Om kreativitet.

06.03.2017 kl. 21:40

Att blogga kräver tid. Eller lugn. Eller bägge. Ofta känner jag att jag saknar båda. Att jag inte klarar av att vara sådär spontant härlig och kreativ och sprudlande och full av idéer. Att jag inte klarar av att skapa alls.

Kanske det egentligen beror på att jag i perioder saknar disciplinen att tvinga mig att skriva. Att spana efter ämnen. Fundera på vad jag funderar på för det är ju det jag gör då jag skriver hela tiden - att göra det är att ständigt vara på jakt, och att orka med det är ibland svårt med två jobb och liv och nära och kära och medmänniskor man har alltför lite eller ingen tid alls för. Och när tiden är knapp och tempot rasande är det sunda och logiska spontana att prioritera bort det som är trivialt.

I mitt fall tär det tydligen bloggen. En grej som egentligen är bara min. Som jag gör bara för mig, för att jag får ut något av att skriva och för att jag njuter av kontakten med läsarna (och nog skriver jag ju för er och för att ni finns, skulle ju vara tråkigt att knega på annars).

Så det kanske inte är så enkelt det där med att prioritera bort bloggen. Jag tror ju inte jag vinner något på att inte skriva och texter föds inte då det finns lugn och tid utan då jag kommer ihåg att jag njuter av att skriva och därför ser till att hitta ämnen på löpande band och när jag gör det så gynnas alla (lilla hyperbolen här) av att jag bloggar.

Förresten så tror jag inte en sekund på att kreativa människor skapar spontant och genom något slags upprepade gudomliga infall. Jag tror inte det går att bli överraskningsinspirerad särskilt regelbundet. Däremot är jag övertygad om att kreativitet kräver beslutsamhet. Att påhittighet förutsätter rutiner och att idérikedom är ett resultat av medveten strävan.

Jag tror att den som vill skapa måste bestämma sig för att göra det. Varje dag sätta sig vid sin dator, ta sig till ateljéen, fatta pennan, greppa kameran och försöka se något nytt och oväntat i det som är vardagligt och bekant.

Nu säger jag inte att det är det jag gör när jag bloggar, men förstår ni vad jag menar? Saker och ting händer inte av sig själva. (Natur)begåvning* eller medfödd förmåga eller fallenhet är liksom inget att ha om en inte är beredd att förädla den.

Eller, vad tycker ni?

*Har förövrigt lite svårt för ordet naturbegåvning. Fick upp ögonen för hur det användes för att beskriva icke-vita, icke-manliga författare då jag studerade litteratur.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jepp, håller med om att kreativiteten kräver beslutsamhet och tid. Jag blev lite ledsen igår när jag tittade på gamla anteckningsböcker från året jag fyllde 26. Massa romanidéer som jag aldrig gick vidare med. Så mycket kreativ energi som inte blev till något eftersom jag aldrig satsade. Samtidigt så tycker jag att just romaner inte är det jag ska syssla med. Jag borde mera målmedvetet ha försökt hitta på ideer som rör mitt jobb, vilket jag idag gör. Saker och ting händer inte av sig själv, så är det, man måste sätta upp mål och prioritera bort annat om man vill få konkreta resultat! Sen kan det vara bra med avslappnat hobbyknåpande också, mitt bloggande har länge bara varit ngt kul jag gör om jag har tid över och lust. Har prioriterat bort den. Känns skönt att veta var min prioriteter ligger, och vad jag ska satsa på, och vad jag bara ska hålla på med om det känns roligt.
Fager Dam07.03.17 kl. 11:29
ÄH! Nu har jag prioriterat bloggen som vanligt igen. Avslappnat hobbyknåpande är bra! Men kräver inte också det att en tar tid åt sig att göra det? Tänker att allt vi gör är något vi väljer att lägga tid på. I fråga om en del saker har vi mer valfrihet och i fråga om andra mindre. Det som är jobb går åtminstone för mig inte att prioritera bort, medan annat som jag kanske skulle tycka om att syssla med om kvällarna (till exempel att blogga) får ge vika just för att det inte är ett måste. Tycker du har helt rätt då du säger att man måste lära sig prioritera, men jag skulle ju vilja göra allt...
10.03.17 22:52

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

14.06, 14:50Läsårets tyngsta dag. av Jessika
31.05, 11:04Läsårets sista. av Emma
20.05, 08:57Vet ni vad? av Amanda