En pedagogisk (?) fundering.

26.07.2018 kl. 20:37

Jag har i snart ett år gått omkring med en vag känsla av att jag är på väg att inse något stort. Känslan har inte lämnat mig och epifanin låter följaktligen vänta på sig. De senaste dagarna har ändå grubbleriet som förväntas leda till uppenbarelsen återvänt.

Det handlar om jobb, naturligtvis. Pedagogik (eller är det snarare didaktik?). Jag vill hitta en hållbar lösning på ett ständigt problem: den evinnerliga tidsbristen. Den verkar bli mer akut varje år och det händer ofta att jag funderar på om jag med våld ska försöka hinna med allt som står i läroplanen eller om jag istället borde satsa på att stöda utvecklandet av de färdigheter som förutsätts för att mina studerande ska klara av studentexamen. Jag tror mig veta att det är ett val som väldigt många lärare i modersmål och litteratur regelbundet ställs inför. Själv brukar jag välja att satsa på studentexamen, tänker nämligen att allmänbildningen antagligen tröstar ganska lite om ens språk inte räcker till att få avgångsbetyg.

Det som skulle behövas är ett pedagogiskt trollspö som tillåter mig göra både och, vilket för övrigt är det jag tror min insikt ska komma att handla om: hur jag ska jobba för att hinna med allt som stipuleras i läroplanen och samtidigt ha tid att fördjupa, utveckla och stöda. Jag tror epifanin kommer anta formen av en uppgiftsbeskrivning och att den formuleringen kommer att vara av en art som leder till att mina studerande förvärvar basfärdigheter, allmänbildning och spetskompetens alltmedan de författar en enkel liten text. Låter lätt som en plätt eller hur?

 

Kommentarer (1)
Ja ingen liten kakbit du har att bita i.
AnnikaR 26.07.18 kl. 21:50
Nej. Inte liten alls, men den känns som en trevlig utmaning. :)
26.07.18 21:59

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina