En kvinnodagsfundering.

08.03.2018 kl. 10:31

Jag gjorde HBL:s kvinnodagsfrågesport med en grupp studerande imorse. Det var lärorikt och quizet som visade rätt alternativ så fort en svarat fungerade som ett bra diskussionsunderlag. Under lektionen kunde vi till exempel tillsammans utgående från frågesporten fundera på hur sjukt det är att ett land som kriminaliserat våldtäkt inom äktenskapet så sent som 1994 ofta verkar uppfatta sig själv som något slags jämställdhetens härold och fanbärare.

Ju mer jag tänker på det desto mer frågar jag mig om det faktum att vi lyckats göra vårt land mera jämställt under 1900-talet faktiskt är något vi som samhälle ska vara särskilt stolta över. Jag menar, folk här uppfattade ju kvinnor som relativt omyndiga och oförmögna under ganska många århundraden. Att vi så sent som 1901 gav kvinnor tillträde till högre utbildning, först 1906 gick in för allmän och lika rösträtt och 1919 lät gifta kvinnor själva välja om de vill jobba säger väl mera om mäns vidriga människosyn än om vårt fantastiska jämställda samhälle, tänker jag. 

Så som samhälle vet jag verkligen inte om vi har anledning att brösta oss. Men vi får vara tacksamma: för vårt sena uppvaknande i början av 1900-talet, för alla de kvinnor som orkat kämpa för lika rättigheter och för alla dem vi får kämpa med idag.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. 32 år gammal, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer