Om sjuka skolor och dålig inomhusluft.

02.11.2017 kl. 07:21

Har till min stora glädje noterat att många medier skriver om elever, lärare, skolor och inomhusluft den här veckan. Det känns bra att något som är ett riktigt, konkret och påtagligt problem för många når över nyhetströskeln. Inte minst för att problemet är omfattande och många drabbas. Våra lärare och framförallt våra barn och unga förtjänar bättre.

Jag har gått i en skola där jag senare fick höra att det var problem med inomhusluften. Det var på gymnasiet. När jag inledde studierna var jag frisk, året jag tog studenten konstaterades jag ha astma och käkade antibiotika mot bronkit minst varannan månad.

Det tog mig tio år att återhämta mig, att bli kvitt behovet att regelbundet  medicinera. Då jag började jobba i en skola som snart skulle komma att stängas på grund av att elever och personal for illa av inomhusluften klarade jag mig med säsongsbunden allergimedicinering och en öppnande pipa som jag utnyttjade ytterst sällan.

Efter ågra månader i den skolan visste jag att allt inte stod rätt till. Kliande ögon, huvudverk, bekanta symtom. Lyckligtvis hade kommunen smarta beslutsfattare som snabbt drog rätt slutsatser. Vi fick flytta ut och åtminstone jag blev relativt snabbt kvitt symtomen.

Det finns ändå en grej som består. Idag märker jag genast om det är något som inte stämmer med luftkvaliteten. Jag får huvudvärk, slemhinnor känns svullna, fingrarna och nästippen blir kalla och ögonen känns svullna och irriterade.

Lyckligtvis får jag idag jobba  friska utrymmen. Det tycker jag alla borde ha rätt till, annars riskerar följderna bli långtgående. Därför hoppas jag att alla tar det här problemet på allvar.

P.s. I onsdagens Hbl läser jag att det ofta krävs att vårdnadshavarna ryter till om problem med inomhusluft. Ingen gör något innan de vägrar låta sina barn komma till skolan. Det här kan vara bra att minas om du eller någon i din närhet någon gång utsätts för ett drabbat hus.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Om du nu syftar på Lovisanejdens högstadium så var beslutsfattarna ohjälpligt långsamma i sina beslut gällande mögelskolan. Jag gick i den skolan för 15 år sedan och skolan var i dåligt skick redan då. Det är ytterst tråkigt att det måste gå så långt att personalen och eleverna skall bli allvarligt sjuka före man tar tag i saken ordentligt.
Oca03.11.17 kl. 09:21
Jo, det är den skolan jag syftar på. Beslutsfattarna under min tid tycker jag tog tag i problemen ganska raskt, men har förstått att det funnits problem (som man försökt åtgärda) redan tidigare. Dem vet jag tyvärr väldigt lite om och kan bara tala om hur det gick till då jag jobbade där.
04.11.17 01:18

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer