Om onödiga investeringar.

21.09.2018 kl. 22:10

På vägen hem från jobbet idag ägnade jag mig åt ett av mina käraste fredagsnöjen, att lyssna på Eftersnack. De talade bland annat om det såkallade entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo, vilket enligt uppgifter i en kolumn i dagens Västra Nyland ska klara av att transportera folk mellan de två städerna så snabbt som på en och en halv timme. Fråga inte mig hur den matematiken går ihop.

Hursomhelst, berättade en av programvärdarna att den nya förbindelsen skulle vara femton minuter snabbare och komma att kosta en och en halv miljard. Det är hundra miljoner per insparad minut. I programmet undrade de om det här verkligen är en vettig investering, och kom väl fram till att det skulle vara förnuftigare att satsa på befintlig infrastruktur. Jag håller med.

Dessutom frågar jag mig - det var faktiskt min första tanke när jag hörde om priset per minut - om inte ett kostnadseffektivt alternativ för VR vore att se till att de nuvarande tågen alltid går i tid. Det finns säkert över femton minuter knappa in under många dagar av året bara genom att undvika förseningar. Åtminstone jag stör mig mera på att en tågresa som borde ta en timme och tre kvart ganska ofta har förvandlats till tre eller fyra timmar, än på att resan inte tar en och en halv timme.

De överblivna miljardera kunde sedan med fördel investeras i utbildning och till exempel nya barnsjukhus. Eller, vad tycker du?

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Absolut en onödig investering. Som du säger skulle pengarna investerats så mycket bättre, barnsjukhus eller utbildning. Att åka med tåg mellan Åbo och Helsingofrs är redan relativt snabbt och det har gjorts bekvämt, det är nog mer VR som borde jobba på att de kan garantera det de säljer. Ett tåg som borde gå på en timme men i verkligheten (because VR) ändå tar ~3 h är ju plus minus ingenting.
Ronja24.09.18 kl. 09:40
Eller hur! Det är precis så jag också tänker.
24.09.18 23:24

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

20.03, 09:41Pauser. av Amadanda
29.01, 15:01Rapport från dagar som gått. av Språklärare
23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam