Om att slösa tid på romaner.

18.07.2018 kl. 16:11

Hur mycket tid brukar ni ge en roman innan ni ger upp? När är det okej att erkänna att författaren misslyckats eller att en själv nu helt enkelt inte lyckas se det stora i den kritikerrosade bästsäljaren eller klassikern? Hur många sidor eller timmar brukar ni ge en bok innan ni konstaterar att den inte är värd er tid?

Jag frågar för att jag efter flera dagars velande äntligen har kommit fram till att Alfred Döblins Berlin Alexanderplatz  helt enkelt inte är något jag vill slösa en enda sekund till av mitt sommarlov på. Tänk att det skulle ta mera än halva semestern för mig att komma fram till det. Då har jag inte förmått läsa mera en tio sidor i taget och inte en enda gång har jag känt mig inspirerad eller engagerad eller ens igen mig i de gamla Berlinmiljöer som efter all tid jag tillbringat i staden borde kännas åtminstone vagt bekanta.

Problemet är inte tyskan (valde ju att försöka traggla mig igenom boken för att hålla det språket vid liv). Jag förstår det jag läser sånär som på något enstaka ord här och där så det är inget problem. Problemet är det dötråkiga berättargreppet och som påminner om greppet i James Joyce Ulysses som jag hatade så mycket att jag gav upp efter att ha läst typ 350 sidor av 800 och handlingen fortfarande inte hade kommit igång.

För den som är nyfiken på exakt vad det är jag inte kan med i berättargreppet i de två romanerna, kan jag berätta att det är det faktum att speciellt huvudpersonerna tillåts associera fritt och att deras tankeflöden ges orimligt mycket plats. Det gör berättelsen skittråkig och händelseförloppet oengagerande och långsamt. Åtminstone är det så jag upplever det.

Hur mycket tid brukar ni ge en roman innan ni ger upp och vad gör att ni tappar intresset?

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina