Om gratis läromedel för gymnasister och utbildningspolitik i Helsingfors.

26.09.2018 kl. 22:26

Jag läste nyss på Facebook att stadsfullmäktige i Helsingfors har beslutat att bjuda samtliga gymnasister i staden på gratis läromedel. Ett synnerligen viktigt beslut och en nyhet vars trovärdighet jag inte har någon anledning att tvivla på. Det var nämligen den gröna stadsfullmäktigeledamoten Emma Kari som berättade om beslutet på sin facebooksida.

Samtidigt som beslutet är glädjande, är det också oroväckande. Det kan hända att jag har gått och blivit cynisk, men det första jag gjorde efter att ha läst nyheten var att undra hur staden har tänkt täcka denna nya utgift. Enligt Yle huvudstadsregionen handlar det om en summa som motsvarar årslönen för fyrahundra lärare och årsbudgeten för fem gymnasier. Det är alltså fråga om sjuka mängder pengar. Att skolorna ska få tilläggsfinansiering på obestämd tid känns osannolikt. Snarare lär det väl som vanligt bli fråga om att använda befintliga medel som flyttas från ett konto till ett annat, vilket oundvikligen leder till besparingar någonstans  där det egentligen inte finns någonting att ta. Med andra ord blir det ändå på ett eller annat sätt våra ungdomar som betalar priset.

Jag hoppas jag har fel. Jag hoppas Helsingfors modigt vill gå i bräschen för en utbildning som får kosta. Jag hoppas att de gratis läromedlen inte leder till indragna tjänster och ökade gruppstorlekar. Men jag tvivlar, för vad är sannolikheten att en stad där en utbildningsbudget utan tydliga nedskärningar i åratal betraktats som en seger, plötsligt skulle vara beredd att strö ut pengar över sina ungdomar och skolor?

Väldigt liten tänker jag, men jag hoppas jag har fel. För har jag rätt är beslutet inget annat än en illa polerad yta, ett försök att dölja det som gömmer sig bakom en relativt vacker fasad.

 

 

Edit 23.07: Lade till en länk till Yleartikeln, information om kostnader och en kommentar till dessa.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

20.03, 09:41Pauser. av Amadanda
29.01, 15:01Rapport från dagar som gått. av Språklärare
23.01, 19:26Tuff tisdag. av Fager Dam