Min motstridiga måndag.

20.08.2018 kl. 22:46

Har ni dagar då ni känner att ni saknar ett visst flyt? Dagar då ni trots att ni har stenkoll på vad ni vill göra inte hittar rätt känsloläge för att leverera på den nivå ni skulle vilja? Jag har sådana dagar ibland. Dagar då rätt känsloläge inte vill infinna sig och till och med det nästintill perfekt planerade bara blir halvbra, ljummet och oinspirerande. Sådana dagar är ganska besvärliga om en råkar jobba som lärare.

Vanligtvis infinner den rätta känslan senast när jag kliver in i klassrummet. När de studerande har hittat sina platser och jag har inlett lektionen brukar jag glida in i ett tillstånd av lugn närvaro. När jag undervisar är jag helt fokuserad på det jag gör, det finns bara där och då och den känslan älskar jag.

Men, sedan finns det dagar då jag känner att något fattas, att jag inte är så inspirerad eller intresserad som jag egentligen borde vara. Dagar då jag märker att det gäller att bita ihop och forcera.

Idag var en sådan dag. Jag kände det redan på vägen till jobbet, visste att idag blir svår. Den känslan plågade mig genom den första lektionen, men efter det hände något underbart. Vi fick problem med tekniken. Varken jag eller mina studerande kom åt de digitala hjälpmedel jag hade tänkt använda i undervisningen och jag blev tvungen att tänka om.

Visste ni att en egentligen inte behöver så hemskt mycket för att åstadkomma en helt skaplig lektion. Några utskrifter, anteckningsmaterial och en penna av något slag att skriva på tavlan med räcker mer än väl.

Det var en ganska skön upplevelse att för första gången på länge få leverera en mer eller mindre analog lektion. Det kändes skönt att påminnas om att det som utgör kärnan i själva undervisningsverksamheten egentligen har förändrats väldigt lite, trots den myckenhet av tekniska hjälpmedel vi fått fylla klassrummen med de senaste åren. Att möjliggöra dialog, möten, upptäckter och insikter är fortsättningsvis det viktigaste. Det är bara medlen som växlar och utvecklas.

När allt kommer omkring blev min måndag en riktigt bra arbetsdag.

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina