Om ord som lämnar spår.

10.09.2018 kl. 23:59

Jag minns första gången en lärare någonsin kommenterade en av mina texter. På någon av de första moddakurserna hade vi en ung lärare som läste det jag skrev och fann det för lämpligt att med ett par rader tycka till om det jag skrivit.

Jag minns inte exakt vad hon skrev, kanske att jag hade ett vackert språk eller att jag uttryckte mig fint. Kontentan i omdömet var hur som helst att jag kunde skriva. Jag minns att det var en stor överraskning för mig. Katastrofala diktamensresultat och skrivhäften sprängfyllda med rött klott hade under mina tidiga skolår övertygat mig om motsatsen.

När jag inledde mina studier vid gymnasiet visste jag att jag inte kunde skriva. Efter den ena kommentaren visste jag något annat. Plötsligt hade jag ett verktyg, en styrka, något att bidra med. Det fanns något jag behärskade och kunde bli bättre på. Det fyllde mig med en vilja att försöka, prova mig fram och mer än någonting annat; att skriva.

Så jag försökte. Experimenterade. Testade mig fram. Först i ämnet som snabbt utvecklades till min första akademiska kärlek, men snart också på andra fronter. Sakta började jag göra mera för mina betyg. Utvecklingen gick långsamt, men ett frö var sått och den livskraft som satt i det var en som skulle visa sig bära.

Jag tänker ibland på den ena kommentaren, på alla dörrar den öppnade. Hur den visade mig en värld jag tidigare knappt hade anat.

Utan de vänliga orden hade jag knappast vågat satsa på moddan. Jag hade knappast vågat visa att jag gillade ämnet eller svara på utmaningen då vi ett tag senare fick en ny lärare som också kommenterade och i sina kommentarer ställde krav och visade att jag kunde bli bättre.

Idag tänker jag på den där första kommentaren, på de två sporrande lärarna och på hur mitt liv hade sett utt om inte jag hade fått träffa dem.

Kanske hade jag valt en annan bana, saknat mod att välja den väg som var allra mest min. Det är fullt möjligt att jag hade valt bort språket och mina drömmar och blivit tvungen att leva ett liv som varit mycket fattigare än det jag får leva idag.

Idag tänker jag på den där första kommentaren, på den enorma makt ord kan ha över våra liv. Och jag tänker på vilket ansvar jag har valt att ta på mig.

På jobbet finns en oändlig mängd uppsatser som bara väntar på mina kommentarer. Må jag välja mina ord väl.

 

Kommentarer (3)
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Jaaa, det är SÅ viktigt med respons, jag har liknande erfarenheter som dig! Precis det här jag skriver om gradu om, även om jag inte faktiskt *skriver* så mycket just nu.
Karolina11.09.18 kl. 09:38
Jo! Att någon ser att du skriver. Att du märker att någon läser. Det är så sjukt viktigt!
12.09.18 00:24
Jag tror det är jätteviktigt att alla lärare inser vilken inverkan några uppmuntrande ord kan ha. Själv har jag alltid varit "bra" på att skriva, eller liksom stavat rätt och så, men på högstadiet hade jag en väldigt uppmuntrande lärare som fick mig att bli ännu mer intresserad av skrivandet.

Jag är säker på att du är en superbra lärare som klarar av att välja orden rätt!
Kugge11.09.18 kl. 11:27
:) Det finns ju något stort i att någon ser och bekräftar, visar intresse, ställer frågor och hjälper vidare tänker jag.
12.09.18 00:26
Det här låter precis som mig! Fastän jag aldrig varit den bästa på att stava eller känna till skrivregler så fick jag i skolan bra respons på innehållet i mina uppsatser. Det ledde till att jag började samla ett häfte med fina kommentarer jag fått (även på annat än texter). I framtiden vill jag som lärare uppmuntra elever att samla och spara fina saker de fått höra om sig själva, det är en så stark motivation att bläddra igenom listan och hjälper en att själv ge fina och djupa kommentarer! :)
Nomy18.09.18 kl. 16:16
Härlig idé! Att bekräfta styrkor tror jag är något av det viktigaste en lärare kan göra. Det ger också kapacitet att ta i tu med det som behöver utvecklas, tänker jag.
19.09.18 23:38

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina