Om digitaliseringen av studentprovet i modersmål och litteratur.

17.08.2017 kl. 19:52

En intressant utmaning när en arbetar på gymnasienivå är arbetet med studentexamen. Just nu är den utmaningen i mitt ämne om möjligt mer spännande än någonsin. Studentprovet i modersmål och litteratur kommer att reformeras. Det ska bli digitalt och modernt och fint och fantastiskt. Hemskt mycket mer verkar ingen veta om det nya provet och det är där det blir riktigt fascinerande.

Kan ni gissa hur många gånger nervösa förstaklassister har frågat mig om det nya studentprovet? Kan ni föreställa er hur lugnande och trovärdig jag känt mig när jag sagt att ingen vet, men att det nog lär klarna tills de skriver? (tips: inte jätte).

Jag tänker ibland att det nog måste vara något slags bottennapp att det inte ett drygt år före det första digitala provet i modersmål finns några tydliga besked om hur provet kommer se ut. Någonstans finns också ett demokratiproblem, för den första kullen som skriver det digitala provet är tvungna att göra det stödda av lärare som gissar sig fram till hur provet eventuellt kan tänkas se ut. Trots att lärarnas gissningar baserar sig på kunskap och de bitar av information om det nya provet som sipprat ut är läget utmanande och åtminstone jag har svårt att se hur provet ska kunna ge en rättvis bild av den första kullens kunskaper, i synnerhet i framtiden då deras betyg ställs mot de kullars som skrivit provet efter dem.

Och apropå demokratiproblem: visste ni om att man på finskt håll som bäst utvecklar en webbplattform ägnad uteslutande åt det digitala studentprovet i modersmål och litteratur. Den blir som en virtuell träningsmiljö. Vet ni när motsvarande tjänst lanseras på svenska? Aldrig. Finns inga planer. Kommer inte att ske.

Borde säkert ringa Kulturfonden och be dem rädda svenskfinland igen. Eller, vad tror du?

Ps. Det finns en koppling mellan bilden och pedagogik. Någon som vet vilken den är?

 

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Ja pedagogiken är alltid på uppbyggnad, den blir aldrig klar.
Daniela05.09.17 kl. 09:50
Det också! Finns en koppling till ett begrepp också ;)
07.09.17 22:00

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

14.06, 14:50Läsårets tyngsta dag. av Jessika
31.05, 11:04Läsårets sista. av Emma
20.05, 08:57Vet ni vad? av Amanda