Dagens kanske finaste upplevelse.

06.02.2019 kl. 23:42

Idag fick jag snacka läsning med en grupp ungdomar i hemförsamlingen. Det var både roligt och intressant och faktiskt lite imponerande. De unga hade verkligen tänkt till och belyste ämnet på många olika sätt och ur många olika perspektiv. Själv bidrog jag med en infallsvinkel och ställde upp på en intervju som kretsade kring motsättningen mellan typ netflix och läsning.

Efteråt tänkte jag på att det egentligen är lite tråkigt att vi så ofta utgår från att det finns en motsättning mellan läsning och tv-serier/ film. Givetvis tävlar text och bild om vår uppmärksamhet och ofta är det den senare som vinner. Jag tänker ändå att då vi utgår från att det finns en motsättning mellan de två medierna antyder vi att det ena måste vara bättre än det andra och det vet jag faktiskt inte om jag tycker är sant.

Jag tänkte också på att diskussionen än en gång kretsade kring att litteratur är något som är nyttigt medan netflix och film i allmänhet är underhållande och jag funderade på vad det säger om vår syn på läsning. Anser vi att det är en verksamhet helt utan egenvärde, ett medel vi utnyttjar för att nå ett mål, men inte inte så mycket mer än det? Varför har det blivit så?

Kommentarer (1)
Min tanke om läsning bland ungdomar är att läsning har en negativ stämpel eftersom den är kopplad till lärande och skola. När de tänker på böcker ser de framför sig nörden med näsan i en bok. Det är enligt unga mycket häftigare med serier och filmer. Nu hoppas jag verkligen att jag har en förvrängd och gammalmodig syn på saken. Korrigera mig om jag har fel! Personligen gör läsning mig avslappnad och glad i sinnet :-) Men då har jag valt min bok själv och inte blivit tilldelad boken av någon annan. Jag tror att den som inte har fått uppleva känslan av en bra bok inte heller vet vad läsning i nöjessyfte innebär. För läxor och nöje är vitt skilda saker och jag tror att ungdomar har svårt att se skillnaden.
Hencko09.02.19 kl. 23:13
Hej! Tack för din kommentar och förlåt sent svar. Jag tror nog det ligger något i det du säger. Böcker är inte coola för att böcker är skola. På gymnasienivå reduceras dessutom så gott som all skönlitteratur till analysobjekt och då måste en vara lagd på rätt sätt för att inse hur häftiga böcker kan vara. Du har säkert helt rätt i att många inte fått uppleva litteratur, inte hittat rätt bok och då vet de inte vad allt böcker kan erbjuda. Jag tror också att en grej som påverkar är att vi som samhälle reagerat ganska sent på att läsning inte längre är något självklart tidsfördriv. Barn och unga läser inte ens Kalle Anka och längre och mer invecklade texter har de inte tålamod med, då de vant sig vid färdigt tuggade berättelser på Netflix och Youtube. Inget fel med det, men jag tycker det är tråkigt att de går miste om så många fina berättelser och upplevelser.
11.02.19 23:22

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina