Om vaccinationsmotståndare.

07.08.2017 kl. 17:24

Jag lärde mig något nytt i helgen. Provocerad av ihåliga och undermåliga argument, foliehattar och en förnuftsvidrig misstro mot forskning och erkända auktoriteter lät jag mig dras med i en debatt om vaccination. Så nära vaccinationsmotståndare hade jag dittills aldrig kommit och upplevelsen var såväl ögonöppnande som obehaglig och väckte som sådan en del tankar.

För det första tror jag mig nu förstå hur människor kan komma fram till att det är en dålig idé att låta vaccinera sina barn och fullt ut tro att de väljer rätt, trots att deras beslut varken är rationellt eller förnuftigt. Många av dem som argumeterar mot vaccin verkar själva ha eller åtmintone känna ett vaccinskadat barn.

Om en på nära håll ser en kär människa lida på grund av att den hör till den lilla grupp människor som tyvärr får biverkningar av ett vaccin, är det naturligt att en i fortsättningen förhåller sig skeptiskt till sagda läkemedel. Det är också mänskligt och förståeligt att en väljer att inte låta vaccinera sina egna barn.

Däremot blir ett dylikt beslut inte rationellt eller logiskt bara för att det är begripligt. Ens egen personliga erfarenhet väger på ett objektivt plan inte tyngre än vetenskapen, hur tung, stark eller sann ens känsla än är.

Jag vet att det här låter kallt, men om en beaktar den överväldigande massa bevis som talar för att vaccinationer är bra grejer, blir det snabbt uppenbart att det aldrig under normala omständigheter är rationellt att låta bli att vaccinera ett barn. Risken för biverkningar borde väga lätt i jämförelse med det skydd vaccin ger såväl ens egna barn och andras.

Och jag inser ju att det är just det som är grejen: att vaccinmotståndare inte tänker rationellt. De är av en eller annan orsak skrämda. De är mer rädda för att det egna barnet ska drabbas av biverkningar än dö av mässling eller någon annan sjukdom vi trodde var utrotad för länge sedan. De låter känslorna styra och låter sig via olika kanaler övertygas om att det de känner är det enda sanna. 

Det är faktiskt en av de saker som provocerar mig alldeles ofantligt; att vaccinationsmotståndare levererar känsloargument på löpande band och försöker framföra dessa som om de vore fakta. Samtidigt både beter och uttalar de sig som om de sett ett ljus som alla stackare som "blint" tror på vetenskapen ännu inte har skådat. Något som av fler än bara en anledning tål att ifrågasättas.

För okej, att inte tro på vetenskap och forskning fattar alla att inte är långt ifrån enfald, men när jag läser vad och hur vaccinmotståndare skriver märker jag att jag plötsligt har väldigt många frågor. Jag frågar mig till exempel om förmågan att förstå det lästa är på samma nivå som förmågan att producera text och formulera sammanhängande meningar. Jag frågar mig om vaccinmotståndarna i så fall har förutsättningar att tillgodogöra sig den information de hänvisar till, om de klarar av att förstå både på djupet och på bredden och om de överhuvudtaget har kapacitet att förhålla sig kritiskt till det de läser. Någonstans tänker jag nämligen att den tvärsäkerhet vaccinmotståndarnas uttalanden osar av inte kan bero på annat än en kombination av övertro på den egna förmågan och en blindhet för ens begränsningar.

Som ni märker lärde jag mig mycket av debatten. Må det vara till nytta i framtiden. Jag vill avsluta med ett fint citat av en av vaccinationsmotståndarna.

"Faktaresistens kommer bli människans undergång.”

 

Låt det sjunka in. Begrunda mängden ofrivillig självironi och ha en fortsatt fin måndag.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Här slog du nog huvudet på spiken! Jag är av precis samma åsikt, men kunde aldrig ha fått ur mig det och formulerat det sådär klockrent. Tack!
Pernilla08.08.17 kl. 00:11
Tack! :)
08.08.17 22:14
Jag tycker att det den här gången kommit upp många bra debattinlägg om den här vaccinationsfrågan (om vi jämför med tidigare gånger det diskuterats) och ditt är absolut ett av dem. Tack!
Jasmine - Mitt gröna samhälle08.08.17 kl. 09:40
Tack! Jo, det blev några helt vettiga inlägg också den här gången. Främst av dem som är för vaccin, men inte heller de har alltid varit så jättesakliga förut.
08.08.17 22:17

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar