Om läroplikt.

01.02.2018 kl. 23:00

Tycker ni att vi borde förlänga läroplikten? För en hel vecka sedan läste jag nämligen om att Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken tycker att vi borde göra det för att försäkra oss om att möjligast många unga fortsätter till andra stadiet och den vägen optimerar sina chanser att få jobb. Jag tycker förslaget är synnerligen dåligt och förljaktligen har jag den senaste veckan funderat på vad det är som gör att denna idé känns så dum.

Det allra första jag gjorde var naturligtvis att googla rådet för att få en uppfattning om hur pålitliga medlemmarna är som opinionsbildare i utbildningsfrågor. Som tyckare i frågor om läroplikt och andra stadiet blir svaret: inte jätte. Rådet består av fyra professorer i nationalekonomi och en professor i socialpolitik och inget tyder på insyn i vardagen i skolor på andra stadiet. Något säger mig att vad som är bäst för den de unga är av underordnad betydelse då de författar sin rapport. Därför ska ni inte lyssna på dem, utan på mig.

Så här tänker jag: det finns inget i sig saliggörande i att tvinga unga människor som helt saknar intresse för skolgång att fortsätta studera efter grundskolan och att förlänga läroplikten innebär på intet sätt att dessa unga lär sig ta mera ansvar än den mängd de redan lärt sig undvika i slutet av årskurs nio. För att nå dem som stannar hemma när grundskolan ringt ut behövs andra metoder. Sådana som gärna får kosta, beaktar de ungas verkliga behov och  inte gör att andra stadiet omfattas av läroplikten.

För vet ni vad? Att de studerande frivilligt väljer att studera vid gymnasier och yrkesskolor är avgörande med tanke på deras utveckling till ansvarsfulla och självständiga vuxna. Att andra stadiet inte omfattas av läroplikten gör det möjligt för lärarna och skolorna att kräva att de studerande tar ansvar för sin egen inlärning. Åtminstone gymnasiet saknar de på många håll i grundskolan inbyggda mekanismer som gör det så gott som omöjligt för barn och unga att på ett realistiskt sätt få uppleva konsekvenserna av oinlämnade arbeten eller uteblivna prestationer. På andra stadiet finns det ingen likadan vilja eller skyldighet att curla med studerande och det är precis så det ska vara. Någon gång måste de unga lära sig att själva ta ansvar och att tvingas göra det på andra stadiet strax innan de blir vuxna är inte alls fel.

Jag vill inte ha förlängd läroplikt. Jag tror inte en sekund på att vi kommer lösa problemet med ungdomar som riskerar bli utslagna för att de stannar hemma efter grundskolan genom att curla lite mera med dem. Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken föreslår en alltför enkel lösning på ett extremt komplext problem. Det är märkligt, men förståeligt för trots att de fem professorerna säkert besitter stor sakkunskap på sina egna forskningsområden, är jag övertygad om att de saknar nödvändig insyn i när det gäller läroplikt och andra stadiet. Därför hoppas jag att beslutsfattarna inte lyssnar på rådet just den här frågan.

Vad tycker du om förslaget? Behöver vi en förlängd läroplikt eller inte?

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina