Årets sommarprojekt - tips efterlyses.

09.07.2018 kl. 23:44

Vi är snart i mitten av juli. Jag märker att min lärarsommar har nått den kritiska punkt där jag börjar ha svårt med att gå helt sysslolös. Visserligen är kalendern inte helt tom. Det finns vissa saker som ska göras, bröllop och andra tillställningar som ska besökas och flyttlådor som måste packas upp för att lägenhetens fulla potential ska kunna utnyttjas, men jag märker att jag behöver mera. Jag märker att jag behöver positiv stimulans och en sak jag aktivt försöker göra är att byta skärm mot papper, digitalt mot analogt för att låta mina sinnen vila och kreativiteten flöda.

Som ett led i kampen mot sommartristessen har jag bestämt mig för att en gång för alla göra slag i saken och försöka skriva en längre berättelse. Inte en roman och inte heller en novell, men en längre fiktiv text som kan fungera som övning för den dag då jag äntligen lyckas dra tummen ur och bestämmer mig för att skriva något skönlitterärt. Jag intalar mig också att jag genom att skriva berättelsen kan hitta sätt att stöda mina studerande om det någon gång i en (förhoppningsvis inte för) avlägsen framtid blir möjligt att skriva kreativt på gymnasienivå igen.

Jag har alltså börjat skriva. Jag skriver på papper i ett litet svart anteckningsblock. Jag skriver några sidor varje dag och jag märker att jag egentligen inte har någon aning om vad jag sysslar med. Jag vet inte hur man gör för att skapa långa, sammanhängande och intressanta berättelser. Det är en förbryllande upptäckt.

Jag har studerat litteratur vid två universitet, jag vet hur en gör för att analysera hur karaktärer, miljöer och hela berättelser är strukturerade. Jag kan plocka ett skönlitterärt verk i små delar och upptäcka samband som många andra inte skulle se. Jag kan analysera, tolka och dra slutsatser, men jag saknar förmågan att konstruera. Jag kan montera ner, men inte bygga upp. Det känns som en lucka i min allmänbildning.

Därför undrar jag: hur gör ni som skriver skönlitteratur? Var hittar ni er inspiration och var hittar ni tips om metoder som hjälper er att konstruera trovärdiga berättelser, skapa autentiska miljöer och ge karaktärer djup? Läser ni bloggar, hittar ni kunskap på Youtube, bläddrar ni i böcker eller är ni alla autodidakter? Hur vet ni hur ni ska gå till väga?

Dela gärna med er av era bästa tips. Jag är intresserad av allt från skrivövningar, till författarbloggar och alla slags guider en kan tänkas hitta online eller på ett bibliotek någonstans. Hjälp mig så lovar jag att den kunskap jag får ta del av på ett eller annat sätt blir till nytta för aspirerande skribenter och andra litteraturintresserade jag kommer i kontakt med i min vardag som lärare och människa.

Kommentarer (4)
Alltså jag tror tyvärr att det inte finns nån genväg. Gäller bara att skriva, skriva, skriva. När du har skrivit ett antal ord på din berättelse börjar det kanske bli lite tydligare för dig vad du egentligen håller på med. Själv har jag fått lära mig allt retroaktivt. Visst bra att läsa skrivbloggar etc, men jag tror en ändå är tvungen att lära sig själv via försök och misstag.

Men med det sagt så har jag samlat ett antal skrivtips & annat skrivrelaterat här: https://michaela.fi/skrivtips/

(Borde dessutom uppdatera sidan, men här en start iaf.)

OCH ETT STORT LYCKA TILL! Att skriva böcker/berättelser är inte lätt men sjukt beroendeframkallande. Heja!
Kugge10.07.18 kl. 09:08
Tack! Inte tänkte jag mig att det fanns någon genväg direkt. Eller jag vet ju att det inte finns något sådant då det gäller skrivandet. Hade faktiskt ursprungligen med en rad om att jag ville ha andra tips än skriva, skriva och skriva för det gör ju alla duktiga skribenter, men strök den sedan för att det kändes så självklart. Det jag kanske var ute efter var just tips om vad en kan tänka på då en skriver ett visst slags texter eller vill få in olika element i berättelser. Sedan kräver ju själva hantverket träning innan det sitter. Ser förövrigt att du svarar på många frågor jag funderat på i dina skrivtips. Tusen tack för länken! Jag märker annars att jag gillar skrivandet mer och mer och får en massa underliga aha-upplevelser när jag jobbar vidare med texten. Alltså både så att det är lärorikt och jag upptäcker misstag, men också att jag blir nyfiken på karaktärerna och vill veta mera om va de kommer få vara med om. Det är skitkul!
10.07.18 20:19
Precis som Kugge skriver så finns det nog ingen genväg. Alla börjar någonstans och det första man skriver kommer (så gott som alltid) vara på nybörjarnivå. Inget problem i sig, men vill man bli bättre måste man bara fortsätta skriva. Det finns ju flera trevliga skrivhandböcker, en av de mest kända är kanske Stephen Kings "Att Skriva", men ett tips är att helt enkelt bläddra i böcker du gillar och se hur texten är uppbyggd. Att skriva är ett hantverk brukar jag påminna mig om. Sen finns det, t.ex. runtom på nätet, en massa härliga skrivgrupper. Att ha andra skrivande människor som hejar på en har varit väldigt meningsfullt för mig.
Emma K10.07.18 kl. 12:53
Jo, som sagt så var jag inte ute efter genvägar. Jag vet att dkrivandet är ett hantverk och minns fortfarande hur mycket jag fåt jobba med olika genrer jag fått skriva i innan jag varit nöjd med vad jag presterar. Fast sedan finns det ju inga färdiga schabloner när det gäller fiktiva texter, åtminstone inga lika tydliga som när en skriver akademiskt eller så. Tack för boktipset! Ska kolla upp. :)
10.07.18 20:22
Ett hett tips, kolla in författarcoachen Ann Ljungberg på FB. Hon ger gratis skrivkurser i sommarpresent fram tills 15 juli. Finns flera kurser att välja mellan! Alla är nätkurser. Själv går jag "Redigera romanen".
Emma K10.07.18 kl. 13:23
TACK! Det här verkar intressant. :)
10.07.18 20:23
Spana in tidningen Skrivas hemsida. Där finns tips, dessutom kan du också börja beställa tidningen!
Ica13.07.18 kl. 21:09
Tack! Bra tips. Vi får ju tidningen till jobbet dessutom. Tänk att jag inte kom ihåg den.
14.07.18 02:03

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina