Om mitt livs första (?)* gång på sommarteater.

20.07.2018 kl. 12:41

Jag försöker formulera ett inlägg om gårdagens sommarteaterbesök, men jag vet inte var jag ska börja. Hur göra när mängden intryck är överväldigande och orden saknas för att göra upplevelsen rättvisa.

Jag kanske borde börja med att säga att vi såg Ronja Rövardotter på Lurens sommarteater igår. Det känns ganska självklart, men vad säger jag sedan. Ska jag berätta om vridscenen som luktade tjära och olja och Borgbacken, om det vackra vädret, den livslevande hästen, alla forna elever, skådespelarprestationerna eller pjäsen som helhet?

Åtminstone njöt jag. Scenografin var fin och maskeringen (heter det så?) så bra att jag fick kämpa och kisa och ändå var det nästintill omöjligt att känna igen bekanta ansikten. Jag gillade sången, berättelsen och skådespelarprestationerna. Rumpnissarna som spelades av riktigt unga skådespelare hörde till favoriterna.

Och alla ungdomarna på scenen, de ansikten jag kände igen från klassrum där jag en gång stått. Det kändes på något vis som ett stort privilegium att få se dem lyckas och stråla och ta plats i ett helt annat sammanhang.

Det blev ganska många känslor under gårdagens föreställning och jag måste erkänna att det i viss mån får mig att ifrågasätta min objektivitet. Aldrig någonsin har jag varit opartisk när forna elever är inblandade, aldrig någonsin har jag inte hejat på dem och jag kan lova att också detta omdöme om pjäsen helt saknar neutralitet.

Jag täcks ändå hävda att Lurens är värt ett besök och att den som väljer att se Ronja Rövardotter inte kommer bli besviken. Så lita på mig trots att jag precis sade att det inte är något som lönar sig att göra. Jodå?

 

*Det kan ju hända att jag varit på sommarteater som barn, men glömt bort. Jag vet inte. Åtminstone verkar upplevelsen inte ha gjort något bestående intryck i så fall.

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina