Bottennapp av framtidens lärare!

09.11.2017 kl. 20:55

Ramlade över en artikel i Vasabladet* som fick mig att fundera på i vilken mån finlandssvenska lärarstuderande bereds möjlighet att i tillräckligt hög grad eller överhuvudtaget få bekanta sig med och diskutera hur könsroller och -normer skapas. Om ni klickar på länken ovan finner ni en video som använts för att locka manliga studerande till Finlands svenska lärarstuderandeförenings herrmiddag. De revolutionerande marknadsföringsknepen? Kvinnor med strumbyxben och bara axlar.

Nu är jag antagligen fel person att bedöma i vilken mån bildmaterialet är för provokativt. Axlarna och benen är å andra sidan inte det jag i första hand uppfattar som problematiskt. Det är medlen och mekanismerna som används i marknadsföringen. Jag tycker att det är beklämmande att de unga människor som ska vara framtidens lärare inte verkar tycka det är något konstigt alls med att utnyttja kvinnokroppen för att sälja en produkt åt (förmodat brunstiga?) unga män.

Kanske det är så att det inte idag snackas alls mera jämställdhet på PF än det gjorde då jag avlade mina behörighetsgivande kurser där. Kanske könsroller, att problematisera dem och att lära sig ens grunderna om hur samhället konstruerar kön och normer är sådant som hör hemma i läroplanen men inte i lärarutbildningen. Kanske det är så att de studerande som gjort videon helt enkelt inte har fått lära sig.

Hoppas det, för videon fungerar som ett bra exempel på sådan objektifiering av kvinnokroppen som ständigt behöver motarbetas. Inte minst i skolvärlden där det senast i veckan rapporterats om att en massa elever får utstå en massa sexuella trakasserier (1, 2).

Nu skulle det gälla för de studerande som ännu inte har koll på det här med könsroller och jämställdhet att dra tummen ur och antingen kräva undervisning eller själv ta reda på. För en video som den Finlands svenska lärarstuderandeförening publicerat är på intet sätt i samklang med de ideal om jämställdhet som genomsyrar läroplanen och då tycker jag faktiskt en kan fråga sig om det är lämpligt att en förening för lärarstuderande använder den i sin marknadsföring.

Vad tycker du?

*Kolla här om videon inte fungerar.

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Håller med dig!
tidstjuven09.11.17 kl. 21:51
Bra att höra!
10.11.17 00:14

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer