Ett försvarstal för läskompetens, källkritik, modersmålsundervisning och vaccin.

Publicerad 27.04.2017 kl. 22:47

Först lyssnade jag på Ted och Kaj och hörde om ett inlägg jag missat, sedan tittade jag in hos Linn och läste en välformulerad och intressant text (den jag inte märkt innan) i vilken hon delar med sig av sina tankar om dna-screening, vacciner och gruppimmunitet.

Allra sist läste jag kommentarerna till inlägget och tänkte att alla som vill se konkreta exempel som bevisar att vi inte får skära mera i utbildning och att moddan är ett ämne vi måste satsa mera inte mindre på bör bekanta sig med det KOMMENTARSFÄLT jag nyss plöjt igenom. Mängden samlad okunskap och obefintlig läskompetens som en genast hittar hos vaccinmotståndarna är frapperande. Här finns exempel på folk som inte förstår bildspråk eller abstrakta formuleringar, som saknar känsla för ironi, förmåga att läsa mellan raderna och varje tillstymmelse till källkritik. 

Det är en absurd upplevelse att bevittna folk som uppenbarligen inte klarar av att ta åt sig innehållet i ett blogginlägg eller nyanserna i en kommentar till det samma, åberopa "medicinska" publikationer i ett försök att kullkasta vedertagna fakta och ifrågasätta rekommendationer från myndigheter. Då redan bipackssedeln och dess många finesser för vissa av vaccinmotståndarna verkar vara ett oöverkomligt hinder, inställer sig osökt frågan om personer med en dylik läskompetens har förmåga att förstå och kritiskt bedöma innehållet i texter som är eller gör anspråk på att vara vetenskapliga.

Jag kollade förresten på måfå några av de "trovärdiga" källor vaccinmotståndarna länkade till i kommentarerna. Hur många tror ni hade någon som helst koppling till ett universitet, en högskola eller någon annan trovärdig forskningsinstitution? Nå just det. Noll stycken. Inte en enda av de texter jag kollade (fast kanske jag bara kollade fel).

Hur som helst tycker jag här finns något som känns ganska obehagligt. Att folk tydligen är beredda att tro på så gott som vad som helst och att det finns så uppenbara brister i så grundläggande kompetenser.

Så gott folk: läs högt för era barn, lär dem att tänka kritiskt och lär dem bedöma källors trovärdighet. Det måste vi i skolan också göra. Det måste vi alla uppenbarligen bli bättre på. Jag tror det typ är avgörande för mänsklighetens fortlevnad.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer