Apropå strejker som (för)stör folks vardag och vad jag skulle göra om lärarna skulle tvingas arbetsvägra.

30.01.2018 kl. 14:44

Apropå fredagsstrejkande kollektivtrafik och fackföreningar som saboterar morgonpendeln i Helsingfors: jag har många gånger funderat på vad jag skulle göra om lärarna skulle strejka. Inte minst har jag gjort det sedan jag - efter många om och men - gick med i facket, vilket jag gjorde nästan uteslutande för att få vara medlem i A-kassan* och för att med gott samvete kunna ha en åsikt om sådant förbundet sysslar med. Tycker ju till exempel att facket verkat ha onödigt starka band till ÅA och PF och det känns mer rimligt att ifrågasätta detta om en är medlem i organisationen i fråga.

Till saken: jag tycker inte strejk känns särskilt 2018 eller stundande 2020-tal. Det måste finnas bättre sätt att hitta kompromisser. Om lärarfacket mot förmodan någon gång skulle bestämma sig för att strejka skulle jag antagligen gå ur. Nöja mig med medlemskap i A-kassan. Min åsikt är att det jobb lärare utför är för viktigt och mina studerandes rätt till undervisning för okränkbar för att arbetsvägran för mig någonsin skulle kännas som ett rimligt alternativ.

Eller tja, om (de ekonomiska) förutsättningarna att sköta lärarjobbet plötsligt skulle försämras så drastiskt att elevers och studerandes rättskydd och allmänna trygghet skulle äventyras; då skulle jag ställa mig på barrikaderna tillsammans med dem. Men inte för att höja min egen lön. Den får fackpamparna försöka hissa upp på fredligare väg om de anser att det behövs. Jag är nöjd så länge jag får jobba.

Vad tycker du om strejker, när tycker du det är det okej att vägra jobba?

 

 

*Vilket väl i och för sig går även utan medlemskap.

Edit 30.1 kl. 18.39: jag mostätter mig alltså den delen av strejken som lamslår kollektivtrafiken i Helsingfors. Uttrycker det luddigt högst upp inser jag. Tycker det blir onödigt många oskyldiga offer då folk inte får ta sig till jobben och framförallt barn och unga vägras möjligheten att ta sig till sina skolor.

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Pga de tekniskas strejk 1977, som varade över 1,5 månader vägrade jag länge höra till något fackförbund. Som it-person skulle jag ha hört till STTK.

Först som lärare har jag vågat gå med. Min tvekan har berott på rädslan att tvingas strejka.

Att strejka för högre lön är nästan alltid fel (do the math...). Strejker skall handla om någonting fundamentalt, typ exemplen du nämnde.
Alva30.01.18 kl. 19:16
Ja precis! Den där rädslan försöker jag ju också förhålla mig till. Därför jag vill vara kaxig och säga att jag går ur om det blir strejk. Inser att det kanske inte är så lätt när det väl kommer till kritan. 1,5 månad strejk låter hemskt! Hur gjorde du då för att fixa vardagen? Det var säkert ingen lyx att återvända till jobbet efter det uppehållet heller antar jag, mycket som blivit ogjort under avbrottet?
30.01.18 23:15
Jag tycker att transportförbundet ska stödstrejka om vårdpersonalen tvingas strejka. Man skulle tycka att det har större samhälleliga följder om vården körs ned, men det har stiftats olika regler som gör att vårdstrejk är totalt tandlös. Först talar vackert om hur viktigt arbete vårdpersonalen gör o sen när det gäller att betala lön för det så låtsas alla att det regnar eller tycker att det är själviskt att kräva högre lön på kommunens bekostnad. Lärarlönen är bättre än vårdarlönen. Men jo, det borde finnas andra metoder och man brukar få jobba länge för att tjäna in det som man förlorar i lön under en strejk.
Petra30.01.18 kl. 21:08
Jo, där håller jag faktiskt med. Vårdpersonalen borde få mera och i mycket högre grad än lärarna. Intressant också att folk på branscher där bara arbetsgivarna/ ägarna påverkas av strejk har bra lön, medan de på branscher där många utomstående påverkas inte nödvändigtvis har det och behandlas som otacksamma skurkar om de täcks strejka och kräva bättre arbetsförhållanden. Jag förstår ju ofta varför folk strejkar, men gillar inte metoden trots att jag kanske stöder syftet. Det är ändå så många oskyldiga som lider när folk strejkar
30.01.18 23:25
Jag själv var studerande 1977 och mina föräldrar hörde inte till STTK, så jag berördes inte ekonomiskt av strejken.

Besvärligt var täta elavbrott som man hela tiden var beredd på. Jag undvek att åka hiss.

Sjukvården fick problem.
Alva01.02.18 kl. 10:04
Okej! Intressant det där. Jag minns att vi alltid hade ljus i beredskap i min barndom, trots att jag inte minns ett enda elavbrott. Undrar om det härstammade från samma strejk. Något som mina föräldrar vant sig vid då.
04.02.18 23:39

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam
15.01, 08:47Sådant jag tänkt på idag. av Språklärare
15.01, 00:02Sådant jag tänkt på idag. av Jasmine
08.01, 07:41Dagens stora bekymmer. av Ela