt om områdets historia för att bedöma om de bilder jag hittat härstammar just därifrån, eftersom mycket av det jag hittat lika väl kunde vara från Kronberget.

Om någon kan tipsa om pålitliga bildkällor med fotografier från Maskholmen blir jag alltså både jätteglad och jättetacksam. Kanske sitter just du på länken jag suktar efter?

*Okej, där fanns ju bara en sjöräddningsstation, men medge att det låter bättre i plural!

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Fina bilder du tar!
Free translation07.02.17 kl. 14:46

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

14.06, 14:50Läsårets tyngsta dag. av Jessika
31.05, 11:04Läsårets sista. av Emma
20.05, 08:57Vet ni vad? av Amanda