Splittring, stress och bortkastad tid.

Publicerad 28.06.2017 kl. 08:21

Jag har märkt att jag har allt mindre tid för sådant jag tycker är viktigt. Under den del av året jag jobbar har det här varit lätt att bortförklara med ökat ansvar och fler arbetsuppgifter, men på något sätt håller de förklaringarna inte då jag på sommarlovet har svårt att ta mig tid att läsa skönlitteratur eller hinna ut på långpromenader med hunden.

De senaste dagarna och veckorna har jag i allt högre grad lagt märke till hur mycket tid som går åt till att hänga på sociala medier. Jag hinner inte ut med hunden för att jag är upptagen med att uppdatera facebook eller instagram, hinner inte läsa för att jag bara måste klicka på ännu en länk och lägger mig inte i tid för att jag bara måste få till ett blogginlägg.

Därför har jag bestämt mig för att sätta gränser. Inga sociala medier före klockan 12 på dagen och inga efter klockan 22 på kvällen. Och då kan man ju som M nyss mycket riktigt påpekade tycka det är lite konstigt att jag sitter och bloggar klockan 8.37 på morgonen, men kanske att bloggen kan få vara okej på förmiddagen. Den brukar ändå i regel ge mig mer än den tar. 

Tycker ändå det är rimligt att begränsa somehänget. Har ett minne av att Amanda gjorde något liknande för något år sedan och var nöjd (vilket ärligt talat också bidrar till att jag vill pröva). Dessutom tänker jag att det jag inte hinner med under de tio timmar jag är okej med att titta in på sociala medier är sådant jag antingen inte behöver hinna med eller som jag kan göra senare.

Förr tyckte jag att datorn och sociala medier hjälpte mig slappna av, men nu tror jag de bidrar till att jag känner mig splittrad. När jag känner splittrad blir jag stressad och när jag är stressad har jag svårt att hinna. Dags alltså att testa på något nytt.

Dags också att erkänna att bloggandet i framtiden får ske mellan klockan 12 och 22 precis som allt annat. Det stjäl tid av annat som känns viktigare på morgonen, till exempel hunden.

Hur mycket hänger ni på sociala medier? Någon annan som sett sig tvungen att begränsa?

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Jag var utloggad i tre månader vid årsskiftet för jag mådde så dåligt av alla sociala medier. Bloggen höll jag fortfarande i gång, men precis som du skrev, så gav den mer än den tog. Nu loggar jag fortfarande ut från some på veckoslut. Och det är väldigt hälsosamt för mig, det känns som att jag får tid att vara ensam och fundera på vad jag vill göra istället för att se vad jag "borde" göra. Så jag rekommenderar absolut att man begränsar lite, på ett sätt som fungerar för en.
Fredrica28.06.17 kl. 10:06
Precis! Bra det där med att ha tid att ha tid att fundera på vad en vill göra. Tänker också att själva närvaron på some lätt kan bli ett sätt att prestera och att det ibland kan kännas att man kan gå miste om något viktigt om man inte är inloggad och det här är kanske inte heller så hälsosamt.
29.06.17 22:05
Jag tmhar lika erfarenheter och varit tvungen att begränsa. Det har varit skönt, och mycket befriande! Om jag reser brukar jag se till att jag inte hänger på sociala medier. Jag tycker också att en veckas totala paus varit ett bra test på hur beroende jag är. Det har gjort att jag nästan lite motvilligt satt igång igen. Men det finns så mycket fint med sociala medier att jag inte vill stå utanför, men vill absolut hitta balans.
Nina 28.06.17 kl. 13:29
Ja precis, det är ju balansen som är så viktig, som med allt annat i livet. För mycket av det goda och allt det där. Jag gillar också att mäta mitt beroende med jämna mellanrum och får kicks av att bevisa för mig själv att jag kan hantera det. (Vilket jag inte gör just nu för klockan är 22.07 ;)
29.06.17 22:07

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer