Om nykterhet och alkohol.

24.06.2018 kl. 17:26

Just den här helgen känns det rimligt att skriva om alkohol, för midsommar är för många synonymt med fylla och jag kan mycket väl föreställa mig att det har hänt att en och annan skålat lite mera än nödvändigt just det här veckoslutet. Kanske har just du som läser en när och kär du oroar dig för, kanske du själv redan en längre tid frågat dig själv varför just du alltid verkar ta åtminstone ett glas för mycket, och kanske du just nu går och funderar på vad just du kan göra för att hjälpa hjälpa dig själv eller någon du tycker mycket om. Eftersom alkoholproblem är lite tabu och mycket svåra att tala om tänker jag dela med mig av mina erfarenheter i hopp om att kanske just du kan få idéer eller svar på någon av de allra hemligaste frågor du allra helst undviker att ställa.

Jag har varit nykter den här midsommaren. Jag har faktiskt varit nykter de senaste tre åren. Jag ser det inte som en prestation, men ska jag vara helt ärlig är min nykterhet kanske den enda sak jag uppnått i mitt liv som får mig att känna mig nästan oförskämt stolt. Alla jag älskar intygar att jag har all anledning att göra det.

Jag slutade dricka alkohol för att jag drack på tok för mycket. Först drack jag för ofta och sedan för mycket och till slut både och. Innan jag lade av försökte jag i ett par år tygla mitt intag genom att räkna portioner och ha vita veckor och månader och det var en lärorik process som tillät mig upptäcka några saker som var av avgörande betydelse för det beslut jag till slut kom att fatta.

Jag märkte bland annat att jag varje gång efter en vit period var tvungen att övertyga mig själv om att det var okej att dricka, att jag kunde känna ångest i flera dagar efter att bara ha druckit en öl och att jag trots att jag lyckats inbilla mig annat egentligen aldrig på förhand kunde veta hur många portioner alkohol jag skulle komma att dricka innan en kväll på krogen var över. Inget av det här fick mig att känna mig som en god människa, inget av det sade mig att jag borde fortsätta dricka alkohol.

Det som avgjorde var ändå att jag en vacker dag insåg hur djupt de människor jag älskade mest påverkades av mitt sätt att leva och hur mycket fyllan och den påföljande ångesten begränsade mitt liv. Jag isolerade mig, var rädd för min telefon, för samtal och meddelanden, klarade i perioder inte av att se mig själv eller medmänniskor i ögonen, skämdes hela tiden. Till slut förstod jag att jag måste välja: alkoholen eller ett liv jag själv vill leva. Valet var självklart och beslutet det lättaste jag någonsin fattat. Och jag lyckades.

Jag vill inte nedvärdera min egen insats, men faktum är att utan M hade allt varit mycket svårare, snudd på omöjligt. Hon möjliggjorde min nykterhet och mitt odrickande genom att tydligt signalera att hon inte gillade att jag blev full utan att för den skull döma mig som människa. Det är jag övertygad om att var helt avgörande, att den viktigaste människan i mitt liv såg mig och mitt problem som två skilda saker. Det skapade en grund och gav mig en plattform från vilken jag kunde ta sats och tackla de utmaningar som stod mellan mig och ett lyckligt liv.

Mina vänner var* också viktiga fast det förstod jag inte genast. När jag väl hade förstått hur jag egentligen hade levt de föregående åren var jag länge övertygad om att ingen av dem ville ha något med mig att göra. Det tog mig ett halvt år av skam och isolation innan jag vågade erkänna för dem att jag hade slutat dricka - att erkänna det var ju att erkänna att jag misslyckats med något varje vuxen människa borde klara av och det var inte alldeles lätt att göra det. Fatta lättnaden när responsen bestod av uppmuntran och idel pepp och att de välkomnade mig tillbaka.

Idag är mitt liv bättre på precis alla tänkbara sätt. Jag litar på mig själv och min nykterhet och ser i mig själv dag för dag mera av den idealistiska 15-åring som en gång för länge sedan - före alkoholen - slog fast hurdan jag vill vara som människa. Det låter kanske konstigt, men på sätt och vis känner jag att jag idag är mer jag än jag varit på många, många år. Det känns ganska bra.

Jag tror för övrigt att nykterhet är både personligt och individuellt. Det som fungerar för en människa fungerar inte för en annan och de som mår bra med sin konsumtion har all rätt att göra det (jag vill inte moralpredika här). Jag tänker ändå att det för dig som kanske redan funderat en del på din egen eller en när och kär människas alkoholkonsumtion kan vara intressant att ta del av några principer som hjälpte mig få syn på och åtgärda min alkoholkonsumtion:

 

  1. Begränsa ditt alkoholintag. Drick mindre och mer sällan. Det hjälper dig få syn på hur du själv påverkas av din konsumtion och kan dessutom hjälpa dig förstå om du påverkas av att andra dricker i din närhet.
     
  2. Jämför dig inte med andra. Du hittar alltid någon som dricker mera än du, men det säger egentligen ingenting om ditt eget drickande.
     
  3. Hitta någon att tala med. Terapeuter och människor som känt dig länge och väl är bra typer att ha i sina liv.
     
  4. Låt det ta tid. Det kan vara att du måste lära känna dig själv lite innan du vågar umgås med dina vänner. Det är helt okej.

Hoppas någon av er som läser har glädje av inlägget! Och om någon efter att ha läst ser mig i ett helt nytt ljus vill jag säga: ha överseende. Jag är den jag är och känner varken skam eller stolthet för det. Lite tacksamhet försöker jag ändå känna. Mina erfarenheter har format mig och gjort mig till den jag är idag.

 

 

 

 

*OCH ÄR PRECIS HELA TIDEN!!!

Kommentarer (1)
Amen! Jag har också gjort samma beslut som du. Mitt bästa beslut hittills!
IR24.06.18 kl. 21:40
Hurra! Visst är det skönt? Känner helt igen mig i beskrivningen "mitt bästa beslut hittills"!
25.06.18 11:45

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina