Om undervisningsministerns hittills enda smarta utbildningspolitiska beslut (och om varför det kanske ändå inte är särskilt intelligent).

06.03.2018 kl. 20:19

Vet ni vad? Enligt den här nyheten har minister Sanni Grahn-Laasonen å regeringens vägnar fattat den nuvarande regeringsperiodens första intelligenta utbildningspolitiska beslut. Om vi väljer att inte betrakta beslutet om att ge skolorna nya anvisningar mot sexuella trakasserier som att slå in öppna dörrar och fika efter billiga poäng vill säga. Vilket en cyniskt lagd person som jag nog kan vara frestad att göra, inte minst med tanke på att samtliga skolor som det är nu, enligt läroplanen förutsätts ha en jämställdhetsplan och veta hur de tar i tu med övergrepp av alla de slag.

Och de där fem miljonerna som undervisningsministern vill slänga på utbildningsanordnarna: de skapar onekligen en viss dramatisk effekt men löser på intet sätt de strukturella problem som gör att övergrepp och trakasserier kan förekomma. Lösningen stavas tillräckligt många vuxna i form av såväl undervisnings- som elev- och studerandevårdspersonal. Alltså mycket mera än fem miljoner pengar. Tyvärr kostar sådant på riktigt och är dessutom antagligen ganska medieosexigt, så några äkta investeringar eller lösningsförsök ska vi nog inte räkna med.

Ni får kalla mig desillussionerad om ni vill, för det är jag, men inget som den nuvarande regeringen gjort under sina år vid makten talar för att ministerns dekretutfärdande är något annat än ett billigt PR-trick signerat samlingspartiet. Jag tror aldrig en sekund på att undervisningsministern eller den sittande regeringen bryr sig om annat än pengar. Allra minst bryr de sig om utbildning och unga. Vilket är synd, för jag tror de kunde göra en hel gott om de verkligen ville. Att de istället suttit i tre år och bara förstört säger allt om deras ambitioner.

 

Ett litet tillägg: jag motsätter mig alltså inte satsningen mot sexuella trakasserier och övergrepp, om nu någon trodde det. Jag klarar bara inte med tanke på alla nedskärningar de senaste åren av att se anvisningarna som ett ärligt försök att lösa någonting alls.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer