Hur många språk talar du?

29.06.2018 kl. 15:02

Hur många språk kan du? Jag kan fyra så bra att jag klarar av att läsa, tala och skriva (jag läser på några till). Mina fyra ”starka” språk är finska, svenska engelska och tyska även om framförallt det sistnämnda snarare fungerar som ett verktyg för målmedveten kommunikation än ett medium för manifestationer av vältalighet.

Tyska har alltid varit mitt svagaste språk. Jag läser det gärna och talar hellre än grammatikaliskt korrekt. Förstår mig bättre på det infernaliska verbradandet än på det oändliga niandet och tror jag med tiden gjort mig skyldig till en och annan oartighet då jag som inbiten nordbo duat då jag borde ha niat (för hemma hos oss niar vi i regel bara clowner som i brist på äkta trovärdighet och auktoritet på konstgjord väg vill tvinga oss att visa respekt). Men, jag kan tyska. Åtminstone har jag glatt levt i tron att jag gör det. När jag nyligen skulle hjälpa ett tyskt par hitta från Västra hamnen till en adress i norra Helsingfors upptäckte jag ändå att mina färdigheter eventuellt rostat något. Dags alltså för en aktion för att rädda tyskan.

Den här veckan har jag tagit itu med att äntligen läsa Alfred Döblins klassiker Berlin Alexanderplatz på originalspråket. För det mesta har det gått bra. Jag förstår det mesta, känner igen och påminns om ord och uttryck och fattar -som alltid - noll om hur der, die och das fungerar. Läsandet går som vanligt med andra ord. Det är egentligen bara då författaren låter karaktärerna tala något jag identifierar som gammal berlinsk (arbetar)slang jag har lite svårt att hänga.

För det mesta påminns jag ändå bara om hur roligt det är att kunna språk och hur spännande det är att ta del av nya berättelser. Döblins roman verkar också helt okej, även om jag misstänker att en del av behållningen finns i de miljöer och gatunamn som susar förbi och påminner mig om den tid jag själv bodde i den tyska huvudstaden.

Hur många språk kan du och vad gör du för att hålla de mer sällan behövda vid liv?

 

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina