Om obligatorisk skolsvenska.

Publicerad 26.04.2017 kl. 22:52

Jag har med intresse följt med diskussionen om regeringens besut att experimentera med den obligatoriska skolsvenskan. På ett personligt plan har jag full förståelse både för dem som tycker det är rimligt att experimentera och dem som tycker att ett dylikt försök är en farlig väg att gå. Är ju relativt flerspråkig själv. Och helt tvåspråkig på båda inhemska. Säkert därför jag inte är upprörd, alls, egentligen.

Förutom att beslutet betyder att de övriga regeringspartierna tyckte det var okej att låta sannfinländarna bestämma i en fråga som är jätteviktig för en del av landets befolkning. Bevisar väl bara att regeringen helt saknar skrupler, att inte heller samlingspartiet eller centern är något att lita på. Om nu någon trodde något annat.

Hur som helst har jag mest varit road av diskussionen kring beslutet. Argumentationen är tidvis så undermålig från båda hållen. Tänkte passa på att lista mina tre favoritargument, för listor är kul, eller?

1. Sannfinländarnas och svenskhatarnas käpphäst: svenska gör det omöjligt för finskspråkiga barn att lära sig andra språk.

Argumentet är roligt för att det är så fel. Tvärtemot vad folk som vill förbjuda obligatorisk skolsvenska påstår, visar forskning att ju flera språk vi kan, desto lättare har vi att lära oss ytterligare några.

2. Motargumentet till det föregående: att de finska eleverna fördummas och deras språkinlärning per automatik hämmas om de inte läser svenska.

Argumentet håller inte eftersom de finskspråkiga elever som omfattas av experimentet ska erbjudas möjlighet att läsa ett annat språk. Det blir bara svenskan som faller bort.

3. Rättviseargumentet: om inte de finskspråkiga behöver läsa svenska, måste de svenskspråkiga befrias från obligatorisk finska.

Det här argumentet bara håller inte. Det är också jättedumt. Finlandssvenskarna skulle förlora dubbelt på att inte läsa finska. Det vill vi inte. Ju. Bara att hoppas att politikerna aldrig tar till en så andefattig lösning. 

Utöver de ovan listade argumenten har jag stött på standardargumentet om service på svenska. Har alltid haft svårt med det eftersom jag alltid automatiskt der för mig att det handlar om att alltför få expediter på Stockmanns talar svenska nuförtiden. Fattar dock att det är fråga om annat och tycker egentligen att de som protesterar har en poäng på just den här punkten.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer