Boktips - The german girl.

15.11.2017 kl. 20:15

Apropå att läsa genom att lyssna: hörde för ett tag sedan Armando Lucas Correas roman The german girl (finns på svenska med titeln Den tyska flickan) och vill tipsa om den speciell för alla er som gillade Anthony Doerrs All the light we cannot see (Allt ljus vi inte ser). Jag har så länge jag kan minnas fascinerats av berättelser som på olika sätt och ur olika perspektiv belyser livet under andra världskriget. Correas roman gör precis detta.

I centrum för handlingen som utspelar sig på två tidsplan som hela tiden rör sig närmare varandra finns Hanna Rosenthal* och Anna Rosen. Den förre flyr tillsammans med sin judiska familj Berlin år 1939 och landar på Kuba. Den senare har förlorat sin far - hannas brorson - i attacken mot World Trade Center och letar på 2010-talet tillsammans med sin mamma efter information om sin far och hans familj som hon vet väldigt lite om.

I romanen följer läsaren samtidigt Hannas flykt från Berlin och livet i exil på Kuba och Anna vars jakt efter information om pappan hon aldrig träffat leder henne och hennes mor till samma ö där Hanna fortfarande lever efter alla långa årtionden. För mig finns romanens styrka i de två tidsplanen, i de berättelser som Hanna i nutid berättar för Anna och hennes mor men som rent berättartekniskt utgör en separat handling och i Annas reflektioner utgående från berättelserna.

Med The german girl - vars titel är en anspelning på den Nazistiska propagandatidningen Das Deutsche Mädel - lyckas Armando Lucas Correa ge läsaren en inblick i de judars liv som mot förmodan lyckades ta sig ut ur nazityskland. Vi får läsa om cyanidkapslar, föräldrar som förbereder sig på det allra värsta, hopp, krossade drömmar, fattigdom och via berättaren Hanna som ledsagar oss på den farliga färden från Berlin till Kuba får vi också ta del av barnets perspektiv.

Speciellt intressant och ögonöppnande är insikten att en flykt ur Tyskland ingalunda innebar en trygg vardag någon annanstans. Merparten av judarna på Hannas fartyg nekas till exempel tillträde till Kuba och Hanna själv lyckas aldrig - trots att det ursprungligen varit meningen - ta sig vidare till New York och den lägenhet som väntar där. Istället blir det Annas pappa som långt senare och efter många om och men tar sig till USA och gör lägenheten till sitt och i förlängningen också Annas hem.

The german girl är en intressant skildring av en familjs öde i sviterna av andra världskriget. Romanens största förtjänst är att den lyckas visa på hur långtgående följder förintelsen fick också för sådana judar som lyckades fly terrorn och som sådan är berättelsen alla gånger värd att ta del av. Bra bok alltså.

Vilken är den bästa bok du läst i år, igår eller närsomhelst? Vad tycker du jag ska läsa nu? Tacksam för tips.

*Hanna byter senare efternamn för att Rosenthal är för känt och judiskt.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Tack för tipset! Gillade all The light we cannot see och kommer definitivt läsa den här bara jag hinner! Jag har precis läst ut The Choice av Edith Eger. Det är ingen roman utan memoir, men på samma tema. Eger överlevde Auschwitz och blev senare doktor i psykologi. I The Choice skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget och hur hon överlevt detta trauma. En mycket läsvärd bok, rekommenderar den varmt.
Sofia 16.11.17 kl. 21:50
Tack för tipset! Ska absolut kolla upp boken. :)
18.11.17 20:07

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

20.03, 09:41Pauser. av Amadanda
29.01, 15:01Rapport från dagar som gått. av Språklärare
23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam