Svenskans fulaste ord.

25.01.2018 kl. 23:54

Jag ÄLSKAR när någon använder ordet hen i sammanhang där bakåtsträvande obildade tråkmånsar anser att det inte hör hemma. Det blir ett sånt förbannat rabalder varje gång. Rent guld i underhållningsväg. Bara för oss som sett ljuset att sucka heliga enfald och sträcka oss efter popcornen.

Jag har med stor behållning följt med den debatt som först kyrkoherde Mia Bäck och sedan biskop Björn Vikström gett upphov till med sina mycket sansade, smarta och välformulerade uttalanden. Så fort dessa bildade och teologiskt bevandrade människor talat till punkt är de där, tyckarna och de tvärsäkra. De som med hundraprocentig säkerhet vet att Gud har PENIS för HAN har visat den i Bibeln och HAN säger faktiskt helt själv att HAN är MAN och HAN har SKÄGG och något annat än en gammal GUBBE på ett moln har aldrig existerat och hör sen. I ett kommentarsfält påpekar någon att Gud faktiskt alltid omtalats med manliga ord som FRÄLSARE, MÄSTARE, SKAPARE eller HÖRNSTEN och i en annan tråd önskas kyrkoherden studier i teologi vid ett universitet som inte ebjuder några som helst kurser i ämnet och biskopen sägs vara svag i sin tro som vill se mera än något skäggigt (för en tro som prioriterar kön över allt annat låter ju stark) och ingen verkar bry sig om att Gud i Bibeln både är hönsmamma och Jag är och en massa annat som inte precis kan anses vara utpräglat manskönat alls.

Och vet ni vad som är sjukast? Att de som kommenterar och tycker och dömer så uppenbart och på så många plan har så fruktansvärt dålig koll på det de talar om. De vet lite om Bibeln och ännu mindre om hen men de är övertygade om att det lilla ordet är ett hot mot ALLT SOM ÄR HELIGT för tydligen räcker det inte att pojkar inte längre får vara pojkar och flickor flickor för nu får inte heller Gud längre vara Gud och allt för att någon i en vit krage vågade använda ordet HEN. Är det bara jag som tycker att ganska mycket verkar vara jättebräckligt i ankdammen?

Kommentarer (3)
Det här är så roligt. Tack! Jag ska själv också inta popcornsinställningen till de upprörda, istället för att själv bli upprörd ;)
Ileea26.01.18 kl. 09:15
Det är bra för blodtrycket att göra så har jag hört!
26.01.18 19:47
Jag skrattade själv högt då jag läste en del kommentarer, men sedan blev jag ytterst nedstämd över att det faktiskt finns människor som tar en så liten sak så hårt.
Frida26.01.18 kl. 17:23
Ja, jag förstår vad du menar. Å andra sidan tänker jag att det kan vara känsligt om en upplever att någon går åt ens gudsbild. Jag kan förstå att det är jobbigt, samtidigt som jag tycker reaktionerna är absurda. Kanske att folk reagerar starkt för att de tror sig veta - men inte vet - vad de reagerar på. Alltså att de har en uppfattning om vad könsneutralitet och pronomenet hen är för något, men att de egentligen saknar koll. Mest störd blir jag ändå på de tvärsäkra bokstavstrogna som uttalar sig om hur ren/ svag/ oäkta en persons tro är, som om trons kvalitet skulle a) gå att mäta och b) vara beroende av om en accepterar att Gud har ett och bara ett kön eller inte. Det är bara konstigt att folk tycker de kan göra så och samtidigt skenbart tycka de är klanderfria troende tycker jag.
26.01.18 19:54
"rent guld i underhållningsväg". jo, jag får hålla med där. dock måste jag säga att cathy newmans intervju med jordan peterson var ren platina i underhållningsväg. ;)
Anonymous26.01.18 kl. 17:40
Jag måste säga att jag bara läst transkriberade utdrag ur intervjun, på basen av dem verkar den inte så underhållande. Ser ut som två människor som borde tala om samma sak, men istället talar om två helt olika. De transkriptioner jag läst ger vid handa att intervjuaren ställer ledande frågor och vägrar höra vad intervjuobjektet egentligen säger, typ att det finns en förutbestämd åsikt om objektets ståndpunkt vilket gör den som intervjuar inte vill lyssna in och höra att ståndpunkten är en annan än den förväntade. Sedan säger ju inte Peterson något revolutionärt och intressant nog så verkar han bortse från uppfostran till vissa könsroller då han talar om ojämlikhet mellan könen (vars existens han ju inte på något vis förnekar). Å andra sidan förnekar han inte på något sätt (igen, på basen av de utdrag jag läst - bland annat i en intervju som försvarade hans ståndpunkt, om nu det är relevant) patriarkatet eller kön som en faktor då vi talar om jämställdhetsproblem. Bara det att han verkar välja att se antagna mäns och kvinnors skenbara preferens för olika yrken som något uttryckligen medfött, se det som bara nature och inte alls nurture, vilket jag på basen av det jag läst jag till exempel då jag skrev min gradu inte är benägen att hålla med om. Med detta inte sagt att hans ståndpunkt inte skulle vara naturlig med tanke på vilket hans forskningsfält är; jag har tidigare hört personer som tar avstamp i psykologin föra en ganska likartad argumentation. Sedan är det ju intressant att han säger att en inte kan se kön som enda betydelsebärande faktor då en diskuterar jämställdhet. Där skulle säkert många intersektionella feminister hålla med. Intersektionaliteten räknar ju uttryckligen med olika variabler (t.ex. kön, klass, härkomst, sexualitet, m.m.) och att den mängd makt en person har definieras av en sammansättning av dessa. Jag tycker Peterson gör bra poänger, men han säger inget revolutionerande. Han argumenterar utgående från sina premisser, men han verkar bortse från att vi också uppfostras till män och kvinnor (eller se detta som en naturlag som inte behöver ifrågasättas) och det gör hans argumentation onyanserad. Sedan måste jag säga att det hade varit mer intressant att ta del av en intervju där han och någon med en intersektionell infallsvinkel hade mötts, eftersom detta kanske hade lett till en mer nyanserad bild av den problematik som diskuterades.
26.01.18 20:22

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina