Slutetpåläsåretångesten.

02.06.2019 kl. 21:49

Att jobba som gymnasielärare på våren är lite som att i flera månader samtidigt trampa vatten och springa för livet och aldrig sluta förrän man möter väggen. Det är en lite intensiv process som brukar ta mellan några veckor ett par månader att överhuvudtaget återhämta sig från. Igår var det avslutning och dimission* och hela dagen idag har jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med mig själv. Det är oerhört svårt att bara slappna av.

För mig består slutetpåläsåretångesten av två huvudsakliga delar. Dels är det svårt att varva ner efter flera månader av sömnlös prestation och dels finns det en oerhörd sorg och glädje för att så många fina typer kommer att finnas i helt andra klassrum och korridorer nästa läsår. Lärarjobbet är ett ständigt pågående projektarbete i vilket det ena uppdraget avlöser det andra. Det blir många avsked och många kära minnen varje år och för mig som avskyr avslut finns det i processen ett emotionellt element som kräver minst lika mycket tid för återhämtning som den utmattning arbetsbelastningen oundvikligen leder till.

Just nu är det svårt för mig att känna glädje över det faktum att det här läsåret på många sätt var riktigt bra. Jag försöker ändå komma ihåg att vi inom kollegiet har åstadkommit mycket, att vi har inlett ett språklyftsprojekt som jag helhjärtat tror på och att jag flera gånger, ofta, minst varje vecka mitt i tröttman har känt att jag har landat precis rätt.

På ett personligt plan är jag inte helt nöjd med mina prestationer. Jag har haft ganska mycket i år, nästan mer än vad jag mäktat med och det som har lidit är undervisningen. Jag är ändå tacksam för att jag under våren insåg hur det var fatt och gjorde vissa justeringar. Efter det har jag också i klassrummet känt mig mer som mig själv än jag gjort på flera månader.

De senaste veckorna har jag blickat mot framtiden och känt både oro och hopp. Hopp för att jag lyckats identifiera en del brister i mitt eget sätt att jobba och för att jag vet hur jag vill åtgärda dem nästa läsår, oro för att en ny läroplan igen är på intåg, och för att den nya regeringens ambitiösa utbildningspolitik på basen av det som sipprat ut från regeringsförhandlingarna verkar handla om skenåtgärder och att släcka eldar som med lite planering och tidigarelagda insatser helt skulle gå att förebygga.

På det hela taget finns det ändå mycket som är positivt. Jag vet att min arbetsbörda nästa läsår torde vara lite rimligare, jag vet att vårt språklyftsprojekt kommer bära frukt och jag vet att jag snart kommer få pusta ut.

Innan det blir dags för sommarlov ska jag stävja slutetpåläsåretångesten genom att planera och studera, trappa ner tempot och fördjupa mig i sådant som är viktigt med tanke på arbete och framtida utmaningar. Efter nästa vecka flyttar jag kontoret hem till Degerö och efter midsommaren tänker jag vara helt ledig, bortsett från små akademiska självstudier förstås. Snart får jag vila, men först ska jag jobba lite lite till.

 

*Här i Finland känner jag att jag vill säga så att ni som eventuellt läser i Sverige inte ska behöva undra.

Kommentarer (1)
Ta det lugnt nu bara. Koppla av och strunta i allt vad jobb heter ända till augusti! Gör något annat, helst praktiskt som hjälper till att få tankarna på något annat. Känner igen mig själv och även min dotter (gymnasielärare) i den utmattade känsla man har efter den sista ruschen.
Pensionerad lärare03.06.19 kl. 08:02
Jag ska! Eller gillar att studera på egen hand, så det kommer jag att göra, men annars ska jag försöka att inte tänka så jättemycket på jobb. Den här veckan jobbar jag ändå på. Det är nödvändigt, för annars blir hösten kaos.
05.06.19 19:40

 

 

 

 

Hej. Jag är Rofa. Över trettio, moddalärare, bor i en stad, jobbar i en annan. Grejer.

 

Kontakta mig:
kaffepausenblogg@gmail.com

 

Länkar:

Amanda.

Andetag.

Christa.

Ellen.

Häxbrygd.

Linn Jung.

Litterarum.

Nanó.

Vanessa.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.06, 16:41Game of Thrones. av Petra
03.06, 08:02Slutetpåläsåretångesten. av Pensionerad lärare
26.04, 14:00Game of Thrones. av Karolina