Saker jag tänkt på idag.

Publicerad 24.04.2017 kl. 21:24

Jag har funderat på mängder av sjukt stora och extremt viktiga saker idag. Nedan har jag listat och rangordnat de tankar jag tycker är så tunga att även du behöver tänka dem.

1. Planerna på att förkorta provtiden i studentexamen. Kommer leda till att moddan förlorar åtta och övriga ämnen två timmar provtid. Rimligt.

Dessutom vill man slopa mellandagar. För att göra examen mindre påfrestande och stressig för de studerande. Hur tänkte de där?

Skitsnack säger jag. Det är allmänt känt att studentexamen kostar många pengar att ordna och jag har svårt att tro att en tätare tdtabell med kortare prov skulle medföra annat positivt (?) än att kalaset kostar mindre att ordna.

Slut för studentexamen som trovärdigt och behörighetsgivande prov om förslaget går igenom med andra ord.

2.  Samlingspartiet får i Helsingfors utöver borgmästarposten den biträdande borgmästartjänst som innebär ansvar för fostran och utbildning. Lär bli trångt i de redan överfulla skolorna och magra år för barn och unga i huvudstaden. 

Dags att ta farväl av den högklassiga och ens skenbart jämlika småbarnspedagogiken och bildningen i Helsingfors?*

3. Som det är nu är det nästan omöjligt att bli tvungen att gå om en klass i grundskolan. Vad säger detta om skolan? Hur påverkas skolans trovärdighet?

Det är säkert stigmatiserande att gå om en klass, men knappast heller optimalt att flyttas upp gång på gång och samtidigt i allt högre grad halka efter. Forskning visar att det är bättre att inte gå om, men det gäller rimligtvis inom rådande system. Borde vi bygga upp ett helt nytt istället?

4. Jag promenerar sjukt mycket mindre nu då jag inte längre bor och jobbar i centrum och istället bilar till arbetsplatsen i Lovisa varje dag. Var bara inne på ett möte idag, promenerade Kampen-Tölö-järnvägsstationen. Sammanlagt  tre-fyra kilometer och under hälften av det jag brukade promenera vanliga vardagar då jag rörde mig mellan olika ställen inne i stan**.

Det här har jag alltså tänkt på idag. Jag blir jätteglad om du tänker lite på något av eller allt detta och kort berättar vad du kommit fram till. Ha det bra!

 

 

*Okej, den här tanken är ganska Helsingforscentrerad. Du som kommer från annan ort kan ju reflektera en stund över en hurdan utbildningspolitik du önskar dig.

**Den här tanken behöver du nödvändigtvis tänka så mycket på.

 

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Hejsan Kaffepausen! Jag har ett litet ärende till dig gällande Ratatas framsida (är praktikant på Ratata för tillfället), har du en e-postadress där jag kan nå dig? :) // Julia
Grön i Åbo25.04.17 kl. 14:24
Hej! Du gav mig just den nödvändiga sporren att äntligen skapa en egen mejl åt bloggen. Har funderat på att göra det ett tag redan. kaffepausenblogg@gmail.com är adressen. Ha en bra dag! Rofa
25.04.17 14:34
Ja intressanta tankar, jag har faktiskt gått om förskolan.
Daniela25.04.17 kl. 21:09
Intressant! Det är väl också relativt vanligt i den åldern har jag för mig? Blir mer ovanligt ju äldre barn det är fråga om.
26.04.17 23:35
1. Planerna på att göra om studentskrivningarna i modersmål är rent ut sagt från reven. Känns som om det inte var alltför länge sedan de senast gjorde om dem? (Eller så är det jag som är gammal.) Från samma reve är att skippa pausdagarna mellan skrivningarna. Även om man "bara" skriver fyra timmar så är det ju ett maratonlopp för hjärnan och då måste man få sova och vila där emellan!

2. Kan du förklara detta lite mera för en Vasabo och därmed fullständig icke-Helsingforsare?

3. Jag känner att det är kanske är lite samma som att det är svårt att bli underkänd. Vet om lärare som inte underkänner elever i ämnen, trots att de borde bli underkända, för underkänt betyder egen läroplan i det ämnet, betyder mycket mera arbete för redan påfrestade lärare. Någonstans i systemet är ju nog felet, men vet inte var.

4. En bra dag promenerar jag typ tio minuter till centrum, och lika länge hem igen. Vasa är tydligen inte en lika promenadvänlig stad som Åbo. Eller så saknas promenadsällskapet. Har inte så många fler tankar om promenad. Det snöslaskar där ute, så jag är glad att slippa promenera idag.
Ileea26.04.17 kl. 20:16
Hej! Tack för dina kommentarer. :) Som svar på din fråga på punkt 2: i Helsingfors har vi gått in för ett nytt system med en borgmästare och några biträdande borgmästare med olika ansvarsområden. Slopat de gamla stadsdirektörsposterna om jag förstått rätt. Jan Vapaavuori som fick flest röster i kommunalvalet i Helsingfors valdes av fullmäktige borgmästare, de övriga utsågs sedan på något vis utgående från mängden röster. På ett principiellt plan tycker jag alltid det är problematiskt när samlingspartiet har makt i bildningsfrågor. Har noll förtroende för partiet på den här punkten och är därför oroad. Om punkt 3 måste jag bara säga att jag tror systemfelet finns på det ställe där det som alltid på ytan heter pedagogisk reform, alltid under ytan är en ekonomisk effektiveringsåtgärd.
26.04.17 23:47
Jag har mailat din nya adress ;)!
Grön i Åbo26.04.17 kl. 21:25

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer