En dos vardagssexism, varsågoda.

28.08.2018 kl. 06:39

Vi har köpt en ny soffa. Den levererades medan jag var på jobbet. M var hemma och satte genast igång med att packa upp och plocka ihop. Det var inga stora mängder byggande som krävdes, men så mycket att det hade vari bra med instruktioner av något slag. Några sådana ingick ändå inte i leveransen.

M som i regel klarar av att bygga vad som helst, försökte först utan instruktioner, men märkte efter ett tag att det inte gick. Alltså ringde hon affären och bad om hjälp. Han som svarade bistod med upplysningar om att han minsann hade monterat mängder av dylika möbler i sina dar och att det absolut inte var svårt. När skrytet inte besvarade fråga om hur en skulle göra för att bygga kom gubben med en osedvanligt konstruktiv lösning: han frågade M om hon inte råkade ha en man i närheten som kunde visa henne hur man skulle göra.

Jag måste erkänna att jag blev lite ställd när hon berättade om samtalet. Den enda mansidentifierade M med något slags regelbundenhet har i sin närhet är jag och alla som känner mig kan intyga att det i en dylik situation inte är lika med särskilt mycket. Hon är den som bygger, jag är den som hjälper till.

Lyckligtvis har M inte fastnat i samma könsroller som möbelgubben aldrig tycks ha lämnat. Istället för att bli uppgiven blev hon arg och fick till slut den hjälp hon behövde. Det var bra.

Mindre bra är att det här på intet sätt är en enskild incident. Det händer rätt ofta att folk i diverse byggaffärer talar åt mig även om det är M som ställer frågorna. Det hände hela tiden, i varje butik när vi renoverade för ett år sedan. Det händer ofta när vi tillsammans går för att köpa verktyg eller annan utrustning hon behöver och det känns besvärligt för oss båda.

Har ni någon gång råkat ut för något liknande?

Kommentarer (1)
Jo, då vi är i tygaffären och ska välja tyg, tex till gardiner. Jag syr nästan inte alls, min man brukar sköta det. Samma med färgval och inredning, jag är så ute.
Anna La29.08.18 kl. 07:57
Men de ser på er och antar saker på basen av de könsroller de antar ni anammat? Det är nog ganska tråkigt. För båda två tänker jag. Åtminstone jag tänker ibland att folk som bemöter en på det där sättet ju måste tycka att en är konstig eller fel på något sätt om en inte är som de tycker en borde vara.
29.08.18 22:30

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina