En kort fortsättning på gårdagens inlägg.

23.07.2018 kl. 16:35

Jag känner att gårdagens inlägg tarvar en fortsättning eller nyansering. Jag funderar tidvis mycket på vad det är som gör att diskussionen mellan olika människor som kallar sig kristna så lätt blir så låst och inflammerad, gissar på att problemen beror på att diskussionen handlar om något så fundamentalt som tro.

Jag kan faktiskt - i ärlighetens namn - förstå den oro eller rädsla som de som är övertygade om att de tror rätt och vet vad som är sant känner då de möts av en värld som är stadd i ständig förändring. Att se sådant som de med ett tusentals år gammalt facit på hand anser sig veta är vidrigt och fel normaliseras måste rimligtvis kännas obehagligt och skrämmande. Att någon säger att en annan tolkning är möjlig måste vara svårt att svälja och acceptera.

Jag förstår också att de som vill fördöma och förkasta knappast vill göra illa. Det är bara så det blir, en tragiskt följd av att de håller fast vid det de upplever är ett enda rätt sätt att tro. Mitt intryck är att de som säger att till exempel homosexualitet är fel, gör det övertygade om att de gör Guds vilja. Att de typ utgår från att en högre makt talar genom dem.

Att jag förstår innebär inte att jag godkänner. Unga (och säkert även äldre) människor tar skada när dessa självutnämnda orakel talar och fördömer. Därför tror jag det är viktigt att ifrågasätta och problematisera, hoppas att de en dag får upp ögonen för hur mycket illa det gör. Men långsamt går det och jag skönjer en viss ovilja att se ljuset.

 

 

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina