Just nu vet jag inte vad jag ska tycka.

08.04.2019 kl. 20:39

Idag firar jag den första arbetsdagen efter bedömd studentexamen - skojar bara, jag jobbade redan igår - genom att läsa och diskutera valda delar av utkastet till den läroplan som gymnasierna ska ta i bruk 2021. Jag kan bara konstatera att jag tycker synd om de lärare och studerande som i värsta fall kommer utsättas för moddan i den form den presenteras i den vårdslösa skissen. Trots att jag tycker själva innehållet är ok, upplever jag att kladden saknar röd tråd, logik och kronologi och jag har svårt att skaka av mig den känsla av kaos som präglar hela min läsning. Dessutom nedprioriterar planen litteraturen ytterligare samtidigt som modulerna - för vi ska inte längre ha kurser utan moduler - svämmas över av annat stoff och kurserna på ett märkligt idealistiskt sätt verkar blunda för det faktum att vi precis fått ett nytt, sjukt svårt studentprov i modda.

När jag kommer hem från jobbet läser jag den Hbl jag inte hann med på morgonen och märker att den stendumma antagningsreformen som klubbades igenom för ett par år sedan redan skördar offer. I en artikel om Gymnasiet Grankulla samskola konstateras att 90 procent av dem som inleder studierna i skolan nästa höst preliminärt har valt att satsa på lång matematik. I den 90 procenten ingår garanterat många procent som - utan att ämnet i sig skulle ha någon skuld i frågan - slösar bort dagar, veckor och månader på att plugga något de från första början saknar förutsättningar för att bemästra. Bara för att någon någonstans bestämt att lång matematik ska ge högsta poäng vid antagningen till typ varenda utbildning på högskolenivå och därmed basta. Det är helt knäppt.

Idag är en bra dag. Jag firar färdigbedömda studentprov och njuter av att få undervisa och träffa studerande och att få känna att det just nu inte är så bråttom. Mitt i lugnet känner jag ändå en växande oro inför framtiden. Läroplansskissen väcker fler frågor än den lyckas besvara och artikeln verkar bekräfta det jag hela tiden varit rädd för att antagningsreformen kommer leda till.

Just nu vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Vet du?

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina