Falsk finlandssvensk och misslyckad moddalärare?

06.11.2017 kl. 22:17

Apropå traditioner: vi firade svenska dagen på jobbet idag. Sjöng Modersmålets sång och så. Helt fint, men måste medge att jag har svårt att förhålla mig till både högtiden och låten. Det finns nationalistiska undertoner där som jag inte riktigt är bekväm med.

Å andra sidan tycker jag det mesta som gränsar till nationalism är svårt och har aldrig känt mig hemma i idén om ett enhetligt svenskfinland, aldrig känt samhörighet med det finlandssvenska. Trots gemensamt språk och litteratur känns tanken på något slags enhetskultur falsk och plastig.

Säkert har det att göra med att jag inte är någon "riktig" finlandssvensk*. Är ju tvåspråkig från början och uppvuxen mellan två kulturer. På något sätt finns det för mig inget självklart i det finlandssvenska. Det finns stereotypier jag känner igen, men inget jag kan peka på och säga det där är det vi jag är en del av. Ibland funderar jag på vad det säger om mig och min lämplighet som moddalärare. Hur påverkas min trovärdighet till mina aversioner mot det finlandssvenska?

*Har någon gång tidigare skrivit om vad min lågstadielärare sade om finlandssvenskar och tvåspråkighet.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer