Om Sherlock Holmes, könsroller och tv-serien Elementary.

14.07.2018 kl. 00:53

Apropå gårdagens inlägg om Sherlock Holmes. En sak jag reagerat på medan jag lyssnat på inläsningen av Arthur Conan Doyles original är att den stora detektiven i de ursprungliga verken framstår som något av en misogyn jävel. Jag inser naturligtvis att det är en viss epoks kvinnosyn som reflekteras på boksidorna, men blir ibland illa berörd och överraskad av hur karaktärerna förminskar kvinnor till enkla känslodrivna varelser.

Ska jag ge ett helt rättvist omdöme om serien Elementary som jag lovordade i mitt senaste inlägg, känner jag att jag måste påpeka att den problematiska kvinnosynen åtminstone i viss mån fått följa med till den samtida tv-serien. Visserligen är Watson kvinna och seriens Holmes kommer med tiden att behandla henne som nästintill jämlik, men det finns något som skaver.

Serien reproducerar könsroller. Sherlock Holmes i Jonny Lee Millers tappning är åtminstone inledningsvis en addikt och en mansbebis som inte ensam klarar av att sköta om sin nykterhet. Lucy Lius doktor Watson är i sin tur den varma och empatiska kvinna vars ansvar det blir att ta hand om den stackars addikten. Elementary bjuder alltså på en man vars navel hela världen snurrar kring och en kvinna som vårdar och tar hand om mannen. Det känns lite bakvänt.

Jag är inte heller helt övertygad om att alla de fritidsintressen som Holmes ägnar sig åt i serien är helt okej. Han ser till exempel sex som ett sätt att träna och slappna av och har således samlag med kvinnor i första hand för att komma i form och klara av att tänka klart. Helt okej så länge kvinnorna är med på lika villkor, men åtminstone jag har fått intrycket att Jonny Lee Millers karaktär ibland väljer att betala för sin hobby och då kan jag tycka det går för långt. För ser han sex som en hobby förvandlas framförallt de betalda kvinnorna till utrystning och visst tycker ni också att det är lite sjukt?

Någon annan som kollar på serien och kanske har tänkt på samma sak?

Kommentarer (1)
Millers Holmes är en mycket väl skapad karaktär, som endast är stolt över sin förmåga att lösa brott. Han är inte stolt över sitt drogberoende, inte heller över sina sociala förmågor. Serien är ett bra exempel på hur en hjältekaraktär utmanar oss till att väga våra egna värderingar. Måste hjälten vara en jesus för att vi skall ha rätt att gilla serien?
Johan Halmén14.07.18 kl. 09:00
Nej, naturligtvis inte. Däremot tycker jag det går utmärkt att granska karaktärer kritiskt. För mig är det en del av behållningen. Ofta är det ju det som skaver som gör en karaktär mänsklig, det ofullkomliga som fascinerar och gör karaktärern relaterbar. I fråga om just serien Elementary kunde man också argumentera för att det är Holmes förhållande till alla andra människor (förutom Moriarty) som är problematiskt, snarare än hans förhållande till kvinnor. Han anser ju sig vara intellektuellt överlägsen alla han kommer i kontakt med och det leder till att han ofta behandlar dem som om de var verktyg som hjälper honom nå ett mål, snarare än människor. Jag gillar för övrigt Millers karaktär av precis de anledningar du nämner. Jag vill ännu lägga till att han ju ibland kan uttrycka en antydan om stolthet över nykterheten, men att de känslorna aldrig är entydigt positiva. Det tycker jag är en realistisk gestaltning, precis som hans förhållande det till livet med ett beroende är det: en evig kamp mellan att ångra och att acceptera det man varit med om.
14.07.18 09:31

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina