Dagens goda nyhet.

02.11.2017 kl. 13:43

När jag var yngre jobbade jag på olika eftisar. Jag lärde mig snabbt att året följde ett slags spikat schema med en del återkommande programpunkter. En av dessa var det obligatoriska pysslet kring mors- och fars dag. Jag tyckte inte det var något konstigt med det.

Åren gick, jag blev mera vuxen, jobbade ett år på lågstadium och hade vid det här laget fått träffa barn som saknade en eller rent av två föräldrar. Att uppmärksamma fars- och mors dag kändes plötsligt som en dålig idé.

På Hbl.fi läser jag att de på en del dagisar i Helsingfors tänkt om kring fars dag. Artikeln som är skriven på basen av en artikel i Iltalehti heter felaktigt och missvisande Farsdag blir könsneutral på dagisar i Helsingfors och ger dessutom en helt felaktig bild om vilket slags neutralitet det är fråga om.

Att Hbl-artikeln är så dåligt skriven får extra tråkiga följder då en läser de kommentarer den genererat på tidningens facebooksida. Eftersom Hbl valt att fokusera könsneutralitet är det många läsare som helt uppenbart missar poängen: att valet att inte fira fars dag - och i förlängningen förhoppningsvis mors dag - utgår från vad som är bäst för barnen och hör till de smartaste beslut med koppling till den vardagliga verksamheten som överhuvudtaget kan fattas inom grundskola och småbarnspedagogik.

De barn som har två föräldrar har två föräldrar. De som har en har en. Detta faktum kan på tillbörliga dagar med fördel firas inom hemmets fyra väggar. Önskas kaffe eller kort går det säkert ordna där istället för på dagisar och i skolor där en del barn lever i familjer med en eller flera av olika anledningar frånvarande föräldrar.

Tro mig när jag säger: fars- och mors dag ska inte uppmärksammas i daghem och skolor. Det är aldrig värt att riskera att ett barn kommer utan förälder till kaffet och det gratis undervisningspass som fars- eller morsdagspyssel innebär väger lätt jämfört med smärtan och sorgen hos det barn som ingen har att pyssla åt. Och nej det är inte alls orimligt att de familjer med två föräldrar (eller ens föräldrar) tvingas anpassa sig efter det som är verklighet i familjer med helt andra vårdnadshavarkonstellationer.

Jag tycker alltså det är fantastiskt att de på en del daghem i Helsingfors bjuder vilken för barnet kär vuxen som helst på kaffe på fars dag. Vad tycker du? 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Det förvånar mig att HBL gör en sån clickbait, då inte ens Iltalehti väljer att vinkla det på det sättet. Lite besviken på HBL faktiskt.

Håller med dig annars också. Själv var jag på praktik just kring fars dag för något år sedan och då valde jag att göra just så: "Idag pysslar vi kort som man får ge till någon vuxen man tycker om". Barnen visste ändå mycket väl att fars dag var på kommande, så de som ville ge korten till sina pappor gjorde förstås det.
Karolina02.11.17 kl. 16:35
Tycker det där är en helt vettig kompromiss. Skulle själv helst välja bort pysslet (fast nu behöver jag ju inte längre eftersom jag jobbar på gymnasium) men vet att många skolor vill ha en åtminstone i viss mån enhetlig linje i fråga om dylika grejer. Lite off topic men, har du någonsin blivit irriterad på att folk verkar göra saker mest för att de alltid gjorts? Har ibland stött på dylikt och aldrig lyckats få förklarat för mig vad eleverna förväntas lära sig av att man upprepar saker som helt enkel blivit traditioner.
04.11.17 01:25
Jag håller helt med! Också de som har problematiska förhållanden till sina föräldrar mår bättre av det här!
Fredrica02.11.17 kl. 19:50
Precis! Så tänker jag också.
04.11.17 01:26

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

20.03, 09:41Pauser. av Amadanda
29.01, 15:01Rapport från dagar som gått. av Språklärare
23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam