JAG HAR SÅ MÅNGA FRÅGOR!

21.04.2018 kl. 09:45

I dagens HBL står det att en svenskspråkig Helsingforsskola snart ska börja undervisa på engelska och jag har SÅ MÅNGA FRÅGOR! Till exempel: varför är en tvåspråkig skolgång på svenska och engelska ok då en motsvarande på svenska och finska inte är det? Och hur blir det med skolspråket - det eleverna ändå behöver för att överleva andra stadiet - om upp till 50 procent av undervisningen ska gå på engelska? Vi vet ju att svenskan som det är för många är en stor utmaning och något som står mellan dem och skolframgång och fortsatta studier. Hur tänker man stöda svenskan och utvecklandet av en tillräcklig begreppsapparat om hälften av undervisningen sker på ett främmande språk.

Dessutom: snackar vi svenska och domänförlust är engelskan ett betydligt större hot än finskan. Jag kan tycka att det känns lite makabert att vi är villiga att ge så mycket plats åt ett helt främmande språk i en miljö där våra unga borde få satsa på att utveckla ett starkt och bärande skolspråk.

P.s. Jag inser att jag nu motsätter mig tvåspråkiga skolor och språkkombinationen svenska- engelska med ungefär samma patos som jag försvarat kombinationen svenska- finska. Kanske att det aktuella förslaget hjälper mig se fenomenet tvåspråkig skola i ett lite annat ljus. 

Samtidigt är det så att jag inte ser finskan som ett (riktigt) hot mot svenska, medan jag nog uppfattar engelskan som ett sådant. Det bidrar också till inkonsekventa åsikter och skenhelighet i just den här frågan.

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina