Om värnplikt och kvinnor och män.

06.02.2017 kl. 08:18

Läser i tidningen att riksdagen bett huvudstaben (försvarsmakten) ta reda på hur dyrt det skulle bli att kalla både män och kvinnor på uppbåd. Det skulle bli jättedyrt konstaterar huvudstaben. Och det finns redan så många män att inga fler kvinnor behövs. Sofia Vikman från samlingspartiet tycker däremot att det är viktigt att rekrytera motiverade kvinnor för att få upp antalet motiverade beväringar. Varken huvudstaben eller Vikman anser ändå att värnplikten ska omfatta andra än män.

Det finns så jättemycket i både Vikmans och huvudstabens uttalanden som är problematiskt ur jämställdhetssynvinkel. Huvudstaben för vårt lands försvarsmakt verkar fortfarande anse att militären främst är för män och att kvinnans plats är någon annanstans, Sofia Vikman att det är helt rimligt att från statligt hål enbart på basen av kön ställa män och kvinnor i en ojämlik position. Tvinga de unga männen att kasta bort merparten av ett år av sina liv. Kategoriskt nej till allmän värnplikt för hela årskullar med andra ord.

På huvudstaben oroar man sig också för att en värnplikt som är allmän påriktigt, skulle resultera i att den pliktkänsla beväringarna idag känner i framtiden inte skulle vara lika stark.

Vilken jävla pliktkänsla? Den som på ett mycket naturligt sätt föds ur tvång och hot om fängelse?

En äkta pliktkänsla förutsätter friheten att välja och den friheten finns inte om valet står mellan värnplikt, tvångsarbete och fängelse. Kanske att den pliktkänslan enbart finns hos de beväringar som faktiskt vurmar för försvaret och de kvinnor som sökt sig dit frivilligt. Vad vet jag.

Tycker likväl vi kunde se över värnplikten. Börja med att se till att den antingen omfattar alla i en årskull eller också ingen alls. Att den är lika obligatorisk för alla. Och öka på valfriheten. Det är den sittande regeringen bra på. Det är ju typ ett ledord i deras politik. Frivillig värnplikt för både män och kvinnor. Skulle sitta bra i regeringsprogrammet bredvid all annan "valfrihet" som regeringen jobbar för. Tycker inte ni?

Ps. Jag vill ännu påpeka att jag säkert skulle ställa upp för Finland om det blev krig. Som den Sven Duva jag är. Om nu det är viktigt för någon att veta. Jag har ju avtjänat min värnplikt. Men någon pliktkänsla gentemot landet Finland vet jag inte om handlar om. Men alla de jag älskar bor här. Dem kan jag tänka mig att ställa upp för.

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Kunde man tänka sig civiltjänst eller "kotirintama" skolning för kvinnor. Det finns tiotusentals kvinnor i naisten valmiusliitto!
kiki07.02.17 kl. 13:02
Jo! Eller typ att hela årskullen ska genomgå en utbildning av något slag. Kan ju vara att alternativet till värnplikt kunde just vara en utbildning för hemmafronten, eller en civiltjänstgöring av något slag. Bästa skulle ju vara ett alternativ som gynnar både de unga människor som genomgår utbildningen och staten tänker jag mig.
07.02.17 19:57

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

14.06, 14:50Läsårets tyngsta dag. av Jessika
31.05, 11:04Läsårets sista. av Emma
20.05, 08:57Vet ni vad? av Amanda