Om livshantering och inlärningsstrategier.

27.08.2018 kl. 22:09

Ibland funderar jag på om mina livshanteringsstrategier har en hämmande effekt på mina medmänniskor. Jag gör det särskilt ofta då jag är med om diverse fortbildningar och föreläsningar med anknytning till jobbet. Det är inte så att jag har något emot att få lyssna, men de strategier jag tillämpar för att maximera nyttan av dylika tillställningar är inte alla gånger sådana som dränker min omgivning i positivitet.

När det gäller pedagogik och didaktik har jag vanligtvis en ganska klar uppfattning om vad jag behöver. Det här leder till att jag behandlar föreläsningar som jag behandlar böcker. Jag lyssnar efter det som känns relevant och zonar ut då föreläsaren behandlar ämnen som skulle ingå i de kapitel jag skulle skumma igenom eller bläddra förbi om de ingick i en bok om ämnet. Dessutom sitter jag och ifrågasätter och kritiserar, bryter ner och sållar fram det jag behöver. Det övriga är bara en ljudmatta, ett bakgrundssus som filtreras bort medan jag koncentrerar mig på annat.

När jag studerade pedagogik och utsattes för ett otal substansfattiga föreläsningar lärde jag mig att jobba med annat då det som sades var bekant eller alltför irrelevant. Den vanan lever kvar. Det märkte jag senast idag då vi på jobbet gästades av en svensk föreläsare med stor sakkunskap om sådant vi i som jobbar i den finska skolan verkligen behöver lära oss mera om.

På hemvägen tänkte jag att jag nog måtte ha verkat mindre engagerad och intresserad än jag verkligen var. Jag var som vanligt snabbare på att hitta brister än förtjänster, men trots det sprudlade jag av idéer. Dessutom fick jag svar på några frågor som jag inte ens helt och hållet visste om att jag hade.

Just nu sitter jag i soffan och ser många möjligheter. Föreläsningen var varken substansfattig eller ointressant. Snarare lämnade den mig inspirerad. Det finns en lucka i mitt sätt att jobba som jag tror jag kan fylla med något av det jag lärde mig idag. Lyckas det kan jag stöda mina studerande och hjälpa dem utvecklas till bättre och mer självsäkra skribenter och det är inte helt lite. I grund och botten är det ju precis det hela mitt jobb handlar om.

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina