Om att lyssna på unga.

20.12.2018 kl. 15:55

Känner ni igen det här: först klagar vuxna på att unga inte engagerar sig i samhällsfrågor. Det sägs att det är eländigt med dagens ungdom som varken röstar i val eller tittar upp från sina konstiga små skärmar. Sedan sker något, ungdomarna hittar en fråga som känns viktig och väljer att engagera sig bara för att få höra att de gör det på fel sätt och att de ändå ingenting vet om ämnet som dessutom inte är särskilt viktigt, och visst borde de veta sin plats, dagens ungdom.

I Grankulla har ett gäng studerande vid det lokala gymnasiet bestämt sig för att strejka för klimatet. De väljer att göra det för att vi som är vuxna inte gör nog, för att vi inte bryr oss tillräckligt och för att den planet som är lika mycket deras som vår hotar gå under för att vi som är vuxna har behandlat den så illa. De här ungdomarna verkar brinna för sin sak. De vill påverka, de vill bidra och vad får de höra: att de ska sluta gnälla om småsaker, hållas på skolbänken och lära sig om riktiga problem istället.

Stora delar av kommentarsfältet under Yles artikel om ämnet osar av illa dolt förakt mot dessa ungdomar som på allvar täcks tro att de kan åstadkomma något. För det förstår ju vem som helst att de inte kan menar kommentatorerna som dessutom vet att de studerande inte lär sig något om klimatförändring under alla sina år vid gymnasiet.

Som lärare kan jag ju inte offentligt rekommendera skolk ens för att delta i en viktig demonstration. Ändå tycker jag uttryckligen som lärare att det är fantastiskt att unga vill engagera sig och påverka det samhälle de lever i. Som lärare fylls jag också av helig vrede när vuxna människor säger unga att de inte kan åstadkomma och antyder att deras engagemang saknar värde.

Som lärare och vuxen som varje dag får jobba med ungdomar kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att vi tar vara på varje liten gnista och glöd som tänds hos våra unga. Då de tar ställning och säger att något är viktigt är vår uppgift att lyssna och ställa frågor och stöda och vägleda. Vi ska inte förminska, förlöjliga eller tysta ner. Det har vi inte råd med. Det är inte bara dagens ungdom som behöver ett samhälle där de är beredda att engagera sig i viktiga gemensamma frågor. Det är inte bara de själva som är beroende av att de som är unga idag lär sig tro på sin förmåga att påverka hur världen ser ut imorgon.

Du och jag - alla vi som är vuxna - behöver dem också. Att påstå annat är att fara fram med osanning.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina