Runeberg!

05.02.2018 kl. 21:38

Det är Runebergsdag idag. Ett utmärkt läge att komma ihåg författaren Johan Ludvig var gift med tycker jag. Fredrika Runeberg alltså: skrev bland annat två romaner varav den ena skulle vara den första historiska någonsin i Finland om den getts ut när den blev klar, essäer, dikter och en massa andra texter. Och så skötte hon ett hem med en massa barn och tidvis sin mans arbete så att han i lugn och ro skulle få koncentrera sig på att dikta och vara nationalskald.

I dag minns de flesta henne för att hon skapat en fucking bakelse. Medan hennes man och alla andra halvbegåvade gubbar får en egen dag för att hedra sina författarskap*. Att det kan ni tänka på medan ni går in på Nordisk kvinnolitteraturhistoria och läser två korta artiklar om den människa som nationalskalden fick vara gift med (1, 2). Gör det. Nu!

 

*Men inte Fredrika Runeberg eller Bremer eller Edith Södergran, Mina Canth eller någon annan av de otaliga fruktansvärt begåvade kvinnor vårt land kunde välja att stoltsera med. Att vad tycker ni om det?

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam
15.01, 08:47Sådant jag tänkt på idag. av Språklärare
15.01, 00:02Sådant jag tänkt på idag. av Jasmine
08.01, 07:41Dagens stora bekymmer. av Ela