Behåll mina pengar, höj mina skatter istället.

04.09.2018 kl. 22:10

För lite över tre år sedan fattade jag ett beslut som jag inte har ångrat en sekund. Jag hade i ett par omgångar sökt jobb som modersmålslärare i huvudstadsregionen och insåg att alla dörrar på min boningsort verkade vara stängda. Kvar fanns jag och en utbildning jag ville få utnyttja och plötsligt fanns ett ledigt jobb i Lovisa. Jag sökte och fick det och den erfarenheten öppnade dörrar. Ett par år senare kallade ett lektorat i Borgå. Nu har jag jobbat i Östra Nyland i tre år. Det har blivit en hel del pendlande, men jag trivs.

Den största orsaken och den avgörande skillnaden är tryggheten. Det hade jag egentligen inte tänkt på innan jag idag läste en artikel om de nedskärningar som kommer drabba utbildningssektorn i Helsingfors. Under de år jag jobbade i Helsingfors var jag hela tiden medveten om ständigt krympande resurser. Jag såg lärare och skolgångsbiträden sparas bort, jag arbetade i en skola som hade en assistentresurs på två timmar per vecka per nästan hundra elever och jag jobbade på en linje vars existens regelbundet hotades. Efter att jag bytte region har jag aldrig upplevt något liknande. Att det alltid verkar finnas resurser, även om dessa är knappa är en av de saker som aldrig upphör att överraska mig.

Idag läser jag alltså om att Helsingfors stad ska spara bort elva miljoner euro utbildning, samtidigt som man har råd att sänka kommunalskatten. Elva miljoner. Det är en sjuk summa och känns som ett vansinnigt beslut i en stad som enligt Yle gör vinst.

Behåll mina pengar, höj mina skatter istället vill jag skrika åt staden som medvetet går in för att öka gruppstorlekar och försämra förutsättningar för lärare och elever. Behåll mina pengar, gör något nyttigt istället tänker jag samtidigt som jag konstaterar att drömmen om att en dag jobba i min hemstad känns allt mer avlägsen.

Behåll mina pengar, tänk lite långsiktigt istället. Barn och unga är mer än en utgiftspost och deras framtid och lärarnas hälsa är ingenting vi har råd att spara bort.

Behåll mina pengar.

Skapa något bestående istället.

 

*Och de fantastiska kollegerna, men på den fronten har jag varit lyckligt lottad var jag än jobbat. 

Kommentarer (1)
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Bra Östra Nyland????
Piipjou04.09.18 kl. 22:45
Jag tycker det! Alla ställen har ju sina sidor och medföljande utmaningar, men just det där ständiga nedskärningshotet har åtminstone jag inte upplevt. Och det minns jag att jag hela tiden var medveten om i Helsingfors.
04.09.18 23:19

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina