Om att överplanera.

23.08.2017 kl. 22:55

På bilden ser ni Freja som precis släckt sin törst med havsvatten. Vet inte vad det säger om henne, men knappast får hon beröm för att vara smart.

Idag har förövrigt varit en bra dag. Jag har hunnit simma, göra en lång promenad med hunden och se två avsnitt av ett program vi båda gillar tillsammans med M. Idag har varit en dag då det funnits tid. Det är skönt.

Jag har förresten kollat på mina lektionsplaner för veckan och kommit fram till att det finns en chans att jag tagit emot det nya jobbet med lite för stor iver. Planeringen skvallrar visserligen om en viss entusiasm, men att använda femton sidor och över fyratusen ord på att planera en veckas lektioner; är det normalt? Det är typ mer text än vad jag lyckades krysta ur mig för min kandidatavhandling. En mängd text som var ganska stor en gång i tiden med andra ord.

Nu kan jag ju i och för sig inte påstå att jag har någon aning om hur noggrant andra lärare planerar, så jag bara antar att jag gjort ganska mycket. Jag vet nämligen att jag brukar planera grundligt och att femton sidor trots det känns enormt. Kan väl vara att jag upptäckt orsaken till att det känts så svårt för mig att improvisera, vara spontan, och följa mina instinkter i klassrummet. Har ju inte precis lämnat plats för utsvävningar och sådant i planeringen.

Avslutningsvis vill jag gärna ställa ett par frågor till alla lärare som eventuellt läser den här bloggen: hur mycket planerar ni? Blir det många ord, sidor och timmar för er också?

Tacksam för svar.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
I början blev det väldigt mycket. Sedan insåg jag att den sista delen av planeringstiden inte gjorde undervisningen särskilt mycket bättre.

En gång i början av karriären var det en klass som skrattade åt något jag gjort som var en aning överarbetat. Jag blev nog lite sårad och frågade om de verkligen tycker att det att det är okay att skratta åt att läraren kommer förberedd till lektionen. Jag hoppas att de drog sig till minnes alla de lärare de säkert upplevt som kommit nästan helt oförberedda. De slutade åtmknstone skratta.
Alva24.08.17 kl. 07:41
Jo, alltså just det där har jag funderat på. Att den sista biten av planeringstiden inte alltid ger så mycket. Å andra sidan kanske en måste göra för mycket först för att sedan kunna förenkla? Tror å andra sidan ändå att elever alltid hellre ser att en lärare är väl förberedd. Blir ju lite orimligt att ställa krav på dem om inte en själv visar exempel, tänker jag. Tror nog dina elever uppskattade att du planerat. :)
25.08.17 18:02

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar