Om män, skuld och kollektivt ansvar.

14.12.2017 kl. 09:40

Jag läser insändarna i dagens HBL och funderar på begreppet skuld, på alla män som känner sig orättvist utpekade. Konstaterar att jag inte känner igen mig, att jag i den mån jag känner mig träffad förtjänar att göra det. Samtidigt frågar jag mig om det är så att steget från att bära kollektivt ansvar till att känna kollektiv skuld är så kort att många män blir osäkra på vad som förväntas av dem.

Jag tänker till exempel på alla dem som talar om en stor oskyldig majoritet, som säger att det är fel att skuldbelägga alla män. Medan jag tänker märker jag att jag lite försynt undrar hur dessa män som vägrar kollektiv skuld förhåller sig till kollektivt ansvar, vad de tycker om en tolkning av #metoo och #dammenbrister som går ut på att det vi lär oss av kampanjer som dessa ställer krav på oss män att ingripa och säga ifrån istället för att tiga och möjliggöra.

Jag tänker som så att sexuella trakasserier är lite som mobbning: båda fenomenen kännetecknas av att en eller flera individer tar sig friheten att ofreda andra individer, offren får i värsta fal men för livet och kollektivet vägrar inse den makt det besitter i och med att den utgör den struktur som möjliggör själva maktmissbruket. Den som inte säger ifrån tillåter. Så är det med mobbning och så är det med sexuella trakasserier. Därför har jag svårt att se det orimliga i att ställa krav på alla män.

Vi som identifierar oss som män kan istället för att bli sårade ransaka våra samveten och välja bort den kollektiva skulden om det känns rätt och om vi så vill. Däremot får vi inte väja för det kollektiva ansvaret. Så länge det i första hand och alltsom oftast är män som kränker, tafsar och våldtar är det vi som måste vara förändringen. Tycker jag. Vad tycker du?

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Du skriver alltid så bra detta inlägg är också jätte bra med ett viktigt ämne. Har helt glömt bort din blogg sedan jag bytte bloggportal från ratata till nouw måste komma ihåg ny att kolla in här.
Daniela 14.12.17 kl. 10:33
Kul att du gillar och att du hittade hit igen! Tack för den fina kommentaren. :)
15.12.17 20:44

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer